Wigilijny śledź na dwa sposoby – samo zdrowie!

15145141_1335578216454877_2122426109_o-2

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc czas na pierwsze z 15 świątecznych przepisów na zdrowe wersje tradycyjnych i mniej tradycyjnych wigilijnych potraw! Panie i Panowie – oto dwie propozycje dań ze śledziami w roli głównej!

Śledzie od pokoleń królują na Wigilijnych stołach. Dziś pokażę Ci, że dania z ich udziałem wcale nie muszą być nudne. A co więcej – mają więcej ukrytych zalet niż myślisz!

Śledź zazwyczaj kojarzy nam się z tradycyjną zakąską do wysokoprocentowych alkoholi lub daniem na bazie śmietany serwowanym u cioci na imieninach. Czy słusznie? Postaram się pokazać Ci, jak wiele zalet ma ta niepozorna rybka.

Wyróżnia się kilka rodzajów śledzi ze względu na kryteria czasu połowu i metod ich przygotowania. Do najpopularniejszych należą:

  • matiesy – tłuste, młode śledzie, które mają bardzo delikatny smak oraz nie zawierają mlecza i ikry. Wyławia się je w maju i konserwuje w 16% solance.
  • mleczaki – tłuste i dojrzałe samce śledzia, które wyławiane są między lipcem a wrześniem.
  • uliki – młode, tłuste śledzie, podobne do matiesów, jednak konserwowane w solance o wysokim stężeniu.
  • piklingi – śledzie wędzone w całości (z wnętrznościami). Wędzi się je w gorącym dymie.
  • kipery – śledzie wędzone bez głowy i wnętrzności. Wędzi się je w zimnym dymie.
  • bismarcki – filety śledziowe w zalewie z octu.
  • rolmopsy – śledzie zawijane z różnymi dodatkami.

Ciekawostki, które warto znać:

  1. Śledź, mimo że należy do ryb tłustych, uważany jest za rybę niskokaloryczną. 100 g dostarcza ok. 160 kcal. Zawarty w nich kwas omega-3 przyspiesza przemianę materii oraz spalanie tłuszczu.
  2. Śledzie są bogate w potas, który wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu.
  3. Spożywanie śledzi pozytywnie wpływa na naszą pamięć, koncentrację, ponieważ zwiększają poziom serotoniny w organizmie.
  4. Śledzie zawierają dużo białka.
  5. Śledzie są bogate w witaminy: A, D, E, B6, B12 oraz miedź, żelazo, cynk, fosfor i jod.

Prawda, że śledzie są przez nas mocno niedoceniane? Czas to zmienić! Oto dwa przepisy, które idealnie sprawdzą się na wigilijnym stole.

Śledzie z cebulką i żurawiną (moje ulubione!)

Składniki: 

  • 4 duże filety śledziowe
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 liść laurowy
  • szczypta czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
  1. Filety śledziowe zalej mlekiem i zostaw na 2 godziny w lodówce. Czynność powtórz 2-3 razy (wylej mleko, opłucz śledzie i zalej je świeżym mlekiem). Ja staram się to robić wieczorem, aby trzeci raz w mleku mogły poleżeć całą noc. Dzięki temu wypłuczemy ze śledzi nadmiar soli i staną się bardziej delikatne.
  2. Opłukane filety pokrój na ok. 2 cm kawałki.
  3. Cebulę drobno posiekaj.
  4. Wszystkie składniki porządnie ze sobą wymieszaj.
  5. Wstaw do lodówki na ok. 24 godziny, aby smaki się przeniknęły i śledzie były delikatne.

Całość ma około 550-580 kcal.

15145141_1335578216454877_2122426109_o-2

Śledzie w sosie jogurtowo-musztardowym 

Składniki:

  • 4 duże filety śledziowe
  • 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy (ja używam delikatesowej)
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • szczypta czarnego pieprzu, najlepiej świeżo zmielonego
  • 1/2 cebuli
  1. Filety śledziowe zalej mlekiem i zostaw na 2 godziny w lodówce. Czynność powtórz 2-3 razy (wylej mleko, opłucz śledzie i zalej je świeżym mlekiem). Ja staram się to robić wieczorem, aby trzeci raz w mleku mogły poleżeć całą noc. Dzięki temu wypłuczemy ze śledzi nadmiar soli i staną się bardziej delikatne.
  2. Opłukane filety pokrój na ok. 2 cm kawałki.
  3. Cebulę drobno posiekaj.
  4. Jogurt naturalny wymieszaj z musztardą i przyprawami.
  5. Do przygotowanego sosu dodaj śledzie, cebulę i porządnie wymieszaj.
  6. Wstaw do lodówki na ok. 24 godziny, aby smaki się przeniknęły i śledzie były delikatne.

Całość ma około 350-390 kcal.

15215809_1335578173121548_202861078_o-2

Dodaj komentarz