Za każdym blogiem stoi człowiek, czyli podsumowanie 2016

malutko2016

Rok 2016 naprawdę dużo zmienił w moim życiu, a co najważniejsze – właśnie w 2016 roku założyłam blog „Malutko od kuchni”. Trochę obawiałam się, że zniknę wśród miliona innych blogów kulinarnych. Jednak… mój blog nie jest taki jak inne! Dlaczego? Zapraszam do podsumowania mojego roku!

Jestem z siebie dumna, choć nie zamierzam spoczywać na laurach. Bloga stworzyłam sama od podstaw. Nawet logo zrobiłam w pojedynkę! Stawiałam sobie za cel 1000 fanów na Facebook’u do końca roku, a w tym momencie jest Was ponad 3 tysiące. A ponad 1000 wejść dziennie na moją stronę? Każdego dnia spełniacie moje marzenia i dodajecie mi sił do prowadzenia tej strony.

Pracuję na pełen etat, studiuję na studiach dziennych, więc gotuję bardzo „po godzinach”. Jednak czuję, że jest to coś, co sprawia, że jestem szczęśliwa. Dlatego jeszcze raz chciałabym podziękować Wam wszystkim i każdemu z osobna, że mam to dla kogo robić.

Moim wielkim marzeniem jest nie bycie tylko „stroną, gdzie znajdujesz przepisy”. Dlatego postanowiłam podzielić się z Tobą moim podsumowaniem roku 2016, aby pokazać, że za stroną stoi także osoba, która wkłada całe serce we wpisy, które czytasz.

1) Nowa szkoła. 

Po skończeniu Dziennikarstwa na UAM w Poznaniu mogłam iść na magisterkę, jak większość moich znajomych, jednak zdecydowałam się na drugi licencjat. Dlaczego? Bo kocham jedzenie, kocham gotować i być kreatywna. Dzięki mojej szkole poznałam wielu wspaniałych ludzi, którzy przyczynili się do tego, gdzie jestem teraz.

15841119_1377420498937315_1070735598_n

15822447_1377423135603718_1958868614_n

15840943_1377421352270563_2066317020_n

I dzięki zajęciom w szkole mogłam po raz pierwszy w życiu nagrać jedną z największych kulinarnych traum!

 

2) Nowa praca.

Tak naprawdę całkiem przypadkowo znalazłam się w agencji reklamowej, która powiązana jest z jedzeniem. Wiem, że pracuję ze wspaniałymi ludźmi i naprawdę wiele się od nich uczę. Jakby nie patrzeć – jest to jeden z najlepszych etapów w moim życiu. Również dzięki tej pracy i ludziom, których poznałam w jej trakcie. No i bardzo lubię fakt, że smakują im moje wypieki!

15820089_1377423682270330_1374079353_n

3) Malutko od kuchni – czyli moje blogowe dziecko.

Pamiętam moment, gdy dodałam pierwszy post na bloga, a chwilę później założyłam fanpage. Byłam tak podekscytowana, że machałam rękami i łzy leciały mi ze szczęścia. Trochę to głupie, co? Jednak dla mnie było to wielkie marzenie. Nie spodziewałam się, że „mi to wyjdzie”. A jednak!

15841474_1377523372260361_15697591_n

4) Wywiady.

Chciałam, żeby mój blog zawierał coś więcej niż przepisy. Moim celem jest też przekazanie Wam wiedzy z zakresu kulinariów oraz przedstawienie autorytetów z szeroko pojętej „branży”, jako ludzi, którzy ciężko zapracowali na swój sukces. I w tym miejscu chciałabym podziękować każdej z osób, która poświęciła mi czas i zgodziła się na udzielenie mi wywiadu. Wiele mnie to nauczyło i wiem, że w przyszłym roku wciąż będę starać się przybliżać Wam życie „od kuchni” wielu autorytetów związanych z kulinariami.

Marcin Sasin – Szef Kuchni w hotelu Sheraton w Warszawie,

Szef Kuchni w restauracji InAzia w Warszawie.

15801482_1377422452270453_427623435_n

Piotr Ogiński – youtuber, kucharz,

uczestnik programów „Top Chef” i „Hell’s Kitchen”.

56ded8a185b96_p

Barbara Adamczewska – ikona dziennikarstwa kulinarnego,

autorka ponad 50 książek kulinarnych.

FullSizeRender 2

Joanna Sikora – stylistka jedzenia.

Zrzut ekranu 2016-06-25 o 12.16.03

Jerzy Sobieniak – Szef kuchni w restauracji „Sypka Mąka” w Warszawie,

kucharz w programie „Pytanie na śniadanie”.

uid_894bb2c39282a3397271dd930aa1a6f11328342530154_width_700_play_0_pos_3_gs_0

Robert Payton – reżyser.

rob pix-888-3

Grzegorz Łapanowski – juror w programie „Top Chef”, kucharz,

właściciel FoodLab Studio, autor książek kulinarnych.

IMG_9473-3

Jarosław Madejski – fotograf kulinarny.

14686076_1290835490929150_294660470_n

5) Zdjęcia.

Jestem dopiero na początku drogi związanej z fotografią kulinarną, jednak sprawia mi to niesamowitą frajdę. Na początku robiłam turbo fatalne zdjęcia, jednak dzięki pomocy moich wykładowców na uczelni, jak i osób, które poznałam w pracy, wiem, że z biegiem czasu moje zdjęcia będą coraz lepsze.

Zaczynałam od tego:

15800944_1377514778927887_1317890545_n

A obecnie moje zdjęcia wyglądają tak:

15515681_10205844105300107_684681905_o

10

Jest progres, hm?

6) Osoby, bez których nie byłabym w tym miejscu.

Chciałabym ogromnie podziękować najważniejszej osobie w życiu, czyli mojemu tacie. Bez niego nie miałabym możliwości studiowania na kierunku Food Design i rozwijania moich pasji. Zawsze był mi najbliższą osobą na ziemi i wiem, że bez niego nie osiągnęłabym tego wszystkiego.

Drugą osobą jest znany Wam „mój towarzysz”, czyli Marek. To on motywował mnie do założenia bloga i dzielenia się moją pasją. To on na co dzień znosi fakt, że po pracy od razu lecę do kuchni, w restauracjach robię zdjęcia i nie rozstaję się z aparatem. Poza tym – jeszcze nie dorobiłam się statywu dla lamp. Marek, dziękuję. Jesteś najlepszym statywem na świecie! Ponadto jestem z Ciebie dumna, że sam podszkoliłeś się w robieniu zdjęć i zamiast takich:

zrzut-ekranu-2016-12-31-o-16-47-45

…robisz takie:

14725467_321707888190527_6770615611283574812_n

7. Ty, mój drogi czytelniku.

To Tobie chciałabym podziękować z całego serca. Za motywację do pracy, miłe komentarze i fakt, że czuję Twoje wsparcie na każdym kroku. Dziękuję, że mam dla kogo to wszystko robić i wiem, że mam motywację, aby stale się rozwijać. Właśnie dla Ciebie.

Jakie mam postanowienia na rok 2017?

  1. Tworzyć jak najwięcej przepisów bez mąki pszennej i cukru.
  2. Rozwijać się zawodowo.
  3. Jak najbardziej korzystać z możliwości, jakie daje mi studiowanie na kierunku Food Design.
  4. Zrobić wywiady z ludźmi, którzy są autorytetami w zakresie kulinariów nie tylko w Polsce, ale i na świecie.
  5. Przełamać się i zacząć robić filmy z przepisami i poradami kulinarnymi.
  6. Sprawić, że amatorzy kulinariów poznają tajniki gotowania.
  7. No i oczywiście… zrzucić zbędne kilogramy!

Czy te postanowienia się spełnią? Muszą. 

Jeszcze raz – bardzo, bardzo dziękuję Ci, że jesteś ze mną i dajesz mi kopa do działania! Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

7 Comment

  1. Król Artur says: Odpowiedz

    Co tu dużo mówić… Najlepszy blog kulinarny w sieci. Samych sukcesów i co najmniej tyle samo zapału do swojej pracy w Nowym Roku!

    1. dziękuję! 🙂

  2. Wow! Nie wiedziałam, że ruszyłaś dopiero w 2016 roku! Jak tu trafiłam, to myślałam, że blog istnieje od dawna. Świetnie, bardzo mi się podoba i trzymam kciuki za dalsze sukcesy! Powodzenia 🙂

    1. Bardzo miło mi to słyszeć! 🙂 Blog powstał w połowie 2016 roku :). Nie dziękuję, żeby nie zapeszać!

  3. Dorota says: Odpowiedz

    A możesz napisać na jakiej uczelni robiłaś 2gi licencjat? Jaki to kierunek? Myślę o zmianie pracy, bo jednak to nie to, co chciałabym w życiu robić. Będę wdzięczna 🙂 Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów!

  4. Dorota says: Odpowiedz

    Przepraszam, już doczytałam jaki to kierunek 🙂

    1. Kierunek wzornictwo ze specjalnością Food Design w VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie 🙂

Dodaj komentarz