Lekkie ciasto z budyniem, świeżymi owocami i galaretką

16586504_1416250641720967_1344583943_o

Lekkie ciasto z budyniem, świeżymi owocami i galaretką, czyli coś, co poprawi humor w te mroźne dni. Biszkopt bez cukru i mąki pszennej, waniliowy krem, truskawki, borówki i truskawkowa galaretka. Brzmi smacznie, prawda? A co najważniejsze – to ciasto zjesz bez wyrzutów sumienia!

Biszkopt kojarzy mi się z domem rodzinnym mojego towarzysza (za każdym razem nie mogę się nadziwić, jak komicznie to brzmi). Jego mama robi najlepsze ciasto bazujące na biszkopcie, owocach i galaretce, jakie kiedykolwiek próbowałam. Co prawda po mące pszennej umierałam przez kilka dni, ale uwierz – było warto. Jednak w pewnym momencie się opamiętałam i od tamtej pory zjadam tylko owoce z galaretką.

To genialne, lekkie ciasto, które opisałam powyżej, skłoniło mnie do zrobienia wersji bez mąki pszennej i cukru, które mogłabym zjeść bez wyrzutów sumienia. Planowałam zrobić jedną warstwę biszkoptu z budyniem, owocami i galaretką, ale biszkopt spłatał mi figla. Urósł. W ten sposób powstało dwuwarstwowe ciasto, które nawet można potraktować jako lekki tort.

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 białek jajka
  • 8 żółtek jajka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej

Do nasączenia biszkoptu:

  • 200 ml wody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • sok z połowy cytryny

+ 2 torebki budyniu waniliowego bez cukru (polecam Winiary, ma dobry skład)

+ 1 torebka galaretki truskawkowej

+ 250 g truskawek

+ 250 g borówek

Biszkopt:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Gdy białka będą ubite dodaj do nich ksylitol – ciągle mieszając.
  3. Do masy stopniowo dodawaj żółtka.
  4. Gdy masa będzie puszysta, zacznij dodawać mąkę – wciąż mieszaj! 🙂
  5. Tak przygotowaną masę na biszkopt przelej do tortownicy nasmarowanej olejem kokosowym.
  6. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez teromoobiegu i piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
  7. Po wyciągnięciu biszkoptu poczekaj aż wystygnie i podziel go na 2 płaty.
  8. Każdy z płatów polej przygotowaną zalewą z wody, soku z cytryny i ksylitolu, aby nie były suche.

Owoce:

Truskawki umyj, osusz i każdą pokrój na 6 części.

Borówki umyj i osusz.

Budyń:

  1. Budyń przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
  2. Biszkopt podziel na dwie części: połową przygotowanego budyniu polej pierwszą warstwę biszkoptu (pamiętaj, aby spód biszkoptu umieścić w szczelnie zapiętej tortownicy, w której był pieczony!).
  3. Na warstwie budyniu ułóż owoce i przykryj kolejnym płatem biszkoptu.
  4. Powyższą czynność powtórz jeszcze raz.

Galaretka:

  1. Galaretkę przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
  2. Po przygotowaniu odstaw, aby ostygła.
  3. Ostudzoną (zimną!) galaretką polej przygotowane ciasto. Wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

16522466_1416250668387631_1467583356_o

16586452_1416250658387632_1135959247_o

 

2 Comment

  1. Kasia says: Odpowiedz

    Jakiego mleka użyć by jak najbardziej było zbliżone do krowiego lub by było neutralne. Ciasto pyszne, użyłam mleka orkiszowego i w budyniu niestety ono przebija.

    1. Ciężko mi powiedzieć, bo zawsze używam mleka krowiego. Jednak z tego co wiem, to na sojowym powinno być neutralnie 🙂

Dodaj komentarz