Lava cake – bez cukru, mąki pszennej i masła!

muffiny3

Mocno czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach. To najlepsze określenie lava cake.  Czy możliwe jest zrobienie go bez cukru, mąki pszennej i masła? Oczywiście! Ostrzegam – jest to miłość od pierwszego zjedzenia! 

Przyznam się bez bicia – uwielbiam czekoladę. I wierzę, że nie jestem jedyna!

W końcu większość z nas lubi sobie czasami pozwolić na małe, słodkie grzeszki, które powodują uśmiech na twarzy.

Dlatego mam dla Ciebie słodką propozycję.

Lava cake lub inaczej fondant czekoladowy, słynie z tego, że bazuje na maśle, czekoladzie, cukrze, jajkach i mące pszennej. Czy uwierzysz, jeśli powiem, że odkryłam przepis, który smakuje równie genialnie, a nie zawiera ani masła, ani cukru ani mąki pszennej? Nic a nic! Naprawdę! Niemożliwe nie istnieje!

Ponadto bardzo ważnym elementem tego deseru jest płynna czekolada, która wycieka z środka ciasta po przekrojeniu go na pół. Brzmi wspaniale, prawda?
Zatem do dzieła!

P.S. – Powiedzenie „Przez żołądek do serca” na pewno było wymyślone przez osobę, która zdobyła czyjeś serce właśnie dzięki lava cake!

Składniki:

  • 3 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 4 krople olejku waniliowego
  • szczypta soli
  • 250 g czekolady gorzkiej 70%
  • 6 łyżek oleju kokosowego

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra-dół.

2. Formy posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Jeśli używasz silikonowych foremek – nie musisz ich smarować przed pieczeniem.

3. Ksylitol, jajko, żółtko, olejek i sól wymieszaj.

4. Czekoladę rozpuść razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Porządnie wymieszaj.

5. Obie masy wymieszaj ze sobą.

6. Dodaj mąkę ryżową i wymieszaj delikatnie, aż do połączenia składników.

7. Gotową masę przelej do nasmarowanych olejem kokosowym foremek i piecz przez 8-9 minut bez termoobiegu.

8. Wyjmij z piekarnika i jeśli nie podajesz ich od razu do zjedzenia – odstaw do ostygnięcia.

9. Delikatnie wyciągaj z formy, aby się nie rozleciały.

10. Podawaj na ciepło. Możesz je podgrzać w mikrofalówce (podgrzewaj je przez ok. 30 sekund).

11. Smacznego!

Mała podpowiedź: Jeśli ilość wypływającej czekolady Cię nie satysfakcjonuje – przekrój ciasto na pół i dołóż dodatkową porcję czekolady. Każdy będzie zachwycony. Sprawdzone info! 😉


Cała masa na ma około 2690 kcal, więc jedna sztuka zawiera mniej więcej 224 kcal.

muffiny1

muffiny2

Zrzut ekranu 2017-01-13 o 20.40.18

15 Comment

  1. Agnieszka says: Odpowiedz

    Witam 🙂 mogę użyć innej mąki?

    1. Witam 🙂 Warto spróbować z inną mąką, jednak ja robię je zawsze z mąką ryżową. 🙂 Jeśli chce Pani użyć mąki, która bardziej chłonie wilgoć, jak np. mąka owsiana czy kokosowa – warto dać jej mniej niż w przepisie. Pozdrawiam 🙂

  2. AM says: Odpowiedz

    A czy jesli uzyje maki kokosowej w miejsce ryzowej, to sie uda?

    1. Warto spróbować, tylko mąka kokosowa jest dość „mączysta” i mocno chłonie wilgoć, więc dałabym jej mniej, niż w przepisie 🙂

  3. Hania says: Odpowiedz

    Witam serdecznie,
    zastanawiam się nad ilością jajek. Czy można dodać ich mniej? Pozdrawiam 🙂

    1. Witam, raczej odradzałabym zmniejszenie ilości jaj, ponieważ ciasto stanie się kruche 🙂 Pozdrawiam 🙂

  4. Ashma says: Odpowiedz

    Jejku, pierwsze lava cake, które wyglądają na chrupiące z wierzchu! Przynajmniej tak je sobie wyobrażam 😛 A temperatura wcale nie taka wysoka. Co chwilę włażę na stronę i się nie mogę napatrzeć 🙂

  5. Szukam zdrowych alternatyw na słodycze, które uwielbiam. Ten przepis podoba mi się 🙂

    1. Bardzo się cieszę i zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami! 🙂

  6. Aga says: Odpowiedz

    Zrobiłam ciastka wg przepisu ale w środku były upieczone 🙁 Jak dużo ciasta należy wlać do foremki?

    1. Ja zapełniałam foremki gdzieś do 4/5 wysokości 🙂

  7. Angelika says: Odpowiedz

    To samo co poprzedniczka. Upiekly się w środku.

  8. […] dłużej, by ciasteczka były bardziej chrupkie, jednak trzeba uważać, by ich nie przypalić. Lava cake – bez cukru, mąki pszennej i masła! – malutko od kuchni. Mocno czekoladowe, delikatne i rozpływające się w ustach. To najlepsze określenie lava cake. […]

  9. Monika says: Odpowiedz

    Moje też się upiekły w środku. Niestety nie wyrosły też za bardzo 🙁

    1. Niestety to, jak pieką się ciasta itp, zależy w dużym stopniu od piekarnika. Następnym razem proszę spróbować piec je 2 minuty krócej i powinny mieć płynny środek. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz