Tatar z łososia – dobry na co dzień i od święta

15397735_1354335017912530_578636149_o

Tatar z łososia, czyli idealny sposób na urozmaicenie świątecznego stołu. Genialnie smakuje ze świeżym, miękkim chlebem, jak i w pojedynkę, ale co najważniejsze – jest pioruńsko zdrowy! I przypadnie do gustu nawet największemu niejadkowi.

Z każdej strony słyszymy o pozytywnych właściwościach łososia. Każdy wie, że jest zdrowy i warto go jeść, ale gdyby ktoś spytał dlaczego – wiele osób nie znałoby odpowiedzi. Więc… przychodzę z pomocą!

Dziś mam dla Ciebie przepis na genialny tatar z łososia, który pasuje zarówno na święta (współczesny element na wigilijnym stole będzie super), jak i na co dzień. Serwuję go od kilku lat i zyskał już spore grono zwolenników, a przepis jest banalnie prosty!

Jednak zanim przejdę do przepisu… nie zostawię Cię bez odrobiny wiedzy na temat głównego składnika, czyli łososia!

Warto wiedzieć, że:

  1. Łosoś jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, które wspierają odporność organizmu i zapobiegają chorobom serca.
  2. Łosoś zawiera mnóstwo witamin – m.in. A, PP, D, E, B2, B6, B12.
  3. Największy na świecie łosoś (królewski) osiąga do 1,5 m i waży 57 kg.
  4. Spożywanie łososia jest bardzo wskazane dla kobiet, ponieważ dzięki temu łatwiej przechodzą bóle menstruacyjne.
  5. W 100 g łososia znajdziemy ok. 200 kcal. Jednak nie ma się co przejmować, ponieważ…
  6. …dzięki wysokiej zawartości białka i składników mineralnych…jedzenie łososia sprzyja szybszemu spalaniu tkanki tłuszczowej!

Tatar z łososia:

Składniki:

  • świeży filet z łososia (mój miał ok. 280 g)
  • 1 żółtko
  • kawałek jasnej części pora (ok. 4 cm)
  • łyżeczka sezamu
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • odrobinka ostrej papryki (dosłownie 1/8 łyżeczki)
  1. Jeśli masz filet ze skórą, delikatnie odkrój ją od mięsa.

15368974_1354336027912429_90860385_o

2. Dokładnie posiekaj filet z łososia, aby uzyskać kawałeczki mniej więcej 2x2mm.

3. Por posiekaj na małe kawałeczki.

4. Posiekanego łososia wymieszaj z pozostałymi składnikami i porządnie wymieszaj. Smacznego!

15397735_1354335017912530_578636149_o


Mój tatar z podanych składników miał ok. 620 kcal.

4 Comment

  1. Monika says: Odpowiedz

    2 x sos sojowy? Czy to tylko drobna pomyłka? 🙂

    1. Pomyłka! Już poprawione 🙂 Dziękuję!

  2. Joanna says: Odpowiedz

    Rewelacyjny tatar! Jeden z lepszych, jakie w życiu jadłam! <3

    1. Dziękuję! Bardzo miło mi to słyszeć <3

Dodaj komentarz