Gofry bez cukru i mąki pszennej – na słodko i słono

16389020_1406361746043190_1958980782_o

Gofry na dwa sposoby – słodko i słono. Delikatne, rozpływające się w ustach, idealne. Nie zawierają mąki pszennej ani cukru, dzięki czemu są wspaniałym rozwiązaniem zarówno dla osób dbających o linię, jak i cierpiących na nietolerancje pokarmowe. 

Zawsze cierpię, gdy jadę nad morze i wszyscy ludzie jedzą gofry. Dlaczego? Ze względu na moją nietolerancję mąki pszennej, która naprawdę potrafi być nie lada wyzwaniem.

Dawniej, gdy nie lubiłam piec rzeczy „na słodko”, wydawało mi się, że bez mąki pszennej żaden wypiek nie ma racji bytu. Teraz gdy jestem bardziej świadoma i doświadczona w boju, wiem, że nie ma rzeczy, której nie dałoby się zrobić bez mąki pszennej. Nie trzeba kupować specjalnych mieszanek bezglutenowych. Wystarczy chcieć poznać różne rodzaje mąk, które dostępne są w każdym sklepie, praktycznie w tej samej cenie, co mąka pszenna.

Wróćmy jednak do gofrów. Dziś moją propozycją są gofry na dwa sposoby – na słodko i słono. Obie wersje są fantastyczne! Wersję na słono rekomenduję jako przystawkę lub nawet pełen posiłek. Do gotowego ciasta można dobrać dowolnie wybrane składniki. W moim przypadku był to serek śmietankowy, szynka parmeńska i oliwki z papryką. Niebo w gębie!

Przepis na twarożek, który użyłam do gofrów na słodko, znajdziesz tu: LINK

Z poniższych gramatur wyszło mi 6 dużych gofrów.

Składniki:

Gofry na słodko:

  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 10 kropli olejku waniliowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 230 ml mleka

Gofry na słono:

  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki gryczanej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli, szczypta pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka oregano
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 230 ml mleka

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść olej kokosowy.
  2. Mąki porządnie wymieszaj ze szczyptą soli i sodą.
  3. Następnie, ciągle mieszając, dodawaj mleko.
  4. Do masy dodaj rozpuszczony olej kokosowy.
  5. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy i porządnie wymieszaj.
  6. Białka ubij na sztywną masę. Następnie, delikatnie połącz ubite białka z przygotowaną masą

I teraz decyzja należy do Ciebie – możesz rozlać masę do dwóch naczyń i zrobić gofry na dwa sposoby lub wybrać jeden z nich.

Wersja na słodko:

  1. Do przygotowanej masy dodaj 1 łyżkę ksylitolu i olejek waniliowy. Porządnie wymieszaj.
  2. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną powierzchnię gofrownicy. W zależności od temperatury i mocy gofrownicy – smaż ok. 1-2 minuty, aż do uzyskania złotego koloru.

Wersja na słono:

  1. Do przygotowanej masy dodaj szczyptę pieprzu i oregano. Porządnie wymieszaj.
  2. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzaną powierzchnię gofrownicy. W zależności od temperatury i mocy gofrownicy – smaż ok. 1-2 minuty, aż do uzyskania złotego koloru.

Podstawowa masa na gofry (w zależności od tego, czy robisz na słodko czy słono) waha się od 1217 do 1245 kcal, czyli jeden duży gofr ma ok. 202-207 kcal. Smacznego!

16389020_1406361746043190_1958980782_o

16388950_1406361749376523_901539198_o

16389429_1406361919376506_431002889_o

 

10 Comment

  1. Jestem zauroczona, powoli przechodzę na dietę bezglutenową i myślałam
    , że już nici z gofrów 🙁 a kochana powiedz mi co to za model gofrownicy? Będę do Ciebie zaglądać.

    1. Dieta bezglutenowa nie jest taka zła, jak ją malują :). Ja mam gofrownicę z lidla – marki Silver Crest. 🙂 Mam też paterę do naleśników z tej marki i jestem naprawdę zadowolona!

  2. Ania says: Odpowiedz

    Czy można dodać mleko roślinne?

    1. Tak 🙂

    2. Kama says: Odpowiedz

      Ja użyłam w zastępstwie mąki ryżowej, mąkę kokosową i też były pyszne 🙂

      1. Cieszę się, że smakowało! 🙂

  3. Paula says: Odpowiedz

    Czy jakaś inna mąka w zastępstwie ryżowej wchodzi w grę?

    1. Ja robiłam gofry z wykorzystaniem mąki ryżowej, więc ciężko mi powiedzieć, czy na innej mące wyjdą równie dobre. Proponowałabym jednak zostać przy ryżowej 🙂

  4. Natalia says: Odpowiedz

    A czy ciasto można zrobić np. dzień lub dwa przed zrobieniem gofrów czy muszą one być robione ze świeżo wyrobionego ciasta?

    1. Szczerze mówiąc to nie wiem. Za każdym razem robię ciasto przed smażeniem gofrów.

Dodaj komentarz