Sernik bounty – dietetycznie, bez cukru i bez glutenu

14875005_1311749535504412_1475205860_n

Jest to genialny, dietetyczny sernik, który nie zawiera cukru oraz glutenu. Ze spokojem mogą zjeść go celiacy, jak i osoby dbające o linię. Jeśli lubisz wszystko, co kokosowe i jesteś fanem serników – to ciasto skradnie twe serce!

Nadeszła wiekopomna chwila.

Pamiętam moment, gdy dodałam pierwszy post na bloga. Było to mniej więcej pół roku temu. Założyłam wtedy również fanpage na Facebook’u i postanowiłam, że do końca roku zdobędę 1000 fanów. Wtedy wydawało mi się to niewykonalne, a jednak – stało się! I to 2 miesiące przed moim deadline’m!

Wiem, że dla wielu nie jest to wielki wyczyn. Jednak mnie takie drobne rzeczy cieszą. Bardzo. Dlatego z tej okazji postanowiłam upiec sernik. W końcu każda okazja jest dobra, by celebrować ją przy dobrym łakociu! Poza tym – jak zwykle – jest to ciasto, które możesz zjeść bez wyrzutów sumienia. Nie ma w sobie cukru ani glutenu. Jest po prostu pyszne!

Sernik bounty

Składniki:

  • 1 kg twarogu (ja używam gotowego twarogu na sernik marki President)
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek ksylitolu (o nim możesz przeczytać tu LINK)
  • 8 kropli aromatu waniliowego do ciast
  • 2 czekolady gorzkie 70%
  • opcjonalnie: 50 ml likieru kokosowego

1) Piekarnik nagrzej do 190 stopni.

2) Połowę wiórków kokosowych (100g) zmiel na mąkę. Do zmielonych wiórków wrzuć resztę składników i mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

3) Tortownicę nasmaruj olejem kokosowym, aby ciasto ładnie od niej odeszło po upieczeniu.

4) Gotową masę przelej do tortownicy, przykryj folią aluminiową i piecz 25 minut w 190 stopniach. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz przez 2 godziny. Na ostatnie 15 minut możesz ściągnąć folię, dzięki temu góra sernika się zarumieni.

5) Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

I tu dygresja: Do kąpieli wodnej potrzebujesz garnka z wodą oraz metalową miskę. Garnek napełnij wodą do 1/3 jego wysokości i doprowadź do wrzenia. Gdy się zagotuje – zmniejsz ogień do minimum.

Czekoladę posiekaj i umieść w metalowej misce. Powinna być to miska, która jest podobnej wielkości do garnka. Miskę umieść w garnku tak, aby nie dosięgała do wody (jak gotowanie na parze). Czekoladę mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

6) Tak przygotowaną czekoladą pokryj wystudzony sernik. Wierzch możesz posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

10 Comment

  1. Jestem tak bardzo szczęśliwa,że trafiłam na Twojego bloga!!!
    Od tak dawna marzyła mi się szarlotka bez wyrzutów sumienia… i tu ją znalazłam ! 🙂 ale, że znajdę taką pyszną alternatywne bounty?! Nawet mi się nie śnilo! 🙂

    Wielkie dzięki!
    W przyszły weekend będzie wielka próba tego pysznego sernika w mojej kuchni – upiekę dziadkom w ich święto!
    Trzymaj kciuki! 🙂

    1. Bardzo się cieszę, że przepisy się podobają! 🙂 Daj znać, jak wyszło!:)

    2. Trzymam! 🙂

  2. sdf says: Odpowiedz

    Jaka wielkość foremki?

    1. 24 cm 🙂

  3. Julia Bednarczyk says: Odpowiedz

    Ile ml ma ta puszka mleka kokosowego?;)

    1. 400 ml 🙂

  4. Zołza says: Odpowiedz

    A czy można dodać 100 g mąki kokosowej zamiast mielić połowę wiórków (i 100 g wiórków)?

    1. tak 🙂

      1. Zołza says: Odpowiedz

        Dziękuję 😊

Dodaj komentarz