Zupa gulaszowa – rozgrzewająca i intensywna w smaku

16522341_1414327275246637_446576489_o

Zupa gulaszowa to idealna propozycja na zimowe popołudnia i wieczory. Jest rozgrzewająca, lekko pikantna i pyszna, a co najważniejsze – pełna warzyw i aromatów. Ta zupa zdecydowanie przypadnie do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom!

Pamiętam, że w mojej rodzinie każdy wiedział, że najlepszą zupę gulaszową robi siostra mojego taty. W jej wersji uwielbiałam to, że była bardzo mięsna i aromatyczna, choć mocno tłusta. Każdy wie, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, ale ja, jako osoba „zdrowo gotująca”, staram się ograniczać ten element w mojej kuchni.

Stąd też metodą prób i błędów doszłam do przepisu na zupę gulaszową, który zawsze się sprawdza i co najważniejsze – zdecydowanie nie jest to zupa tłusta. Mimo tego, nadal pozostaje aromatyczna i bardzo, bardzo smaczna.

Wystarczy spytać mojego towarzysza (100% mięsożercę kochającego wszystko, co tłuste). Gdy na stół wjeżdża zupa gulaszowa – wariuje z radości.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 cebule
  • 300 g udźca wołowego lub mięsa na gulasz
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 pory
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 pieczarek
  • 2 papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczkę tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 50 g kaszy jęczmiennej
  1. Cebule drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju kokosowego w dużym garnku z nieprzywierającym dnem.
  2. Do zarumienionej cebuli dodaj mięso, kurkumę, oregano, tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą i pieprz. Podsmaż.
  3. Następnie dolej dwa litry wrzącej wody.
  4. Gdy całość będzie bulgotać, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, korzenie pietruszki, marchew pokrojoną na kawałki, seler, dwa kawałki pora, ząbek czosnku i pęczek natki pietruszki.
  5. Całość gotuj przez 1,5 godziny.
  6. W tym czasie umyj i drobno posiekaj papryki i pieczarki.
  7. Pieczarki podsmaż na łyżeczce oleju kokosowego. Gotowe zdejmij z patelni i dokładnie na tej samej patelni podsmaż paprykę.
  8. Obierz ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę.
  9. Po godzinie gotowania wywaru – dodaj do niego pieczarki, paprykę, ziemniaki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy i kaszę jęczmienną.
  10. Całość gotuj 30 minut.
  11. Podawaj z pieczywem.

16522341_1414327275246637_446576489_o

2 Comment

  1. Krzysztof Wlazły says: Odpowiedz

    Cudowny przepis!!! Musze koniecznie go wypróbować!!!

    1. Zachęcam, jest naprawdę super 🙂

Dodaj komentarz