Pierogi z mąki gryczanej, czyli niebo w gębie

15302471_1347243508621681_547318044_o

Pierogi, czyli polskie „must have” na wigilijnym stole. Wbrew pozorom wcale nie muszą dodawać nam centymetrów w pasie. Nie wierzysz? Zapraszam do sprawdzenia!

Pierogi robię od kiedy pamiętam. Jako dziecko zawsze przygotowywałam je z mamą z samego rana w Wigilię Bożego Narodzenia. U nas panował zwyczaj lepienia pierogów z grzybami, lecz co ciekawe – nigdy ich nie gotowałyśmy. Pierogi tuż po przygotowaniu lądowały w głębokim oleju, dzięki czemu były chrupiące.

Od 12 roku życia pierogi lepię w pojedynkę, więc powoli dochodzę do perfekcji. Ze względu na nietolerancję mąki pszennej oraz zdrowy tryb życia zaczęłam robić ich alternatywną wersję, czyli pierogi z mąki gryczanej. Nie smażone, a gotowane. I uwierz – zajadają się nimi nawet najwięksi przeciwnicy „życia fit”!

Tym razem postanowiłam przygotować je z dwoma farszami: z kapustą i grzybami oraz nadzieniem „ruskim”. Dziś podam przepis na farsz „ruski”. Sposób przygotowania kapusty z grzybami zobaczysz w osobnym poście.

Z podanego przepisu na ciasto wyszło mi ok. 40 dość sporych pierogów.

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki gryczanej
  • 25 g mąki z tapioki
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 0,5 litra wody
  • 1 łyżeczka zmielonego lnu
  • 40 ml oleju kokosowego (około 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 jogurtu naturalnego (małe opakowanie)

Farsz „ruski”:

  • 1 kg ziemniaków
  • 400 g twarogu chudego
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Ciasto:

1. W garnku zagotuj 0,5 litra wody z łyżeczką lnu, olejem kokosowym i łyżeczką soli. Gdy zacznie wrzeć – ściągnij garnek z gazu i powoli (ciągle mieszając) dodawaj mąkę (250g).

2. Kiedy będzie Ci już ciężko mieszać ciasto – przełóż je na posypaną mąką stolnicę, dodaj jogurt, stopniowo dodawaj mąki do ciasta i siekaj ciasto nożem, aby uzyskać dobrą konsystencję. Najlepiej użyć noża, ponieważ ciasto jest dość gorące ze względu na użyty do niego wrzątek. Jeśli masz Thermomix – Twoje zadanie jest ułatwione. Zamiast na stolnicę – wrzuć ciasto do Thermomix’u, ustaw na wyrabianie ciasta i stopniowo dosypuj mąki.

3. To ciasto najlepiej wyrabiać, gdy wciąż jest ciepłe.

4. Wyrobione ciasto powinno wyglądać mniej więcej tak:

15310809_1347243415288357_1237842590_o5. Połowę ciasta na pierogi rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy (ja podsypywałam mąki owsianej). Kółka na pierogi wykrawaj przy pomocy szklanki.

15293494_1347243521955013_1267234377_o

 

6. Pamiętaj, że to ciasto różni się od standardowego ciasta z mąki pszennej. Nie jest elastyczne, więc próby „naciągania” go w celu zamknięcia farszu w cieście mogą skończyć się porwaniem ciasta. Staraj się nakładać tyle farszu, żeby pieróg bez problemu się skleił. U mnie była to mniej więcej jedna łyżeczka farszu na jedno kółko z ciasta.

15303802_1347314525281246_870949431_o

7. Pierogi sklejaj tak, aby farsz się z nich nie wydostał.

8. Niektórzy nadają kształt „końcówce” pierogów przy pomocy widelca i uzyskują wzorek w paski. Ja używam do tego trzech palców (kciuka, palca wskazującego i środkowego).

15311451_1347243465288352_140697090_o

9. Gotowe pierogi układaj na posypanym mąką talerzu.

10. Do dużego garnka nalej wody (mniej więcej do połowy). Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Wyciągnij je chwilę po tym, jak wypłyną na powierzchnię i ułóż na talerzu nasmarowanym olejem kokosowym.

15311491_1347243328621699_1211967424_o

11. Jeśli lubisz bardziej chrupką wersję pierogów – po ugotowaniu podsmaż je na oleju kokosowym. Smacznego!

Farsz „ruski”:

1. Ziemniaki obierz, pokrój na 4 części i gotuj aż do miękkości.

2. Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżeczce oleju kokosowego.

3. Ugotowane ziemniaki połącz z pozostałymi składnikami i najlepiej zmiel razem. Dzięki temu Twój farsz będzie miał idealną strukturę.

4. Gotowe! Gdy farsz ostygnie – zabierz się za wypełnianie pierogów.

15303923_1347243441955021_1797433553_o


Całe ciasto ma ok. 2330 kcal, czyli jeden pieróg (bez farszu) ma ok. 58 kcal.

Cały farsz ma ok. 1300 kcal. Nie da się określić ile kcal ma jeden pieróg z farszem, bo wszystko zależy od tego, ile farszu znajdzie się w cieście.

12 Comment

  1. Matylda says: Odpowiedz

    Kiedy dodajemy jogurt, czy len ma być mielony?

    1. Len ma być mielony, a jogurt należy dodać w trakcie wyrabiania ciasta. Pozdrawiam 🙂

  2. Matylda says: Odpowiedz

    Dziękuję 🙂

  3. Ania says: Odpowiedz

    A masz może pomysł czym można by zastąpić jogurt albo czy pominięcie go nie spowoduje katastrofy (które mi się zdarzają, fajnie by było tym razem uniknąć:D)? Chciałabym zrobić pierogi z takiego ciasta, ale bez nabiału:)

    1. Szczerze mówiąc nie robiłam tego ciasta bez jogurtu, więc nie wiem. Wydaje mi się, że jest nieodłączną częścią tego przepisu 🙁

  4. Aga says: Odpowiedz

    Podoba mi się ale nie wiem kiedy dodać które mąki? Czy można ten przepis wykorzystać na uszka do barszczu?

    1. Do wrzątku dodajemy mąkę gryczaną, a pozostałe już na stolnicy. 🙂 Szczerze mówiąc to ciasto bardziej nadaje się do pierogów. Uszka powinny mieć cieńsze i delikatniejsze. Pozdrawiam!

  5. agata says: Odpowiedz

    Jakiej mąki można użyć zamiast mąki z tapioki? Można np. kukurydzianą?

    1. Najlepiej użyć mąki z tapioki, ponieważ nadaje elastyczności prawie, jak mąka pszenna, jednak ewentualnie można zastąpić ją mąką ziemniaczaną. Pozdrawiam 🙂

  6. Monika says: Odpowiedz

    czy po ugotowaniu można je zamrozić? i podgotować w dzień wigilii czy lepiej zamrozić niegotowane ( surowe)?

    1. Najlepiej mrozić po uprzednim podgotowaniu. Pozdrawiam 🙂

  7. Aga says: Odpowiedz

    dziękuję za wyjaśnienia 🙂

Dodaj komentarz