Pierniczki bez mąki pszennej i cukru – fit pychota!

pierniczki1

Pierniczki to jedno z moich pierwszych skojarzeń, jeśli chodzi o Boże Narodzenie. Czy możliwe jest zrobienie pierniczków bez mąki pszennej i cukru, aby były równie delikatne, słodkie, a przy okazji fit? Oczywiście! W kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!

Od dawna próbowałam zrobić pierniczki, które będą idealnie kruche, słodkie i będę mogła jeść je bez wyrzutów sumienia. Przyznaję – miałam 3 podejścia, jeśli chodzi o tworzenie perfekcyjnego przepisu. Jednak w końcu się udało! I tak oto powstały one! Pierniczki, których nie musimy sobie odmawiać nawet dbając o linię.

Nie byłabym jednak sobą, gdybym wypuściła Cię stąd choć bez odrobinki wiedzy i ciekawostek. A więc…

Kilka ciekawostek na temat pierników:

  1. Nazwa „piernik” wzięła się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Skąd pieprzny? Ponoć nieznane smaki były określane, jako pieprzne.
  2. Dawniej piernik robiony był z mąki i miodu oraz mówiono na niego „miodownik”. Co ciekawe, surowe ciasto leżało w piwnicach przez lata, ponieważ przyrządzało się je w dniu narodzin córki, a piekło w dniu jej ślubu.
  3. Według dawnych przekonań – pierniki były traktowane, jako lek na przeziębienie, poprawiały trawienie i… humor. Przepis na pierniki znajdował się w książce z poradami medycznymi, a nie w książce kucharskiej.

Teraz możemy przejść do sedna sprawy. Oto najlepsze pierniczki bez mąki pszennej i cukru, jakie miałam przyjemność spróbować! Promis!

Składniki:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki miodu
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki jaglanej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 1 jajko
  1. W garnku lub mikrofalówce rozpuść olej kokosowy z ksylitolem i miodem.
  2. Wszystkie suche składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, a następnie dodaj do nich powyższą rozpuszczoną „zalewę” oraz ciepłe mleko i 1 jajko.
  3. Wszystkie składniki porządnie wymieszaj i ugniataj ciasto. Jeśli używasz Thermomix’u: składniki wymieszaj przez minutę na poz. 4.
  4. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na 30 min.
  5. Po 30 minutach stolnicę posyp mąką i ugniataj ciasto, aby delikatnie się ociepliło.
  6. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.
  7. Podziel ciasto na 3 części. Każdą z części po kolei rozwałkuj tak, aby ciasto miało ok. 0,5 cm. Wycinaj pierniczki przy pomocy foremek do wykrawania ciasta.
  8. Gotowe pierniczki układaj na papierze do pieczenia (opcjonalnie możesz posmarować je z góry wcześniej roztrzepanym jajkiem).
  9. Piecz przez 10 min.
  10. Smacznego!

Powyższe ciasto ma ok. 2390 kcal i wyszło mi z niego ok. 90 pierniczków, czyli jeden ma ok. 26,5 kcal (oczywiście bez lukru!).

pierniczki3

pierniczki1

24 Comment

  1. Jejku muszą być pyszne.. Koniecznie muszę wypróbować 😉
    Pozdrawiam 😉

    1. Bardzo polecam wypróbowanie ich! 🙂 I liczę na zdjęcie Pani dzieła! 🙂 Pozdrawiam!

  2. Ania says: Odpowiedz

    Czy mąkę owsianą o ryżowa można zastąpić jaglaną?

    1. Wydaje mi się, że można. Nie próbowałam, ale zawsze warto spróbować 🙂 Pozdrawiam!

  3. Anna says: Odpowiedz

    A czy one sa od razu dobra, czy twarde i muszę odczekać parę dni/tygodni aż zmiękną…

    1. Od razu są dobre. U mnie zniknęły na drugi dzień i wszyscy się nimi zajadali 🙂 Pozdrawiam!

  4. Anonim says: Odpowiedz

    Jak sama napisałaś miałaś 3 podejścia do pierniczków, zanim stworzyłaś idealny przepis. W takim razie domyślam się, że mąka ryżowa jest niezbędna? Czy można zastąpić ją dodając więcej owsianej czy jaglanej? 🙂 Myślisz, że pierniczki wyjdą gorsze? To jedyna mąka, której obecnie nie mam, a zdjęcia narobiły mi smaka 😀

    1. Wydaje mi się, że z większą ilością mąki jaglanej powinno być ok. 🙂 Daj znać jak wyszły! 🙂 Pozdrawiam!

      1. Anonim says: Odpowiedz

        Spróbowałam zrobić pierniczki, ale niestety coś nie wyszło 🙁 Po połączeniu wszystkich składników ciasto wyszło strasznie suche, tak naprawdę nawet nie dało się go połączyć. Sprawę uratowało trochę dodanie jajka, ale później podczas wałkowania i tak się trochę rozpadało, było mało elastyczne, a pierniczki w smaku były bardzo „suszące”. Najlepiej smakowały moczone w herbacie czy mleku, bo inaczej po prostu bardzo wysuszały.

