Ryba po grecku, czyli smacznie i po polsku

gr3

Ryba po grecku, czyli ryba otulona wyrazistym sosem warzywnym. Należy do kanonu tradycyjnych, wigilijnych dań i dobrze przyrządzona smakuje perfekcyjnie. Jaki jest sekret tego dania? I czy ryba po grecku rzeczywiście wywodzi się z mitycznych ziem? Przekonajmy się!

Zacznijmy od tego, że gdy spytasz greka o danie pt. „Ryba po grecku”… otworzy oczy ze zdumienia i stwierdzi, że pleciesz głupoty, bo takie danie nie istnieje. Jednak czy jest to wielkie odkrycie? Do naszych tradycyjnych potraw należą też pierogi ruskie, fasolka po bretońsku i inne smakołyki, jednak mocno odbiegają one od pierwowzorów, od których teoretycznie mogły pochodzić.

Tak więc zapamiętaj raz na zawsze – ryba po grecku to nic innego jak ryba po polsku. 

Jednak wróćmy do tematu. U mnie w domu nie ma mowy o wigilii bez ryby po grecku. Nawet ja, naczelny „wybrzydzacz” w dzieciństwie – zajadałam się nią, aż mi się uszy trzęsły, choć ryby omijałam szerokim łukiem. Moja mama jednak znalazła na mnie sposób i przemycała rybie mięso pod pierzynką z warzyw. I słusznie, bowiem ryby to samo zdrowie!

Dawniej robiłam rybę typowo „po naszemu”. Najpierw otulałam ją grubą panierką, smażyłam i dopiero wtedy okrywałam grubą warstwą wcześniej przygotowanych warzyw.

Kilka lat temu moje nawyki żywieniowe zmieniły się o 180 stopni, do tego doszła nietolerancja mąki pszennej, więc i przepis uległ zmianie. Oto przed Wami ryba po grecku w zdrowszej wersji!

Tak przygotowaną rybę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 5 filetów z dorsza/mintaja/morszczuka
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej (1/3 łyżeczki, jeśli wolisz mniej pikantne potrawy)
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 szklanki wrzącej wody
  1. Jeśli używasz świeżych ryb – pokrój je na kawałki ok. 4×4 cm, oprósz pieprzem i solą. Jeśli używasz ryb mrożonych – najpierw je rozmroź. Po rozmrożeniu wyciśnij nadmiar wody, osusz papierowym ręcznikiem i dopiero wtedy wykonaj kroki, które opisałam na początku.
  2. Rybę otocz w mące kukurydzianej i smaż na oleju kokosowym. Usmażone kawałki kładź na ręczniku papierowym.
  3. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym na złoty kolor.
  4. Marchewki, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce (grube oczka) lub jeśli używasz Thermomix’a – ustaw na 15 sekund, poz. 5. Ważne, aby warzywa były mocno rozdrobnione.
  5. Przygotowane warzywa wrzuć do garnka, zalej osoloną wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj do miękkości (ok. 15 minut).
  6. Po 15 minutach dodaj do nich podsmażoną wcześniej cebulkę, przyprawy, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Porządnie wymieszaj. Ściągnij z gazu.
  7. Usmażoną rybę ułóż na dużym talerzu lub w głębszym naczyniu i z wierzchu pokryj przygotowanym sosem.
  8. Smacznego!

gr3

Dodaj komentarz