Naleśniki z mąki gryczanej na słodko

16357636_1401297459882952_907654398_o

Naleśniki z twarożkiem waniliowym i malinami – delikatne, słodkie, idealne zarówno na obiad, jak i na deser. Nie mają w sobie ani grama mąki pszennej i cukru, więc są wspaniałą propozycją dla łasuchów dbających o linię. Gwarantuję – po pierwszym kęsie zakochasz się na amen!

Naleśniki zazwyczaj jadam na słono, choć tym razem naszła mnie ochota na słodkie co nieco. Postanowiłam więc, że przygotuję naleśniki na słodko, które będę mogła zabrać do pracy jako obiad. I tak oto powstały one – pyszne naleśniki z mąki gryczanej! Nie mają mocnego smaku gryki, są delikatne i co najważniejsze – zdrowe. Serwując sobie taki „obiad na słodko” nie ma się ani odrobiny wyrzutów sumienia!

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 500 ml mleka 1,5%
  • 250 g mąki gryczanej
  • 4 jajka
  • 20 g oleju kokosowego
  • szczypta soli

Twarożek waniliowy:

  • 500 g mielonego chudego twarogu
  • 2-3 łyżki ksylitolu
  • 8-10 kropli aromatu waniliowego

Sos malinowy:

  • 250 g mrożonych malin
  • 1 łyżka ksylitolu

Ciasto naleśnikowe:

  1. Rozpuść olej kokosowy, aby miał płynną postać.
  2. Do rozpuszczonego oleju kokosowego dodaj mleko, jajka i sól. Porządnie wymieszaj.
  3. Następnie stopniowo dodawaj mąki, aż do uzyskania konsystencji płynnej śmietany.
  4. Gotowe ciasto wlewaj na rozgrzaną patelnię teflonową (lub paterę do naleśników) i równomiernie rozlej ciasto po jej powierzchni.
  5. Smaż z jednej strony aż będzie widać, że masa się ścięła.
  6. Przewróć na drugą stronę i smaż, aż naleśnik delikatnie się zarumieni (ok. 1 min).

Serek waniliowy:

  1. Ksylitol zmiel na puder.
  2. Wszystkie składniki na twarożek porządnie ze sobą wymieszaj.
  3. Tak przygotowaną masą smaruj usmażone naleśniki i zwijaj w rulon.

Sos malinowy:

  1. Mrożone maliny wrzuć na gorącą patelnię i często mieszaj, aby szybciej się rozmroziły.
  2. Gdy maliny zaczną bulgotać – rozgnieć je łyżką i dodaj ksylitol.
  3. Intensywnie mieszaj, aż do momentu, gdy masa zgęstnieje.
  4. Serwuj w osobnej miseczce do naleśników.

Opcjonalnie możesz polać naleśniki rozpuszczoną czekoladą (gorzką). Smacznego!


Warto wiedzieć, że można mrozić naleśniki (nawet takie bez farszu!). Przed zamrożeniem każdy naleśnik trzeba przełożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, aby łatwiej było je rozmrażać (w ten sposób unikniemy sklejenia naleśników). Po rozmrożeniu należy owinąć naleśniki w folię aluminiową i podgrzać w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 5-10 minut. 


Ciasto na naleśniki ma ok. 1470 kcal. Z podanych gramatur wychodzi ok. 25 naleśników, czyli jeden naleśnik ma ok. 59 kcal.

Masa twarogowa ma ok. 550 kcal. Z podanych gramatur masy starczyło mi na ok. 12 naleśników, czyli na twaróg w jednym naleśniku miał ok. 45 kcal.

1 naleśnik = ok. 104 kcal. 

16357636_1401297459882952_907654398_o

1 Comment

  1. […] Przepis na twarożek, który użyłam do gofrów na słodko, znajdziesz tu: LINK […]

Dodaj komentarz