Waniliowa tarta z malinami i czekoladą – fit pychota!

16130002_1394504190562279_1502220013_o

Delikatna, waniliowa tarta z malinami i gorzką czekoladą to idealna propozycja zarówno dla osób, które uwielbiają słodycze, lecz także dla tych, którzy dbają o linię. Tarta nie zawiera ani grama mąki pszennej, cukru i masła – więc można jeść ją bez wyrzutów sumienia!

Uwielbiam zarówno słodkie tarty, jak i serniki. Stwierdziłam więc, że pora połączyć te dwa cuda! Oczywiście w przepisie nie mogło zabraknąć akcentu czekoladowego. Pyszna góra malinowo-czekoladowa zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!

Przepis jest prosty i przyjemny. Przygotowanie tego ciasta zajmie Ci łącznie (z pieczeniem) tylko ok. 1,5 godziny.

Spód do tarty:

  • 170 g zamrożonego oleju kokosowego
  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 5 żółtek

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 8 kropli olejku waniliowego

Mus malinowy:

  • 200 g mrożonych malin
  • 1 łyżka ksylitolu

+  1/2 roztopionej tabliczki gorzkiej czekolady

Do przepisu użyłam formy do tarty o średnicy 27 cm.

Ciasto:

Jeśli używasz Thermomix’a:

1. Zamrożony olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 8 sekund, poz. 4 – 4,5.

2. Następnie do oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 30 sekund, poz. 5 – 5,5.

3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

4. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

5. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

6. Ciasto piecz przez 20 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie do rozdrabniania – rozdrobnij w nim zamrożony olej. Jeśli nie – zamrożony olej kokosowy wyłóż na stolnicę i porządnie posiekaj.

2. Do posiekanego masła stopniowo dodawaj pozostałe składniki i nadal siekaj ciasto nożem, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto zimnymi rękoma.

3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

4. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

5. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

6. Ciasto piecz przez 20 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Mus malinowy:

1. Maliny wrzuć na patelnię i podgrzej.

2. Dodaj do nich ksylitol i porządnie wymieszaj.

3. Mieszaj aż do uzyskania gęstej konsystencji (woda szybko wyparuje).

4. Maliny rozdrobnij łyżką, aby otrzymać konsystencję musu.

Masa serowa:

1. Wszystkie składniki na masę serową zmiksuj razem na gładką masę.

2. Gotową masą polej upieczony spód do tarty.

3. Na wierzchu ponakładaj łyżeczką mus z malin i roztopioną czekoladę. Mniej więcej w taki sposób:

16145308_1394504177228947_1263826479_o

4. Następnie wykałaczką „porozmazuj” zrobione kropki. Uzyskasz w ten sposób taki efekt:

16197025_1394504213895610_325879079_o

5. Wstaw gotowe ciasto do piekarnika nagrzanego piekarnika (180 stopni, grzanie góra-dół) i piecz przez 25 minut.

16121897_1394504217228943_277700957_o

16130002_1394504190562279_1502220013_o


Ciasto na tartę ma ok. 2750 kcal.

Masa serowa ma ok. 1400 kcal.

Łącznie ciasto ma ok. 4150 kcal.

Ciasto pokroiłam na 20 kawałków, czyli jeden miał ok. 207 kcal.

6 Comment

  1. Agata says: Odpowiedz

    Jakiego sera na sernik użyłas? 🙂

    1. president w wiaderku:)

  2. Martyna says: Odpowiedz

    Czy można użyć mąki z brązowego ryżu? 🙂

    1. Tak 🙂

  3. Zuzia says: Odpowiedz

    Olej kokosowy musi być koniecznie zamrożony ? 🙂

    1. Tak, wtedy wyjdzie ciasto kruche 🙂

Dodaj komentarz