Fit kruche ciasto z owocami – bez cukru i mąki pszennej!

kruche1

Kruche, delikatne i słodkie. Takie właśnie jest kruche ciasto z owocami. Nie zawiera cukru oraz mąki pszennej, więc jest idealne nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale też dla osób dbających na linię i unikających glutenu. Czy można chcieć czegoś więcej? Nie sądzę! 

Kruche ciasto z owocami kojarzy mi się z dzieciństwem. Pamiętam, że moja mama zawsze robiła ciasto z wiśniami, bo rosły u nas w ogrodzie, więc zawsze miała je pod ręką. Ja niestety nie mam pod nosem drzewa owocowego, więc do ciasta użyłam mrożonych malin i świeżych jabłek.

Szczerze przyznam, że zrobienie ciasta kruchego bez użycia mąki pszennej i masła było nie lada wyzwaniem. Próbowałam je zrobić z prawie 10 rodzajów mąk i moje ostatnie podejście okazało się najbardziej słuszne!

Codziennie zanosiłam do pracy nowy rodzaj ciasta, aby uzyskać obiektywne opinie na temat jakości moich wypieków. Praktycznie każdy mój przepis testowany jest w ten sposób. Okazuje się, że pracownicy agencji reklamowej mają naprawdę dobry gust (bo smakują im wszystkie moje wypieki)!

Tak więc spokojnie – w każdy przepis wkładam naprawdę spory kawał serca.

Wróćmy jednak do przepisu. Nie mogłam zdecydować się na rodzaj owoców, więc jedną połowę zrobiłam z malinami, a drugą z jabłkami i cynamonem.

Składniki na fit kruche ciasto z owocami:

  • 170 g zamrożonego oleju kokosowego
  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 5 żółtek

Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki ksylitolu

Połowa blachy z malinami:

  • 1 opakowanie mrożonych malin
  • 2 łyżki ksylitolu

Połowa blachy z jabłkami:

  • 5 startych słodkich jabłek
  • łyżeczka cynamonu

Ciasto:

Jeśli używasz Thermomix’a:

1. Zamrożony olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 8 sekund, poz. 4 – 4,5.

2. Następnie do oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 30 sekund, poz. 5 – 5,5.

3. 2/3 ciasta użyj do wyłożenia nim blachy, a 1/3 wrzuć do zamrażalnika. Nie martw się, że ciasto jest mocno sypkie. Moje wyglądało tak:

kruche6

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

5. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu. Pamiętaj, żeby przed nałożeniem ciasta pokryć blachę papierem do pieczenia.

6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

7. Ciasto piecz przez 20 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie do rozdrabniania – rozdrobnij w nim zamrożony olej. Jeśli nie – zamrożony olej kokosowy wyłóż na stolnicę i porządnie posiekaj.

2. Do posiekanego masła stopniowo dodawaj pozostałe składniki i nadal siekaj ciasto nożem, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto zimnymi rękoma.

3. 2/3 ciasta użyj do wyłożenia nim blachy, a 1/3 wrzuć do zamrażalnika.

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

5. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

Pamiętaj, żeby przed nałożeniem ciasta pokryć blachę papierem do pieczenia.

6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

7. Ciasto piecz przez 20 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Pianka:

1. Białka ubij na sztywną pianę.

2. Następnie (wciąż ubijając) dodawaj ksylitol i budynie.

3. Tak przygotowaną piankę wylej na ostudzone ciasto. Bardzo ważne, aby ciasto było wystudzone, bo dzięki temu unikniemy zakalca! 

Owoce: 

Maliny – rozmroź, odciśnij z soku, dodaj ksylitolu i wymieszaj. Tak przygotowanymi malinami pokryj połowę ciasta. Układaj je delikatnie, aby nie zniszczyć pianki. I pamiętaj, aby dobrze odcisnąć sok, dzięki temu Twoja pianka pozostanie puszysta.

Jabłka – jabłka zetrzyj na tarce, odciśnij z soku, dodaj cynamon i wymieszaj. Tak przygotowanymi jabłkami pokryj połowę ciasta. Układaj je delikatnie, aby nie zniszczyć pianki. I pamiętaj, aby dobrze odcisnąć sok, dzięki temu Twoja pianka pozostanie puszysta.

Kruszonka:

1. Kruszonką jest 1/3 ciasta, które na początku wylądowało w zamrażalniku.

2. Ciasto rozkruszaj w dłoni i posyp nim owoce.

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut, aż zobaczysz, że kruszonka się zarumieniła. Smacznego!


Ciasto – ok. 2750 kcal

Pianka – ok. 170 kcal

Maliny – ok. 300 kcal (500 g malin + ksylitol)

Jabłka – ok. 300 kcal

Całe ciasto ma ok. 3520 kcal. Moja blaszka ma wymiary 35 x 25 cm i wyszło ok. 20 kawałków ciasta, czyli jeden kawałek ma ok. 176 kcal.

zrzut-ekranu-2017-01-08-o-21-41-15

kruche4

kruche1

33 Comment

  1. Ola says: Odpowiedz

    Wygląda przepysznie:) Uwielbiam takie ciasta a jeśli dodatkowo są zdrowe i mało kaloryczne to już w ogóle super 🙂 Oczywiście muszę spróbować.

