Domowa nutella – bez cukru i wyrzutów sumienia!

16325857_1403801779632520_21549841_o

Domowa nutella, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. Brzmi niewiarygodnie? Nic bardziej mylnego! Moja domowa nutella bazuje na orzechach laskowych i nie zawiera ani grama cukru. Obiecuję – jej smak przypadnie do gustu nawet wybrednym wielbicielom łakoci!

Od dawna chciałam zrobić domową, zdrową wersję nutelli. Jest to mój smak z dzieciństwa i choć jadałam ją rzadko – mam do niej ogromny sentyment. Postarałam się połączyć wszystko to, co najważniejsze w nutelli, czyli smak orzechów, tłuszcz (w zdrowej wersji) i słodycz, jednak w bardziej „fit wersji”.

Mam dla Ciebie tylko jedną przestrogę – przed zrobieniem nutelli upewnij się, czy nie masz alergii na orzechy laskowe. Ja, dzięki temu, że postanowiłam zrobić taki przepis na bloga, dowiedziałam się, że jestem na nie totalnie uczulona. Jednak czego nie robi się dla czytelników? 🙂 Całe szczęście, że mój chłopak lubi nutellę. Dostanie w prezencie cały słoik!

Przepis jest banalnie prosty i przygotowanie domowej nutelli zajmie Ci nie więcej niż 10-15 minut. Jestem pewna, że jej smak w zdrowszej wersji spodoba Ci się na tyle, że porzucisz klasyczną, sklepową wersję, która jest bardzo, bardzo niezdrowa! Czekam również na informację, jak Ci smakowało!

W takim razie – do dzieła!

Składniki:

  • 250 g orzechów laskowych
  • 4 łyżki ksylitolu (jeśli dla Ciebie będzie za mało słodkie – dodaj 1 łyżkę miodu)
  • 8 kropli olejku waniliowego
  • 8 łyżek oleju kokosowego
  • 5 łyżek kakao
  • 100 ml mleka
  1. Orzechy i ksylitol zmiel, aby powstał z nich puder.
  2. Rozpuść olej kokosowy.
  3. Do oleju kokosowego stopniowo dodawaj orzechy i ksylitol. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Do powstałej masy powoli dodawaj wszystkie składniki, cały czas mieszając.
  5. Gdy masa będzie gotowa przelej ją do słoiczka.
  6. Smacznego!

Tak przygotowany krem nadaje się zarówno na kanapki, jak i do naleśników oraz innych dań na słodko.

Cała masa ma około 2548 kcal i na styk mieści się w słoiku mającym ok. 500 ml.


16325857_1403801779632520_21549841_o

4 Comment

  1. Monika says: Odpowiedz

    Jestem w niebie, wyszło przepysznie!!!! aż ciężko uwierzyć w to, że jest naprawdę zdrowa, smakuje wspaniale!

  2. Monika says: Odpowiedz

    Jest mega pyszna. Nie wierzyłam, póki nie zrobiłam. W moim wykonaniu olej kokosowy dodałam zapachowy i nie uzyłam mleka 🙂 MEGA! Dzieciaki się zajadają!!! Mniammm….

  3. Aneta says: Odpowiedz

    Czy krem należy przechowywać w lodowce czy nie ma to większego znaczenia ?

  4. anna says: Odpowiedz

    wygląda pysznie, muszę koniecznie spróbować!!

Dodaj komentarz