Fit jabłecznik – bez mąki pszennej i cukru!

jablecznik2

Jabłecznik, czyli jeden ze słodkich klasyków. Wypełniony jabłkami z cynamonem, otulony delikatnym ciastem. Brzmi kusząco, prawda? I nie zawiera ani grama cukru oraz mąki pszennej!

Jabłecznik to jedno z moich ulubionych ciast. Niestety, bardzo rzadko można znaleźć jego wersję bez mąki pszennej, a niestety mój organizm nie toleruje nawet odrobiny pszenicy. Dlatego stwierdziłam, że raz kozie śmieć – czas popracować nad przepisem, który nie dość, że będę mogła jeść bez wyrzutów sumienia, to dodatkowo w smaku będzie smaczniejszy, niż tradycyjny jabłecznik na mące pszennej i cukrze.

I tak oto powstał mój przepis. Na marginesie dodam, że jabłecznik jest szalenie zdrowym ciastem ze względu na dużą zawartość jabłek.

Oto kilka powodów, dlaczego należy jeść jabłka:

  • zawierają dużo błonnika, który wspomaga pracę jelit (zaparciom mówimy stanowcze nie!)
  • osoby, które jedzą jabłka mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
  • są bogate w witaminę C
  • mają niski indeks glikemiczny
  • oczyszczają organizm z toksyn dzięki dużej zawartości pektyn

Prawda, że jabłka są niesamowite? Zatem do dzieła!

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 3 łyżki zmielonego ksylitolu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z 1 cytryny

Ciasto:

  • 150 g mąki ryżowej
  • 55 g mąki kokosowej
  • 80 g mąki z tapioki
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki owsianej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • 200 g zamrożonego oleju kokosowego
  • 2 jajka

Do tego przepisu użyłam blaszkę 35 x 25 cm.

  1. Wymieszaj ze sobą wszystkie mąki.
  2. Następnie dodaj do nich sodę, ksylitol, olejek waniliowy, szczyptę soli, pokrojony zamrożony olej kokosowy i zmiksuj razem.
  3. Następnie dodaj jajka, wymieszaj (ale tylko do połączenia składników).
  4. Podziel na dwie części i wstaw do lodówki na 30-45 minut.
  5. Po tym czasie wyciągnij je z lodówki. Blachę do pieczenia nasmaruj olejem kokosowym lub pokryj papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik nagrzej do 175 stopni.
  7. Jabłka obierz i pokrój w  grube plasterki.
  8. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Pierwszą część ciasta wyłóż na spodzie blachy i pokryj pokrojonymi jabłkami.
  10. Ułożone jabłka skrop sokiem z cytryny i posyp ksylitolem oraz cynamonem.
  11. Drugą część ciasta pokrusz na jabłkach, aby uzyskać efekt kruszonki.
  12. Wstaw do piekarnika i piecz przez 45-50 minut.

jablecznik1

15 Comment

  1. Kasia says: Odpowiedz

    Hej!
    Śledzę Twojego bloga od niedawna. Ale uważam, że jest boski! 🙂
    Widzę, że zwróciłaś uwagę na niski indeks glikemiczny jabłek, myślisz, że dałoby radę obniżyć też ig ciasta? Mąka ryżowa, z tapioki i kukurydziana – mają bardzo wysoki. Szukam kruchego ciasta o niskim ig, ale to chyba niemożliwe..

    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa! 🙂 Myślę, że z ciastem kruchym o innym składzie może być dość ciężko, bo mąki są dość kapryśne.

  2. Monika says: Odpowiedz

    Ciasto zrobiłam! Obłędne. Nie miałam mąki z tapioki, więc zastąpiłam ją orkiszową. PRZEPYCHA!. Dzięki!

  3. Kasia says: Odpowiedz

    piekarnik na ile stopni ustawić i czy może być góra dół?

    1. 175 stopni, piec 45-50 minut 🙂

  4. Kasia says: Odpowiedz

    hej! zrobiłam wg przepisu, nie miałam mąki z tapioki i kokosowej i dałam tyleż pszennej, oleju kokosowego miałam 180 g i tyle dałam, jabłek tylko kilogram i wyszło sucho…to moja wina chyba, prawda?

    1. Przepis układałam pod konkretne mąki niezawierające glutenu, więc ciężko mi powiedzieć ile mąki pszennej powinno się znaleźć w przepisie. 🙁 I z 1 kg jabłek pewnie wyszła cieniutka warstwa owocowa między ciastem a kruszonką, stąd ta suchość.

  5. karolina says: Odpowiedz

    mi wogole nie chce nic się zlecić do ciasta to nie podobne wcale

    1. A dodała Pani wszystkie składniki w podanych proporcjach?

  6. Marta says: Odpowiedz

    W jakich proporcjach zastąpić olej kokosowy masłem?

    1. w takich samych proporcjach 🙂

  7. Marta says: Odpowiedz

    Gdzieś uciekł moj komentarz chyba 🙂 czym zastąpić olej kokosowy i w jakiej proporcji?

    1. Masłem, raczej w tej samej proporcji 🙂

  8. Kasia says: Odpowiedz

    A jak mozna zastapic make owsiana? Nie lubie goryczku, ktora ona zwykle daje 🙁

    1. Myślę, że mąka jaglana powinna być ok 🙂

Dodaj komentarz