Delikatny sernik na spodzie brownie

15215866_1335655446447154_769588700_o

Tym razem wyczarowałam delikatny, cynamonowy sernik na brownie. Brzmi kusząco, prawda? Spód jest mocno czekoladowy, delikatnie kruchy, a masa serowa rozpływa się w ustach!

Dopadło mnie typowe, jesienne choróbsko i postanowiłam, że tym razem mogę trochę zgrzeszyć. Nie jest to ogromny cheat meal, lecz połączenie dwóch rzeczy, które kocham – sernika i ciasta czekoladowego. W końcu czego chcieć więcej do szczęścia? Mam nadzieję, że i Tobie ten przepis przypadnie do gustu!

Masa na brownie:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 dojrzały banan
  • 60 g mąki owsianej
  • 45 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki z tapioki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki ksylitolu

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu na sernik (w wiaderku)
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • 4-5 kropli aromatu waniliowego do ciast

Brownie:

  1. Piekarnik nastaw na 170 stopni grzanie góra, dół (bez termoobiegu).
  2. Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej razem z gorzką czekoladą.
  3. Do wysokiej miski lub Thermomix’u wrzuć mąki, wodę i ksylitol – wymieszaj do połączenia się ze sobą składników.
  4. Do wymieszanych suchych składników dodaj pozostałe oraz rozpuszczone produkty z pkt.1.
  5. Całą masę porządnie zmiksuj na gładką masę.
  6. Tortownicę nasmaruj olejem kokosowym.
  7. Gotową masę wlej do tortownicy i piecz przez 25 minut.
  8. Po tym czasie wyciągnij tortownicę i zalej brownie masą serową (przepis poniżej).

Masa serowa:

  1. Wszystkie składniki (oprócz cynamonu i kakao) wrzuć do wysokiej miski lub Thermomix’u i zmiksuj na gładką masę.
  2. Gotową masę podziel na pół (przelej do dwóch naczyń).
  3. Do jednego z naczyń dodaj cynamon i kakao.
  4. Masę bez cynamonu i kakao wlej na upieczone brownie.
  5. Drugą masą nierównomiernie polewaj białą masę sernikową, aby uzyskać dwukolorowy efekt.
  6. Przykryj tortownicę folią aluminiową.
  7. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piecz przez 15 minut.
  8. Po tym czasie obniż temperaturę grzania do 120 stopni i piecz przez 80 minut.
  9. Następnie ściągnij folię i piecz ok. 20 minut, aż góra sernika się delikatnie zarumieni.

Ciasto możesz udekorować połową roztopionej czekolady i mieszanką studencką. Smacznego!


Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.

Jeden kawałek ma ok.350 kcal.

15182342_1335579019788130_170518702_o

 

6 Comment

  1. Judyta says: Odpowiedz

    wymarzona alternatywa sernika na święta 🙂

    1. Niedługo dodam też przepis na mini serniczki na piernikowym spodzie. Mam nadzieję, że również się spodobają 🙂 Pozdrawiam!

  2. Jaka maka można zastąpić mąkę ryżowa i z tapioki? 🙂

    1. Mąkę ryżową można zastąpić mąką kukurydzianą, sojową lub gryczaną, choć by uzyskać domową mąkę ryżową wystarczy zmielić w młynku ryż. 🙂 Mąka z tapioki nadaje ciastu elastyczności, dlatego ciężko o jej zastąpienie bez utraty sprężystości ciasta. Na upartego można zastąpić ją mąką ziemniaczaną. 🙂 Proszę dać znać, jak wyszło ciasto! 🙂 Pozdrawiam!

  3. kasia says: Odpowiedz

    Czy ser można zastąpić tofu?

    1. Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam sernika z tofu, więc niestety mogę odpowiedzieć na to pytanie. Radziłabym poszukać przepisu na tofurnik i nim zastąpić serową górę z mojego przepisu :). Pozdrawiam!

Dodaj komentarz