Pizza bezglutenowa – szybki i prosty przepis!

16710568_1420317721314259_1421890842_o

Pizza bezglutenowa, czyli szybka alternatywa dla osób unikających pszenicy. Robi się ją prosto, szybko i przyjemnie, a smak zachwyci nawet wybrednych smakoszy. Najlepiej serwować ją z dużą ilością sera – na samą myśl leci ślinka!

„Osoby stroniące od glutenu nie mogą jeść pizzy”. Czyżby? Nic bardziej mylnego! Dzięki wielu rodzajom mąk jest to możliwe. W końcu w kuchni nie ma rzeczy niemożliwych!

Pamiętam, że gdy dowiedziałam się o uczuleniu na mąkę pszenną, było mi strasznie smutno. Zastanawiałam się czy kiedykolwiek jeszcze zjem pizzę, chleb i inne znane produkty. Większość osób na początku drogi bez glutenu lub tylko mąki pszennej, jak ja, myśli, że świat się wali i od tej pory dozwolona będzie tylko woda i woda, i jeszcze…woda. Nie ma co panikować! Oto przykład, jak zrobić klasyk na bazie mąki pszennej bez jej wykorzystania!

Pizza bezglutenowa:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki z tapioki (skrobi z manioku)
  • 1/3 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka lnu (mielonego siemienia lnianego)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie (7g) drożdży instant
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2,5 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

+ sos pomidorowy

+ tarta mozzarella 

+ składniki według uznania (w moim przypadku była to szynka, pomidory suszone i kukurydza)

Przygotowanie:

  1. Wszystkie mąki wymieszaj z siemieniem lnianym, solą, pieprzem i oregano.
  2. Podgrzej mleko. Powinno być letnie, nie gorące.
  3. Do podgrzanego mleka dodaj drożdże i cukier. Porządnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
  4. Do mieszanki mąk i przypraw stopniowo dodawaj rozczyn z drożdżami, ciągle mieszając.
  5. Następnie do masy dodaj białka i rozpuszczony olej kokosowy.
  6. Całą masę dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie mało przypominało tradycyjnego ciasta do pizzy. U mnie wyszło dość rzadkie.
  7. Po tym czasie ciasto cienko rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  9. Nastaw piekarnik na 230 stopni, grzanie góra dół.
  10. Wstaw ciasto na 5 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika, posmaruj sosem pomidorowym, posyp serem, ułóż składniki i wstaw z powrotem wstaw do piekarnika.
  11. Piecz przez 10 minut.
  12. Gotową pizzę posyp suszonym oregano.

16651371_1420317677980930_1336865306_o

16667485_1420317734647591_824877022_o

 

2 Comment

  1. Marta says: Odpowiedz

    A coś zamiast mąki z ciecierzycy ? Nie mam pomysłu czym mogłabym ją zastąpić, a niestety nie umiem się do niej przekonać. 🙁

    1. Myślę, że spróbowałabym z mąką sojową, choć tę pizzę robiłam tylko z tym przepisem, który dodałam. 🙂

Dodaj komentarz