Chrupiący, soczysty i lekko pikantny. Taki właśnie jest dorsz w chrupiącej, orzechowej panierce. Czy aby uzyskać efekt genialnej panierki, trzeba smażyć ją w głębokim tłuszczu? Nic bardziej mylnego! Nie wierzysz? Zapraszam!
Gdy ktoś mówi: „dorsz w panierce” od razu myślę o nadmorskich knajpkach, gdzie dostajemy rybkę z frytkami. Oczywiście jest to danie tłuste jak diabli. Czy rzeczywiście musimy faszerować się toną oleju i przeliczać każdy kęs na dodatkowy centymetr w pasie? Nie! I zaraz Ci to udowodnię.
Chciałabym przedstawić Ci sposób na genialną rybę, która będzie smakowała nawet osobom, które nie są wielkimi fanami ryb (testuję moje przepisy na różnych osobach, uwierz). A co najważniejsze – nie użyjesz do tego przepisu ani grama oleju.
Na co dzień nie spożywamy dużych ilości ryb, a szkoda, ponieważ:
- ryby są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu zapobiegają miażdżycy i nowotworom;
- są bogate w fosfor, który wpływa na pracę mózgu;
- ryby to prawdziwa skarbnica białka, dzięki czemu jest to danie bardzo lekkostrawne i polecane dla osób na diecie.
Panie i Panowie, przed Państwem najlepszy dorsz w panierce!
Składniki:
- 3 filety z dorsza
- 3 łyżki mąki jaglanej lub kukurydzianej
- 3 łyżki parmezanu
- 3 łyżki rozgniecionych orzechów włoskich lub migdałów
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1-2 jajka
- pieprz, sól do posypania ryby przed panierowaniem
- Jeśli używasz mrożonej ryby – rozmroź ją, odciśnij z nadmiaru wody i dopiero wtedy przystąp do panierowania. Jeśli zaś używasz ryby świeżej – piątka! Dobry wybór!
- Przygotuj panierkę – mąkę wymieszaj z parmezanem, orzechami włoskimi, papryką i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Rybę posól i popieprz z dwóch stron.
- Jajka wbij do miski i porządnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Rybę maczaj w jajku, a następnie w przygotowanej panierce (możesz powtórzyć tę czynność, jeśli chcesz, aby panierka była grubsza).
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra dół.
- Ryby układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut, aż do uzyskania rumianego koloru.
- Smacznego!