Fit pączki – nie tylko na tłusty czwartek!

paczki2

Fit pączki, czyli delikatnie kokosowe mini donuty, które smakują obłędnie! Nie są smażone, lecz pieczone, więc idealnie sprawdzą się nawet na diecie. Czy wspominałam już, że są także bezglutenowe?

Fit donutów szukałam od kiedy pamiętam. Tłusty czwartek co roku był dla mnie zmorą, ponieważ nie mogę jeść mąki pszennej. Wszyscy zajadali się pączkami, a mi mogłam tylko na to popatrzeć. W tym roku powiedziałam zdecydowane „nie” wzbranianiu się przed tymi pysznościami – i tak oto powstał przepis na pieczone mini donuty.

Z poniższych proporcji wyszło mi ok. 30 mini donutów.

Składniki:

  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki mleka
  • 6 kropli aromatu waniliowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastaw na 180 stopni (bez termoobiegu, grzanie góra dół).
  2. Olej kokosowy, jajka, mąki, sodę, ksylitol, mleko i aromat zmiksuj na gładką masę.
  3. Ciasto przełóż łyżeczką do formy na donuty (jeśli nie masz formy, możesz użyć papilotek do muffinów).
  4. Ja przez przypadek zamówiłam formę do mini donutów, gdzie mieści mi się max. 1 łyżeczka ciasta na jednego donuta. Jeśli używasz papilotek, do każdej z nich wlej masę do połowy wysokości, tak samo w przypadku formy do donutów. To ciasto mimo małej ilości sody podwaja swoją objętość.
  5. Tak przygotowaną formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  6. Piecz przez 5 minut bez termoobiegu. Po tym czasie włącz termoobieg i piecz przez kolejne 10-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Musisz kontrolować kolor ciasta. Jeśli będzie złote i przypieczone – czas wyciągnąć te małe cudeńka z piekarnika!
  7. Czekoladę gorzką rozpuść w kąpieli wodnej (ja dodaję trochę mleka, aby uzyskać bardziej płynną konsystencję).
  8. Na talerzyk wysyp wiórki kokosowe.
  9. Gdy czekolada będzie gotowa – maczaj w niej każdego donuta (z jednej strony), po czym odciśnij go (stroną czekolady) w wiórkach kokosowych.

paczki1

paczki3


Z powyższych proporcji wyszło mi 30 mini donutów. Cała masa ma ok. 1260 kcal, czyli jeden ma ok. 42 kcal.

8 Comment

  1. gabi says: Odpowiedz

    Witam, Wyglądają pysznie. Zamiast mąki kukurydzianej mogę użyć ryżowej ? a jak nie to jaką inną mogę użyć ?

    1. Tak, spokojnie można zastąpić kukurydzianą ryżową 🙂

  2. Ola says: Odpowiedz

    Ok, a jaki jest przelicznik ksylitolu na cukier, dla tych co mogą? 🙂 Mi wystarczyło spojrzenie na cenę ksylitolu. I czy można mąkę kokosową czymś zastąpić? Ona ma smak kokosów? Już i tak kupiłam kukurydzianą, owsianą i mielony len, chłop chce mnie ukatrupić za wydatki i wydziwianie 😉

    1. Proponowałabym dodać tyle cukru, ile ksylitolu w przepisie i po prostu spróbować „surową” masę, czy jest wystarczająco słodka :). Mąka kokosowa daje kokosowy posmak. I szczerze mówiąc nie wiem, czy zastąpienie mąki kokosowej inną mąką jest dobrym rozwiązaniem. Ten przepis głównie bazuje na mące kokosowej, więc ciężko jest powiedzieć, czy na innej będzie równie dobry, ponieważ robiłam donuty tylko w tej kombinacji 🙁

  3. Martyna says: Odpowiedz

    Jaką mąką można zastąpić mąkę kokosową z tego przepisu? 🙂

    1. Niestety nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ robiłam donuty tylko w wersji, gdzie bazą do ciasta jest mąka kokosowa. Myślę, że najlepiej jednak (w tym przypadku) zostać przy mące kokosowej 🙂

  4. Weronika says: Odpowiedz

    Czy masa wychodzi płynna czy bardziej zbita? Nie mam formy do donutow a chce żeby miały kształt pączków a nie muffinek, czy da się uformować „spłaszczone kule”? 😉

    1. Masa jest średnio płynna, więc uformowanie raczej nie jest możliwe.. 🙂

Dodaj komentarz