3 w 1, czyli kapusta wigilijna, bigos i farsz do pierogów

15555554_10205852559271451_801523221_o

Kapusta wigilijna jest czymś, czego na świątecznym stole zabraknąć nie może. Kojarzy nam się z domem, rodzinną atmosferą i czasem odpoczynku. W czym tkwi jej sekret? Jak zrobić kapustę, która posmakuje nawet najwybredniejszym koneserom? 

Bądźmy obiektywni – w trakcie świąt jemy: bigos, pierogi z kapustą i grzybami oraz kapustę wigilijną. Czy każda z tych kapust musi się różni? Nic bardziej mylnego! Aby oszczędzić sobie czasu można zrobić najpierw kapustę, jako bazę, a jeśli chcemy z niej zrobić „bigos” – dodajemy mięsa. Mówię oczywiście o mojej formie bigosu bez tłustych mięs, ponieważ (jak już pewnie wiesz) stronię od mocno tłustych rzeczy, mąki pszennej i cukru.

Tak więc podam Ci przepis na przysłowiową „bazę” pod kapustę wigilijną, farsz do pierogów i bigos. Jeśli zrobisz ją według mojego przepisu – będzie to kapusta wigilijna i farsz. Jeśli chcesz zrobić bigos – po prostu dodaj do tego przepisu 4 piersi z kurczaka (pokrojone w kosteczkę) i kawałek chudej kiełbasy.

Daj znać, czy takie „uproszczenie” przypadło Ci do gustu!

Pamiętaj, że tak przygotowana kapusta smakuje najlepiej na drugi/trzeci dzień.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 200 g suszonych grzybów
  • 1 przyprawa do bigosu (u mnie Prymat)
  •  4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych (powidła robią robotę w tym przepisie!)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
  1. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw, aby namokły.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym.
  3. Kapustę dokładnie wypłucz na sicie (dwukrotnie), aby pozbyć się mocno kwaśnego smaku.
  4. Wypłukaną kapustę potnij nożem, aby uniknąć „długich” fragmentów kapusty i wrzuć do dużego garnka.
  5. Kapustę zalej wodą, aby sięgała mniej więcej do 3/4 poziomu kapusty.
  6. Kiedy woda zacznie wrzeć – dodaj grzyby wraz z wodą, w której były namaczane, cebulę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  7. Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu przez ok. 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Smacznego!

Cały garnek tak przygotowanej kapusty kiszonej ma zaledwie ok. 1020 kcal!

15555554_10205852559271451_801523221_o

Dodaj komentarz