Indyk w ciemnej glazurze – delikatny, soczysty, idealny

15657792_10205876392907277_661273776_o

Kruchy i delikatny, a zarazem soczysty. Taki jest właśnie indyk w glazurze miodowej. Uwierz, po spróbowaniu tego cuda, już nigdy nie zechcesz jeść indyka w innej postaci!

Pamiętam, że w dzieciństwie stroniłam od indyka, bo wydawał mi się suchy i nieco „gorszy” od kurczaka. Jednak kiedy zaczęłam bardziej interesować się gotowaniem i kulinariami moje podejście się zmieniło. Zaczęłam eksperymentować z różnymi rodzajami mięs i odkryłam, że indyk naprawdę da się lubić, wystarczy tylko dobrze go przyrządzić!

Moją propozycją jest indyk w tzw. glazurze. Nie daj się jednak zmylić – z glazurą nie ma nic wspólnego! Jego sekret polega w genialnej marynacie, której głównym składnikiem jest m.in. miód.

Ten indyk jest tak soczysty i delikatny, że już nigdy nie wybierzesz innego przepisu. Słowo daję!

Ponadto…

  • Indyk zawiera dużo białka, jest lekkostrawny i niskokaloryczny.
  • W mięsie indyka znajdziemy magnez, cynk, żelazo i witaminę B.
  • Zawiera tryptofan, który wpływa na produkcję serotoniny. Dzięki niemu nasz organizm wytwarza więcej hormonu szczęścia i jesteśmy spokojniejsi.
  • 100 g zawiera tylko 90 kcal!

Składniki:

  • 3 polędwiczki z indyka
  • 2 cebule
  • 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  1. Cebule obierz z łupin i drobno posiekaj.
  2. Sos sojowy, musztardę, miód, ocet i przyprawy porządnie wymieszaj.
  3. Przygotowaną marynatę wymieszaj z cebulą.
  4. Polędwiczki wstaw do naczynia żaroodpornego i polej przygotowaną „glazurą”. Dobrze wymieszaj, aby mięso całe było pokryte marynatą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  5. Po wyciągnięciu mięsa z lodówki przykryj naczynie żaroodporne folią aluminiową.
  6. Tak przygotowane mięso wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piecz przez 60 minut.
  7. Po tym czasie ściągnij folię aluminiową, obróć mięso i piecz przez 15 minut bez przykrycia.
  8. Po 15 minutach zrób dokładnie to samo, czyli obróć mięso i piecz przez kolejne 10 minut bez przykrycia.

Smacznego!


3 polędwiczki z indyka ważyły łącznie 900 g, czyli miały ok. 750 kcal.

Marynata łącznie ma ok. 180 kcal.

3 polędwiczki to mniej więcej 3-4 porcje, więc 1 porcja ma ok. 230-310 kcal.


15608392_10205876392627270_1835257707_o

15595787_10205876392547268_1321972175_o

Dodaj komentarz