Dorsz w chrupiącej, orzechowej panierce

rybsko1

Chrupiący, soczysty i lekko pikantny. Taki właśnie jest dorsz w chrupiącej, orzechowej panierce. Czy aby uzyskać efekt genialnej panierki, trzeba smażyć ją w głębokim tłuszczu? Nic bardziej mylnego! Nie wierzysz? Zapraszam!

Gdy ktoś mówi: „dorsz w panierce” od razu myślę o nadmorskich knajpkach, gdzie dostajemy rybkę z frytkami. Oczywiście jest to danie tłuste jak diabli. Czy rzeczywiście musimy faszerować się toną oleju i przeliczać każdy kęs na dodatkowy centymetr w pasie? Nie! I zaraz Ci to udowodnię.

Chciałabym przedstawić Ci sposób na genialną rybę, która będzie smakowała nawet osobom, które nie są wielkimi fanami ryb (testuję moje przepisy na różnych osobach, uwierz). A co najważniejsze – nie użyjesz do tego przepisu ani grama oleju.

Na co dzień nie spożywamy dużych ilości ryb, a szkoda, ponieważ:

  • ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy i nowotworom;
  • są bogate w fosfor, który wpływa na pracę mózgu;
  • ryby to prawdziwa skarbnica białka, dzięki czemu jest to danie bardzo lekkostrawne i polecane dla osób na diecie.

Panie i Panowie, przed Państwem najlepszy dorsz w panierce!

Składniki:

  • 3 filety z dorsza
  • 3 łyżki mąki jaglanej lub kukurydzianej
  • 3 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki rozgniecionych orzechów włoskich lub migdałów
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1-2 jajka
  • pieprz, sól do posypania ryby przed panierowaniem
  1. Jeśli używasz mrożonej ryby – rozmroź ją, odciśnij z nadmiaru wody i dopiero wtedy przystąp do panierowania. Jeśli zaś używasz ryby świeżej – piątka! Dobry wybór!
  2. Przygotuj panierkę – mąkę wymieszaj z parmezanem, orzechami włoskimi, papryką i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  3. Rybę posól i popieprz z dwóch stron.
  4. Jajka wbij do miski i porządnie wymieszaj na jednolitą masę.
  5. Rybę maczaj w jajku, a następnie w przygotowanej panierce (możesz powtórzyć tę czynność, jeśli chcesz, aby panierka była grubsza).
  6. Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra dół.
  7. Ryby układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut, aż do uzyskania rumianego koloru.
  9. Smacznego!

rybsko2

 

Dodaj komentarz