Każdy człowiek czasami ma ochotę na coś słodkiego. Nieważne, czy jest na diecie, czy nie. W takich sytuacjach są dwa wyjścia – iść do sklepu i kupić gotowca, który zawiera milion kalorii lub zrobić coś dobrego w domu. Czy rzeczywiście ciasto musi być bombą kaloryczną, zakazaną dla słodkich łakomczuchów? Nic bardziej mylnego!
Mamy środek lata, a więc czas sukienek, krótkich spodenek i nieco skąpych ciuszków. Muszę się pochwalić – zaczęłam biegać. Stwierdziłam, że przy kulinarnym trybie życia jest to coś, co zdecydowanie muszę wprowadzić do mojego harmonogramu. Do tego doszedł zdrowy tryb życia, posiłki o stałych porach i inne, tego typu smutne rzeczy. Ale…dieta wcale nie musi być smutna i niesmaczna!
Miałam przeogromną ochotę na coś słodkiego. Stwierdziłam, że stworzę przepis na ciasto idealne. Bezglutenowe, bez cukru, bez wyrzutów sumienia. I nie ukrywam – nie jestem wielką fanką pieczenia ciast – więc musiało być to ciasto proste i szybkie do zrobienia. I tak oto powstał sernik z gorzką czekoladą, migdałami, malinami i borówkami! Pyszności!
Składnikiem słodzącym w moich ciastach jest ksylitol. Staram się w ogóle nie używać cukru.
Oto kilka ciekawostek na temat tego genialnego wynalazku:
- Ksylitol występuje w niewielkich ilościach w wielu owocach i warzywach, więc jest naturalny.
- Ksylitol zawiera 40% mniej kalorii niż biały cukier.
- Ksylitol można wytwarzać z drzew, takich jak brzoza, ale może być również pozyskiwany z procesu przemysłowego, w który przekształca włókna roślinne o nazwie xylanu na ksylitol.
- Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny, nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi.
- Ksylitol nie zawiera fruktozy i ma nieznaczny wpływ na poziom cukru i insuliny we krwi. W związku z tym żadne szkodliwe efekty używania cukru nie występują przy spożywaniu ksylitolu.
- Dla cukrzyków, osób cierpiących na otyłość i inne problemy metaboliczne, ksylitol jest doskonałą alternatywą dla cukru.
- Ksylitol sprawia że szkodliwe bakterie w jamie ustnej nie mają pożywki i dzięki temu pozytywnie wpływa na zdrowie zębów.
- Ksylitol zwiększa wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego, co jest dobre dla zębów i może również ochronić przed osteoporozą.
Prawda, że jest genialny?
Odrobina wiedzy za nami, więc czas na przepis!
SKŁADNIKI:
1 kg twarogu na serniki (taki w wiaderku)
3-4 łyżki ksylitolu
5 jajek
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki kokosowej (dodaje super smaku!)
8 kropelek aromatu waniliowego do ciast
+ 2 tabliczki gorzkiej czekolady, maliny, borówki i płatki migdałowe
Ja akurat użyłam Thermomix’a, ale równie dobrze można wymieszać wszystkie składniki przy pomocy miksera. Piękne w tym przepisie jest to, że nie trzeba oddzielać białek od żółtek, tylko wszystko pakuje się do miski i miesza na gładką masę.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
Tortownicę, u mnie miała 30 cm średnicy, wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier nie uciekał, możesz przygnieść go czymś ciężkim na jakieś 2 minuty. Dzięki temu łatwiej będzie Ci równomiernie wylać masę serową.
Tortownicę z masą serową przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz 25 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez dwie godziny. Wiem, długo, ale nie pożałujesz. Dzięki pieczeniu w niskich temperaturach osiągamy idealną fakturę ciasta.
Jest wiele sposobów na dekorowanie serników. Wierzch można zakryć świeżymi owocami i nawet taki będzie super. Ja jednak miałam ochotę na turbo słodkości, więc wybrałam czekoladę. Oczywiście gorzką (80%).
Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej z mlekiem, a następnie równomiernie pokryłam nią sernik. Na wierzchu ułożyłam maliny, borówki i całość posypałam płatkami migdałowymi.
Efekt był następujący:
Niebo w gębie! Z ręką na sercu mówię, że smakuje jak tradycyjny, słodki sernik, a w całej masie wylądowały tylko 3 łyżki ksylitolu! Mam nadzieję, że i Ty zakochasz się w nim na amen!