        Zastanawiam się jaka mogła być tego przyczyna – zastosowanie mąki jaglanej zamiast ryżowej czy może moje łyżki nie były odpowiednio duże… Wiesz ile gramów oleju kokosowego i miodu ważą te 4 łyżki? Chciałabym, żeby przy następnym podejściu wszystko się udało… 🙂 Aczkolwiek nie wydaje mi się, żeby udało mi się skleić ciasto bez dodatku jajka nawet jakbym większe łyżki dała. Na pewno nie powinno go być w przepisie? 😀

        1. Zamiast jajka najlepiej dodać mleka. Zaktualizowałam przepis o mleko, bo dodałam go do ciasta i wyszło naprawdę super i nic się nie kruszyło. Opcjonalnie można dodać jajko, ale nie jest to konieczne. Pozdrawiam 🙂

  5. Kasia says: Odpowiedz

    Mam pytanko. Wszystko dałam według przepisu ale ciasto wyszło mi za suche, nie chce siė zlepić. Co mogłabyś poradzić bo mam na nie bardzo dużą ochotę? Pozdrawiam

    1. Stopniowo dodawaj do ciasta mleka, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 🙂 Pozdrawiam!

      1. Anonim says: Odpowiedz

        Dopiero jak dodałam mój komentarz pojawiły się inne i widzę, że nie tylko ja miałam ten problem. Może faktycznie mleko by było rozwiązaniem, chociaż w moim przypadku musiałoby to być mleko roślinne, a staram się go rzadko używać, bo takie z dobrym składem jest drogie, a samej nie chce mi się go robić, taki ze mnie leń 😛
        Aczkolwiek gramatura oleju kokosowego i miodu i tak dalej mnie interesuje 🙂

        1. Mleko rozwiąże sprawę. Zaktualizowałam przepis. 🙂

  6. Agata says: Odpowiedz

    Dzień dobry 🙂 tak je pięknie przestawiłeś, ze aż czuję jak pachną 😉
    W liście składników napisałaś 1 opakowanie przyprawy do pierników. Czy mogłabyś podać gramaturę? Spotykam ostatnio rożne opakowania, zwłaszcza w sklepach ze zdrową żywnością.
    Z gory dziękuję i serdecznie pozdrawiam! 🙂

    1. Ja zawsze dodaję jedno opakowanie takiej przyprawy, jaką akurat mam pod ręką. W tej wersji akurat użyłam przyprawy, która miała 40g :). Pozdrawiam!

  7. Arleta says: Odpowiedz

    Niestety ale ciasta nie dalo sie zagniesc, bardzo kruche. Probuje upiec ciasto, zeby cos uratowac ?

    1. Następnym razem proszę dodać trochę ciepłego mleka, gdy ciasto jest zbyt kruche. Dotyczy to nie tylko pierniczków, ale też innych ciast, które czasami wychodzą za suche :). Pozdrawiam!

  8. pulpecja says: Odpowiedz

    nie mogę jeść ksylitolu – czy mogę użyć cukru trzcinowego? w tej samej ilości czy trzeba zmienić? pozdrawiam 🙂

    1. Ksylitol ma podobną słodycz do cukru, więc wydaje mi się, że w takiej samej ilości powinno być ok 🙂

  9. Koko says: Odpowiedz

    Pierniczki zrobione 🙂
    Do ciasta dodałam 2 łyżki masła orzechowego. Ciasto wyszło sprężyste. Wałkowałam na macie silikonowej więc nie było potrzeby podsypywania mąką.
    Bardzo dziękuję za przepis i inspirację 🙂

    1. Cieszę się, że wyszło i smakowało! 🙂 Pozdrawiam 🙂

  10. Renia says: Odpowiedz

    A ja mam pytanie jak duże mają być te łyżki oleju kokosowego? Ile mniej więcej gram trzeba dodać? Bo w zasadzie łyżka łyżce nierówna 😛

    1. 1 łyżka to ok. 15 g oleju 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz