Domowa granola, czyli zdrowo, chrupko i smacznie

granola2

Domowa granola jest czymś, co powinno znajdować się w kuchni każdego z nas. Jest idealna zarówno do śniadania, jak i do różnych deserów. Bogata w błonnik, genialna w smaku i dająca poczucie sytości. Czego chcieć więcej? 

Musli i granole dostępne w sklepach, nafaszerowane są cukrem i innymi, niezdrowymi dodatkami. Co prawda można znaleźć trochę zdrowsze wersje tego przysmaku, jednak zazwyczaj są one horrendalnie drogie, więc nie warto przepłacać.

Mi osobiście brakowało czegoś, co mogłabym zjeść w pracy na drugie śniadanie, więc wpadłam na pomysł, że zrobię coś, co będzie zawierało dużo błonnika, wartości odżywczych i będzie mi bardzo smakowało. I w ten sposób powstała granola z orzechami, którą jem w połączeniu z jogurtem naturalnym, gdy dopada mnie mały głód.

Chciałabym pokazać Ci, że granola jest idealnym rozwiązaniem, nie tylko ze względu na smak, ale również na jej wartości:

1) Płatki owsiane

  • są bogate w witaminy: z grupy B, E
  • pozytywnie wpływają na utrzymanie masy ciała – zawarte w nich beta-glukany zmniejszają wchłanianie cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi
  • zawarty w nich błonnik reguluje gospodarkę insulinową we krwi – są więc bardzo dobre dla osób chorych na cukrzycę
  • zmniejsza poziom hormonu głodu – to zasługa cholecystokininy
  • owies sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak może być nim zanieczyszczony w trakcie przetwórstwa, gdzie ma kontakt z innymi zbożami
  • obniżają ciśnienie krwi
  • dzięki zawartości awentramidów, czyli polifenoli, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
  • są bogate w magnez, który wzmacnia mięśnie i przeciwdziała nerwicy
  • wspomagają trawienie i perystaltykę jelit

2) Orzechy

  • są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują metabolizm i przeciwdziałają odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dlatego nie przejmuj się ich kalorycznością – to tylko dobre kalorie, które pomogą Ci pozbyć się centymetrów w pasie!
  • obniżają poziom cholesterolu
  • zawierają dużo cennych witamin i składników mineralnych (m.in. fosfor, magnez, potas, witaminę E)
  • mają działanie antydepresyjne
  • pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację
I co? Przekonałam Cię? Mam nadzieję, że tak! Zatem czas na przepis!

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych (ok. 300g)
  • 100 g pestek z dyni
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 100 g posiekanych migdałów
  • 30 g sezamu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu

1. Olej kokosowy i miód podgrzej w garnuszku lub mikrofalówce, aż do rozpuszczenia. Pamiętaj, żeby nie doprowadzić miodu do zbyt wysokiej temperatury, bo wtedy utraci sporo wartości odżywczych.

2. Do przygotowanej mikstury dodaj pół szklanki wody.

3. Pozostałe składniki wrzuć do miski i dodaj do nich przygotowaną miksturę. Porządnie wymieszaj.

granola7
4. Piekarnik nastaw na 180 stopni (grzanie góra – dół).

5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wysyp na nią granolę. Wyrównaj, aby cała blacha była nią równomiernie pokryta.

granola9

6. Piecz przez 25-30 minut, aż się zarumieni. Co 10 minut wymieszaj granolę, aby równomiernie się opiekła.

Nie przejmuj się, że po wyciągnięciu z piekarnika granola będzie miękka. Gdy ostygnie będzie sucha i chrupiąca. Smacznego!


Cała blacha granoli ma ok. 3090 kcal.


granola1

granola5

1 Comment

  1. Monika says: Odpowiedz

    Kolejny sprawdzony przepis! Pyszna przekąska! Dzięki!

Dodaj komentarz