Uwielbiam sernik. Twój wygląda obłędnie ( i z pewnością tak smakuje) 🙂
Dziękuję bardzo! 🙂 miło mi to słyszeć.
Nie będę ukrywać, że sernik wygląda pysznie! A o Ksylitolu(?) muszę opowiedzieć mamie!
Koniecznie! Warto używać go zamiast cukru 🙂
mmm pyszny musi byc, bo bez ciasta na dole – króre mi zawsze psuje smak 😛
Zachęcam do spróbowania – jest naprawdę prosty w przygotowaniu 🙂
Witam!:) zdecydowanie chciałabym wypróbować ten przepis, jednak wolę wersję ze „spodem”. Zastanawiam się czy mogłabym wykorzystać ciasto z przepisu na kruche ciasto z jabłkami (http://malutkoodkuchni.pl/2016/10/08/kruche-ciasto-jablkami-bez-cukru-glutenu/)? Jak uważasz? Czy ciasto moze piec się tak długo jak ten sernik?
Będę wdzięczna za podpowiedź!:)
Dzień dobry! 🙂 Wydaje mi się, że z tym spodem także będzie super! Ciasto można długo piec, bo sernik pieczony jest w niskich temperaturach, więc nic się nie spali. 🙂 W takim razie powodzenia i czekam na informację, jak wyszło. No i trzymam kciuki! 🙂
Dobry pomysł, ale też spróbuję zrobić spód – może na bazie masła orzechowego?
PS Nieważne piszemy łącznie. Pozdrawiam 😉
Dziękuję, poprawiłam 😉
Czy przez cały czas pieczenia ciasto ma być pod folią?
Folię można ściągnąć na ostatnie 15 minut pieczenia, dzięki czemu sernik mocniej zetnie się z góry. 🙂 Pozdrawiam!
Nie używamy do sernika masła w tym przepisie??
nie 😉
Ile mleka należy dodać do dwóch tabliczek gorzkiej czekolady, aby zrobić z niej polewę? Czy można zrobić polewę z samej gorzkiej czekolady?
Można zrobić polewę z samej gorzkiej czekolady. 🙂
Witam, zrobiłam sernik wczoraj na specjalną okazję. Dałam 4 łyżki ksylitolu i niestety nie spróbowałam, zaufałam przepisowi. Okazało się, że jedliśmy upieczony ser, wszyscy stwierdzili, że ciasto nie jest słodkie. Konsystencja i cała reszta ok. Ser był firmy Zott, w sklepie porownywałam serki na sernik i President przynajmniej te waniliowe były zrobione z mleka śmietany, dodatku syropu glukozowo fruktozowego bodajże, jakichś dziwnych rzeczy i jakieś 5% białka czyli sera w tym jest tyle, co nic. W moim nie było cukru, sam ser homogenizowany i jakieś dwa razy tyle białka, bo trochę wodnisty wiadomo w porównaniu do normalnego sera który ma 16g., pewnie dlatego wyszedł niesłodki. Pozdrawiam.
Dzień dobry. Każdy ksylitol, jak i ser się różnią, dlatego warto spróbować przed upieczeniem czy jest wystarczająco słodki. Tu też jest kwestia smaku. Dla każdej osoby poziom słodyczy jest inny, dlatego warto pamiętać o spróbowaniu przed upieczeniem, żeby dopasować ciasto pod siebie. 🙂
Czy mogę zastąpić mąkę kokosową zwykła mąką??Z góry dziękuję za odp ? Pozdrawiam
Tak, ale mąkę kokosową dodałam głównie dla smaku. 🙂
Witam,czy gotową masę sernikową można zastąpić zwykłym twarogiem?
Dzień dobry, można, ale trzeba go wcześniej dwukrotnie zmielić, żeby był idealnie gładki. 🙂
Już kolejny raz robię sernik z tego przepisu i jest pyszny! Rewelka dla mnie cukrzycowca ?
Cieszę się, że smakuje! <3
A jaka temperatura na początek bo nie ma ?
Ok nie zauważyłem 😉
Czy sernik pieczemy z termoobiegiem?
Bez 🙂
Czy sernik pieczemy z termoobiegiem?
Bez 🙂
Czy zamiast mąki ziemniaczanej można użyć innej? Np zwiększyć ilość kokosowej?
Tak, można. Można też mąkę ziemniaczaną zastąpić budyniem w proszku 🙂