Warzywne curry na mleku kokosowym

15052153_1328781543801211_187989813_o

Kokos, curry i warzywa, czyli smak rodem z dalekiego Wschodu. Czy można aż tak rozpieszczać się nawet wtedy, gdy dbamy o linię? Oczywiście, że tak! Przed Państwem curry z mlekiem kokosowym, które skradnie wasze serca! Jedna porcja zawiera tylko 395,5 kcal!

Uwielbiam wszystko, co kokosowe. Poniekąd dlatego, że jest to uniwersalny smak, który można wykorzystać zarówno w deserach, jak i w daniach głównych.

Mówi się, że mleko kokosowe jest bardzo tłuste i kaloryczne. Może i ma trochę kalorii, ale uwierz – są to bardzo dobre kalorie. Niemożliwe? Przekonajmy się! Oto kilka ciekawostek, dzięki którym przekonasz się do mleka kokosowego:

Mleko kokosowe:

  1. Nie zawiera ani grama laktozy – jest więc dozwolone dla alergików.
  2. Jest dobrym źródłem kwasu laurynowego, który ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.
  3. Zawiera minerały, które mają korzystny wpływ na krążenie krwi w organizmie.
  4. Jest doskonałym źródłem MCT, czyli tłuszczy, które przyczyniają się do produkcji energii przez mózg i polepszają pamięć. Ponadto pomagają zwiększyć wydajność fizyczną organizmu i pobudzają przemianę materii.
  5. Tłuszcze MCT pomagają w skutecznej utracie tkanki tłuszczowej. Powodują poczucie sytości, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami.
  6. Tłuszcze zawarte w mleku kokosowym wskazane są dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ regulują uwalnianie cukru do krwi.
  7. Mleko kokosowe poprawia kondycję jelit i jest wskazane przy problemach z zaparciami.
  8. Mleko kokosowe jest doskonałym źródłem żelaza, potasu i elektrolitów.

Przekonałam Cię? Mam nadzieję, że tak! W takim razie spokojnie możemy przejść do przepisu.

Sos zawiera około 938 kcal i wychodzą z niego 4 porcje, czyli 1 porcja = 234,5 kcal. Do każdej z porcji serwuję połowę torebki brązowego ryżu, czyli 162 kcal, więc…

Jedna porcja zawiera tylko 395,kcal!

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cukinie
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżeczka curry (jeśli lubisz intensywne smaki – dodaj go trochę więcej)
  • ok. 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ok. 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • ok. 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól do smaku
  • łyżka oleju kokosowego
  • ryż brązowy
  1. Papryki, cukinie i cebulę posiekaj wedle uznania. Pieczarki przekrój na pół.
  2. Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni lub w garnku, który nie przywiera.
  3. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę i gdy się zeszkli – dodaj pozostałe warzywa.
  4. Do przesmażonych warzyw dodaj przyprawy i porządnie wymieszaj.
  5. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 30-35 minut.
  6. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  7. Smacznego!

Dodaj komentarz