Brownie z orzechami – bez mąki pszennej i cukru!

16731383_1423113111034720_1786178531_o

Brownie z orzechami, czyli coś, co kochają wszyscy miłośnicy czekolady. Jest delikatne, rozpływa się w ustach, a co najważniejsze, można je jeść bez wyrzutów sumienia!

Brownie znane jest z ogromnej kaloryczności. Jeśli odmawiasz sobie słodyczy, bo zależy Ci na zdrowym trybie życia i nie dokładania dodatkowych centymetrów w pasie – ten przepis przypadnie Ci do gustu!

Ponadto, brownie z orzechami składa się z samych zdrowych składników, takich jak olej kokosowy, ksylitol czy nasiona chia, dzięki czemu nie dość, że zjesz pyszne ciasto – Twój organizm na tym zyska. Oto kilka z naprawdę wielu pozytywów użytych w tym przepisie składników:

Olej kokosowy:

  • może zwiększać wydatek energetyczny ciała, co wspomaga spalanie większej ilości kalorii
  • zawiera kwas laurynowy, który ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • poprawia poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca

Ksylitol:

  • ma kilkukrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier
  • ma o połowę mniej kalorii niż cukier
  • zwiększa przyswajanie wapnia przez kości

Len:

  • przyspiesza metabolizm
  • bogaty w błonnik
  • obniża poziom złego cholesterolu

Orzechy nerkowca:

  • bogate w potas, który obniża ciśnienie tętnicze
  • wspierają działanie układu nerwowego
  • dobre źródło selenu i cynku, które mają zbawienny wpływ na kondycję włosów i paznokci

Przekonałam Cię? To do dzieła!

Brownie z orzechami:

Składniki:

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki kakao naturalnego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 10 kropli olejku waniliowego
  • 2 jajka
  • 60 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka lnu
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki orzechów nerkowca
  1. Piekarnik nagrzej do 170 stopni, grzanie góra dół.
  2. Olej kokosowy rozpuść w garnuszku. Ściągnij z ognia.
  3. Do oleju dodaj sól, kakao i olejek waniliowy. Wymieszaj.
  4. Mąkę ryżową, kokosową i ziemniaczaną oraz ksylitol wymieszaj razem ze lnem.
  5. Do oleju z solą, kakao i olejkiem waniliowym stopniowo dodawaj mąki z lnem, ciągle mieszając.
  6. Na koniec dodaj jajka. Wymieszaj.
  7. Orzechy nerkowca i czekoladę posiekaj na kawałki i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj.
  8. Przygotowaną masę przełóż do keksówki.
  9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 25 minut.
  10. Przed podaniem ciasta powinno być ostudzone.

16735667_1423113134368051_880832181_o

16763690_1423113127701385_708444876_o

3 Comment

  1. […] Brownie z orzechami – bez mąki pszennej i cukru. Brownie z orzechami, czyli coś, co kochają wszyscy miłośnicy czekolady. Jest delikatne, rozpływa się w ustach, a co najważniejsze, można je jeść bez wyrzutów sumienia! Brownie znane jest z ogromnej kaloryczności. Jeśli odmawiasz sobie słodyczy, bo zależy Ci na zdrowym trybie życia i nie dokładania dodatkowych centymetrów w pasie – ten przepis przypadnie Ci do gustu! […]

  2. Kasia says: Odpowiedz

    Czym mogę zastąpić len?

  3. Marti says: Odpowiedz

    A czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? 🙂

Dodaj komentarz