    1. Bardzo się cieszę, że ciasto się podoba 🙂 zachęcam do spróbowania. Jest pyszne!

  2. Amelia says: Odpowiedz

    Chetnie wyprobuje przepis tylko zastnawiaja mnie budynie, przeciez tam jest maka pszenna, wiec jej nie unikamy, chyba ze chodzi o jakis specjalny budyn? Pozdrawiam 🙂

    1. Budyń waniliowy nie zawiera mąki pszennej. Bazuje na skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej :). Ja używam budyniu waniliowego bez cukru Winiary, a oto jego skład:
      skrobia ziemniaczana
      skrobia kukurydziana
      aromat
      barwniki (kurkumina, karoteny) 🙂

  3. Monika says: Odpowiedz

    Czy można użyć miodu zamiast ksylitolu?

    1. można 🙂

    2. Ewelina says: Odpowiedz

      Witam.zamiast Maki ryżowej może być kokosowa ?

      1. Lepiej użyć ryżowej, tak jak w przepisie, ponieważ mają one inne właściwości. Pozdrawiam 🙂

  4. Emilia says: Odpowiedz

    A budyń nie zawiera mąki pszennej?

    1. nie 🙂

  5. Kasia says: Odpowiedz

    Czy zamiast oleju kokosowego mogę dodać masło? Pozdrawiam 🙂

    1. tak 🙂

  6. Magda says: Odpowiedz

    Mam pytanie.. tzn wilę się upewnić 🙂 budyń wsypujemy z torebki? Czy może dodajemy gotowy, zrobiony z mlekiem… ciasto wygląda pysznie:)

    1. Budyń wsypujemy z torebki 🙂

  7. Karo says: Odpowiedz

    Witam,

    Jedno, pewnie dla wielu dość błahe pytanie 🙂 Czy budyń ma już być ugotowany(jak wg przepisu na opakowaniu z mlekiem) czy po prostu proszek dosypujemy do białek?

    1. proszek dosypujemy do białek 🙂

  8. Wacpamna says: Odpowiedz

    Upiekłam i dół cały mi się rozpada,rozsypuje…za długo piekłam??

    1. A piekła Pani ciasto odpowiednio długo? I czy ciasto nadal rozsypywało się, gdy ostygło? Od razu po wyjęcia z piekarnika się kruszy, ale gdy ostrygnie jest bardziej „zwarte” 🙂

  9. Kasik says: Odpowiedz

    Pytanie techniczne 😀 do ubitej piany dodajemy budyń.. ugotowany? Ciepły? Wystudzony? A może taki o po prostu proszek prosto z torebki?

    1. Proszek prosto z torebki 🙂

  10. Magda says: Odpowiedz

    Czy można mąkę ryżową zastąpić jakąś inną mąką? gryczaną? Inne sugestie?

    1. Z gryczaną próbowałam i konsystencja wyszła ok, choć dla mnie były za mocno gryczane. Można dodać np. mąkę amarantusową, powinno wyjść niezłe, chyba, że lubisz gryczany smak to polecam mąkę gryczaną 🙂

  11. Kasia says: Odpowiedz

    Jaką inną mąkę mogę użyć zamiast ryżowej? Mam w domu orkiszową. Nada się czy nie ryzykować ? 🙂 tak pięknie wyglada ze muszę wybrobowac ten przepis!

    1. Myślę, że warto spróbować, choć mąka ryżowa powoduje, że ciasto jest bardzo kruche 🙂

  12. asia says: Odpowiedz

    Można zastąpić mąkę ryżową np. m. migdałową albo kokosową? Akurat te mam w domu:)

    1. Mąka kokosowa działa jak gąbka, więc ciasto zamiast być kruche będzie bardziej „mączyste” i miękkie. Dlatego jednak lepiej użyć ryżowej 🙂

  13. Natalia says: Odpowiedz

    Heej, nie znalazłam info na temat rozmiaru blaszki, możesz podać?

    1. 35 x 25 cm 🙂

  14. Ola says: Odpowiedz

    Hej ! Czy erytrol sprawdzi się w cieście zamiast ksylitolu ? I czy mąkę ryżową mozna zastąpić owsianą ? Jeśli tak to czy użyć takie same proporcję ? Pozdrawiam ! 😉

    1. Erytrolu jeszcze nie używałam, więc nie jestem pewna w jakich proporcjach powinnaś nim zastąpić ksylitol 🙁 Mąki ryżowej nie zastępowałabym mąką owsianą, bo ryżowa daje efekt kruchości. 🙂 Pozdrawiam!

  15. Natalia says: Odpowiedz

    Jaki rozmiar blaszki?

    1. 35 x 25 cm 🙂

  16. […] jeden z moich numerów jeden. Tego tiramisu chcę spróbować w tym tygodniu, ale też stawiam na ten polski, bezglutenowy […]

Dodaj komentarz