Kotlety mielone z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami

15065015_1330285090317523_2039005823_o

Czasami miewamy ochotę na obiad „jak u mamy”. Jednak tradycyjna, polska kuchnia do najmniej kalorycznych nie należy. Czy jest to powód, żeby rezygnować z tego, co lubimy? Nic bardziej mylnego! Oto sposób na domowy obiad w zdrowej wersji!

Dla jednych jest to schabowy z ziemniakami i mizerią. Dla mnie – mielony z zasmażanymi buraczkami i kaszą gryczaną. Czy musimy sobie odmawiać smaków z dzieciństwa, gdy dbamy o linię? Zdecydowanie nie! Aby przywołać smaki z dzieciństwa nie potrzebujemy hektolitrów oleju i kilogramów bułki tartej lub mąki pszennej. Brzmi niemożliwie? Przekonam Cię, że w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!

Kotlety mielone z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami:

Kotlety mielone z indyka:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 5 pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (ja używam marki Prymat – skład: sól, papryka słodka, czosnek, kolendra, gorczyca biała, cebula, majeranek, marchew suszona, pieprz czarny, tymianek, chilli, rozmaryn, ziele angielskie)
  • sól, pieprz do smaku
  • dowolna mąka do obtoczenia kotletów – u mnie mąka owsiana.

Zasmażane buraczki:

  • 500 g ugotowanych buraków
  • 1/2 cebuli
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Kasza gryczana:

  • kasza gryczana
  • woda
  • sól.

Kotlety mielone z indyka:

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra-dół.
  2. Pieczarki i cebulę drobno posiekaj.
  3. Wszystkie składniki na kotlety dokładnie ze sobą wymieszaj.
  4. Wilgotnymi rękami formuj kotlety i obtocz je w mące owsianej.
  5. Gotowe kotlety układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie przerzuć kotlety na drugą stronę i smaż kolejne 10 minut.

Zasmażane buraczki:

  1. Buraki ugotuj lub (jak ja, naczelny leń) kup ugotowane i spakowane próżniowo.
  2. Zetrzyj buraki na tarce lub wrzuć do Thermomix’a (stopień: 4, czas: 30 sekund). Następnie skrop je sokiem z cytryny.
  3. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym.
  4. Do zeszklonej cebuli wrzuć miód (i porządnie wymieszaj) buraczki, sól i pieprz.
  5. Następnie oprósz buraki mąką ziemniaczaną i znów porządnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Smacznego!


Z podanych proporcji wynika, że:

  • Cała masa na kotlety ma ok. 640 kcal. U mnie wyszło 8 kotletów, więc jeden zawiera ok. 80 kcal.
  • Buraczki to ok. 270 kcal. Z podanych proporcji wychodzą 3-4 porcje, więc jedna ma ok. 65-90 kcal.
  • Jedna torebka kaszy gryczanej to ok. 350 kcal. U mnie jedna torebka starcza na dwie porcje, więc w jednej mamy ok. 175 kcal.

Łącznie taki obiad ma ok. 350-425 kcal.

15065015_1330285090317523_2039005823_o

Dodaj komentarz