Fit rafaello z ryżu jaśminowego

rafaello

Fit rafaello jest dobrą alternatywą dla osób kochających kokosowe łakocie. Jest delikatne, nie zawiera glutenu i cukru, dzięki czemu sprosta wszelkim wymaganiom nawet osób dbających o linię. Czy można chcieć czegoś więcej? Nie sądzę!

Zdecydowanie jestem miłośniczką wszystkiego, co kokosowe. Jednak dostępne w sklepach kokosowe pyszności są dość mocno kaloryczne, a od tego bardzo stronię.

Jak wiesz, w dzisiejszych czasach większość produktów nafaszerowana jest olejem palmowym, cukrem i/lub aspartamem. Mówmy temu stanowcze „nie”! Przygotowujmy ciasta i dania na bazie produktów, które możemy zjeść bez wyrzutów sumienia i obawy o swoje zdrowie.

Dzięki mojej miłości do słodkości i zdrowemu odżywianiu (oraz prośbie mojej przyjaciółki) powstała fit wersja rafaello, która zdecydowanie skradła moje serce. Czy skradnie i Twoje? Sprawdźmy!

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 150-200 ml mleka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 8 kropli olejku waniliowego
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych do masy + 1/2 szklanki to obtoczenia kulek
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • migdały do wypełnienia rafaello
  • budyń waniliowy bez cukru (ja używam Winiary)
  • 1 łyżka ksylitolu do posłodzenia budyniu

Przygotowanie:

  1. Ryż wsyp do garnka i zalej mlekiem krowim oraz mlekiem kokosowym.
  2. Gotuj do momentu, aż ryż będzie delikatnie rozgotowany i powstanie z niego coś w rodzaju kleiku. Ściągnij z ognia.
  3. Do gorącego, ugotowanego ryżu dodaj ksylitol, olejek waniliowy, wiórki kokosowe i mąkę kokosową.
  4. Porządnie wymieszaj.
  5. Odstaw na ok. 15-20 minut, aby masa trochę ostygła.
  6. Po tym czasie nawilż ręce, nabierz ok. 1 łyżkę masy na rękę, rozpłaszcz, na środek połóż migdał i zwilżonymi rękoma formuj kule.
  7. Czynność powtórz aż do wykorzystania całej masy.
  8. Przygotowane kulki rafaello obtocz w wiórkach kokosowych i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  9. Przed podaniem rafaello przygotuj budyń, aby maczać w nim kulki.
  10. Budyń przygotuj według przepisu (dodaj o 150 ml mleka więcej, aby budyń miał konsystencję kremu). Posłodź go ksylitolem.
  11. Kulki rafaello podawaj z budyniem w osobnej miseczce.

rafaello

10 Comment

  1. Ewelina says: Odpowiedz

    Bardzo fajny przepis! 🙂 jedno tylko pytanie, czy ryż musi być koniecznie jaśminowy ?

    1. Dziękuję! 🙂 Myślę, że nie musi być koniecznie jaśminowy. Ja zrobiłam z jaśminowego, bo taki akurat miałam w domu 🙂

  2. Weronika says: Odpowiedz

    Ja zawsze robiłam z kaszy jaglanej, ale na pewno spróbuję tego przepisu. Kocham ryż jaśminowy.

    1. Polecam. Jest na prawdę przepyszne! 🙂

  3. Monika says: Odpowiedz

    Przepis wygląda super. A próbowałaś sama przygotować budyń?

  4. Hania says: Odpowiedz

    Puszka puszce nierowna 🙂 bylabym wdzieczna gdyby ktos napisal ile potrzeba mleczka kokosowego 🙂

    1. Standardowe puszki z mlekiem kokosowym mają 400 ml 🙂 Pozdrawiam!

      1. Hania says: Odpowiedz

        Dziekuje 🙂 zabieram sie zatem do pracy.
        Pozdrawiam 🙂

  5. Ela says: Odpowiedz

    A to mleko kokosowe to tylko biała część czy całe?

    1. całe 🙂

Dodaj komentarz