Ciasto czekoladowo-bananowe – 100% fit!

14958640_1318900138122685_718781788_n

Mam Dla Ciebie prawdziwą perełkę – ciasto czekoladowo bananowe. Delikatne, wilgotne, idealne. I kawałek tego ciasta ma tylko ok. 170 kalorii! 

Osiągnęłam swój cel – polubiłam pieczenie ciast. Ba! Nawet sama tworzę przepisy. W końcu bez eksperymentowania nie dojdzie się do czegoś wielkiego (w tym przypadku pysznego), prawda?

To ciasto bazuje na samych zdrowych składnikach, więc nie musisz bać się o to, że odczujesz je w biodrach. Jest w 100% fit! Jeśli lubisz smak bananów i kakao, to zakochasz się w tym cieście. Obiecuję! Dodatkowo nie ma w sobie ani grama cukru, ani glutenu**!

Składniki:

  • 4 banany (najlepiej miękkie i trochę brązowe, ponieważ są słodsze)
  • 50 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1 jajko
  • 120 g mąki owsianej**
  • 40 g mąki z tapioki
  • 40 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżki naturalnego kakao
  • opcjonalnie: 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni grzanie góra i dół.
  2. Banany zblenduj z olejem kokosowym na gładką masę.
  3. Do przygotowanej masy dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj. Ważne, aby uzyskać ciasto bez grudek.
  4. Blaszkę nasmaruj olejem kokosowym.
  5. Do blaszki przelej przygotowaną masę i posyp pokruszonymi kawałkami gorzkiej czekolady lub czymkolwiek, na co masz ochotę.
  6. Piecz przez 55 minut.
  7. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl delikatnie drzwi piekarnika, aby ciasto szybko nie opadło.

Smacznego! <3


Całe ciasto ma 2058 kcal. U mnie wyszło z niego 12 kawałków, czyli 1 kawałek ma tylko 171,5 kcal!


14962473_1318903554789010_1088959058_n

** osoby cierpiące na celiakię powinny wybierać mąkę owsianą bezglutenową.

13 Comment

  1. mmm says: Odpowiedz

    Otagowałaś bez glutenu. Od kiedy owies go nie ma?:)

    1. Owies sam w sobie nie zawiera glutenu. Może być zanieczyszczony na skutek kontaktu z innymi zbożami podczas zbiorów, transportu czy przechowywania. Dlatego też, przezornie, kupuję płatki owsiane bezglutenowe, które są w 100% dozwolone dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. 🙂 Pozdrawiam!

  2. Marlena says: Odpowiedz

    czym można zastąpić mąkę z tapioki?

    1. Myślę, że można zastąpić mąką ziemniaczaną. 🙂 Warto jednak zakupić mąkę z tapioki, ponieważ ma podobne właściwości do mąki pszennej i bardzo fajnie wiąże ciasto i nadaje elastyczności. Pozdrawiam! 🙂

  3. Sandra says: Odpowiedz

    Mam pytanie jak dużą blaszkę miałaś ? o jakieś średnicy? czy możnazrobić to w podłużnej blaszce(keksówce)
    I jeśli możesz powiedz mi jeszcze na jak dużą tortownicę jest przepis na ciasto/tort Bounty?
    Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo chcicałabym zabrać się za zrobienie tych dwóch ciast i nie wiem czy mam odpowiednio duże/małe blaszki:)

    1. Do pieczenia ciast używam tortownicy o średnicy 24 cm. 🙂
      Wydaje mi się, że ciasto bananowe można zrobić w podłużnej blaszce. Należy tylko pamiętać, że ciasto rośnie, więc trzeba dobrać wystarczająco dużą blaszkę.

      I przypominam o dodaniu do ciasta bardzo dojrzałych bananów – dzięki nim otrzymujemy słodycz i wilgotną strukturę ciasta. 🙂 Proszę dać znać, jak wyszły! Zdjęcia mile widziane! 🙂 Pozdrawiam!

      1. Sandra says: Odpowiedz

        Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź 🙂 Na pewno dam znać czy wyszły:)
        Pozdrawiam

  4. Marta says: Odpowiedz

    Witam 🙂 czy moge zastąpić mąkę ryżowa np mąka gryczana ? I rowniez wolałabym użyć niedojrzałych bananów, przy mojej insulinooporności stosuje dietę z niskim indeksem glikemicznym, dlatego pytam o te banany i mąkę 🙂 pozdrawiam

    1. Witam 🙂 Wolałam się upewnić i skonsultowałam Pani pytanie z dietetykiem. Przy insulinoodporności nie powinno się spożywać ani mąki ryżowej ani bananów. Ciastem, które ze spokojem może Pani upiec jest buraczane brownie, które bardzo polecam! 🙂 Pozdrawiam!

  5. Paulina says: Odpowiedz

    Ciasto super pyszne, w sam raz w mój smak 🙂 Zrobiłam dziś z okazji urodzin mojego Małżonka. Mam nadzieję, że zasmakuje się w nim tak jak ja 🙂

    1. Bardzo się cieszę! 🙂 Jeśli można, to proszę o przesłanie zdjęcia. Jestem ciekawa, jak wyszło 🙂 Pozdrawiam!

  6. Dorota says: Odpowiedz

    Hej 🙂 a co Pani sądzi o mace z ksztanow do tego przepisu ? I jeszcze jedno pytanie – banany blendowac z olejem ktory ma byc roztopiony czy w stalej konsystencji ? Pozdrawiam

    1. Szczerze mówiąc, jeszcze nie piekłam ciast na bazie mąki kasztanowej. Wydaje mi się, że powinno być ok. Jeśli zrobi Pani na mące kasztanowej, proszę dać znać, jak wyszło :). Dużo czytałam o tej mące i chyba muszę się skusić na użycie jej do ciasta.

      Banany najlepiej zblendować z roztopionym olejem. Pozdrawiam :)!

Dodaj komentarz