Tarta z mięsem a’la chilli con carne – pyszna, zdrowa i bezglutenowa!

tarta4

Tarta to genialny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację. Ciasto nie zawiera ani mąki pszennej ani masła, więc jest dobrym rozwiązaniem dla smakoszy, którzy dbają o linię. 

Każdy czasami ma ochotę na kulinarne grzeszki. Kuchnia meksykańska nie należy do zbyt „chudych”, jednak moim zdaniem „niemożliwe nie istnieje”, jeśli chodzi o gotowanie. W ten sposób powstało zdrowe danie, które na pozór powinno być mocno kaloryczne.

Chilli con carne zawsze robione jest z wołowiny, więc pozostałam jej wierna.

Ponadto, moja dietetyczka „pozwala” mi jeść mozzarellę, więc i na nią znalazło się miejsce w moim przepisie.

Więc jeśli jesteś fanem meksykańskich smaków – zapraszam! To naprawdę pyszna tarta!

Składniki na kruche ciasto:

  • 170 g zamrożonego oleju kokosowego
  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka oregano

Farsz:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 2 cebule (jedna biała, druga czerwona)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 6 pieczarek
  • 2 papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki sosu sojowego (w wersji bezglutenowej 2 łyżki sosu sojowego bezglutenowego)
  • 5 białek
  • 1 mozzarella

Kruche ciasto:

Jeśli używasz Thermomix’a:

1. Zamrożony olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 8 sekund, poz. 4 – 4,5.

2. Następnie do oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 30 sekund, poz. 5 – 5,5.

3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

4. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

tarta1

7. Ciasto piecz przez 20 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie do rozdrabniania – rozdrobnij w nim zamrożony olej. Jeśli nie – zamrożony olej kokosowy wyłóż na stolnicę i porządnie posiekaj.

2. Do posiekanego masła stopniowo dodawaj pozostałe składniki i nadal siekaj ciasto nożem, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto zimnymi rękoma.

3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

4. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

5. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

6. Ciasto piecz przez 20 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Farsz:

  1. Cebulę posiekaj w piórka i podsmaż na oleju kokosowym.
  2. Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej mięso mielone.
  3. Kiedy zobaczysz, że mięso mielone jest już usmażone – dodaj pozostałe składniki na farsz oprócz mozzarelli.
  4. Gotuj bez przykrycia ok. 15-20 minut, aż zobaczysz, że farsz jest gęsty i większość wody wyparowała.
  5. Gęsty farsz ściągnij z ognia, dodaj do niego 5 białek i porządnie wymieszaj.
  6. Tak przygotowany farsz wyłóż na upieczone i ostudzone ciasto.
  7. Tartę pokryj odciśniętą z wody i pokrojoną mozzarellą.
  8. Piecz przez 35 minut w 180 stopniach, aż zobaczysz, że mozzarella się zarumieniła. Smacznego!

tarta2

tarta3

tarta5


Ciasto ma ok. 2400 kcal

Farsz ma ok. 1800 kcal

Całe ciasto ma ok. 4200 kcal.

Ja podzieliłam ciasto na 12 kawałków, więc jeden miał ok. 350 kcal.

8 Comment

  1. Gosia says: Odpowiedz

    Dla jakiej wielkosci foremki podane sa wartosci w przepisie?

    1. 27 cm średnicy i 4 cm wysokości 🙂 Pozdrawiam!

  2. Czytając Twego bloga, leżę sobie z chłopakiem, któremu właśnie burczy w brzuchu! 😀
    Stwierdził, że musi mieć tę tartę! To też po wtorkowym powrocie do mojego domu rodzinnego, zajmujemy piekarnik na chyba cały tydzień!
    Mniaaaaaaaaaaam!

    1. Daj znać, jak wyszło! 🙂 Trzymam kciuki! 🙂

  3. Sandra says: Odpowiedz

    Ja własnie zrobiłam ciasto i…. boję się czy nie jest za kruche. Na razie jest gorące ale jak je delikatnie dotykam to jakby miało się rozlecieć: ( O nieeee

    1. Ciasto kruche zawsze takie jest od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Warto poczekaż aż ostygnie i całe ciasto się „zetnie” 🙂

  4. Paula says: Odpowiedz

    Wyszło pyszne, niestety ciasto rozpada się jak piasek, nie wiem co zrobiłam źle😟

    1. Może za krótko zagniotła Pani ciasto. Ciasto jest kruche, ale nie powinno rozpadać się aż tak. Następnym razem będzie lepiej 🙂

Dodaj komentarz