Kruche ciasto z jabłkami – bez cukru i glutenu

14642694_1289158017763564_524144708_n

Nadeszła jesień, czyli czas małej depresji, deszczu i ogromnej chęci na coś słodkiego. Jak zaspokoić słodką żądzę, jednocześnie nie odczuwając dodatkowych centymetrów w okolicach bioder? Prosta sprawa! Z pomocą przychodzi kruche ciasto z budyniem i jabłkami!

I mam dla Ciebie dobrą informację! Niektóre ciasta smakują dobrze tylko pierwszego dnia, ponieważ później tracą sprężystość i stają się po prostu nijakie. To ciasto smakuje nawet lepiej na drugi lub trzeci dzień.

Ciasto kruche z budyniem i jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 120 g płatków owsianych*
  • 120 g orzechów włoskich
  • 80 g migdałów
  • 50 g mąki ryżowej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 100 g oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia*

Masa jabłkowa:

  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu
  • budyń waniliowy bez cukru
  • mleko do budyniu

*osoby cierpiące na celiakię lub mające mocną nietolerancję glutenu powinny użyć bezglutenowych płatków owsianych oraz bezglutenowego proszku do pieczenia

1) Rozdrobnij płatki owsiane, orzechy włoskie i migdały. Najlepiej wrzuć je do blendera lub  Thermomix’a. Kiedy już będą rozdrobnione – dodaj pozostałe składniki na ciasto i porządnie wymieszaj. Z powstałego ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na około godzinę (w tym czasie zrobisz budyń i masę jabłkową).

2) Jabłka przekrój na 4 części, wytnij gniazdo nasienne, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do rozgrzanego garnka, dolej pół szklanki wody, cynamon i ksylitol. Gotuj bez przykrycia przez 20 minut.

3) Ugotuj budyń według wskazówek na opakowaniu.

4) Nagrzej piekarnik na 180 stopni – grzanie góra i dół bez termoobiegu.

5) Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel na 2 części. Pierwszą połową ciasta pokryj spód i boki blaszki, a następnie nakłuj ciasto widelcem. Na gotowy spód wylej masę z jabłek, a następnie jabłka pokryj budyniem (nie musi być ostudzony). Drugą część ciasta rozdrobnij w palcach i rozrzuć je po wierzchu ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 45-50 minut.

Smacznego!

14642654_1289157481096951_1775327053_n

Pierwowzorem tego ciasta jest przepis na szarlotkę orzechową ze strony Kwestia Smaku. (LINK)

2 Comment

  1. Ten moment, gdy żałuję, że nie mam piekarnika w mieszkaniu w Krakowie… 🙁
    Na szczęście we wtorek jadę do domu na tydzień, więc będzie okazja spróbować też szarlotki! 🙂
    Na sam widok cieknie mi ślinka! Wierzę, że jest smakowita.. mało tego, ja nie wierzę, ja już czuję ten pyszny smak! 😀
    Nie mogę się doczekać, aż zasmakuję!

    1. Planuję na dniach dodać nowy przepis na szarlotkę, więc będziesz miała wybór między tym i nowym! 🙂

Dodaj komentarz