Ciasto jogurtowe – bez mąki pszennej i cukru

ciasto z jablkami 5

Ciasto jogurtowe – słodkie, delikatne, w smaku odrobinę przypominające babkę piaskową. Nie zawiera mąki pszennej i cukru, lecz smakuje nawet największym tradycjonalistom!  

Od pewnego czasu miałam ochotę na ciasto, którego smak kojarzę z dzieciństwa, czyli ciasto jogurtowe. Drogą prób i błędów doszłam do celu, jednak wyszło mi coś lepszego, niż się spodziewałam!

Nie wiem jak Ty, ale ja zawsze uwielbiałam babkę piaskową. Pamiętam, że nawet jako małe dziecko potrafiłam sama ją upiec. Nie potrafiłam jednak iść za prośbą mamy, czyli czekać aż ostygnie, więc nim domownicy się zorientowali – połowy już nie było.

Opisując powyższą sytuację (ja a’la naczelny głodomor), przyszła mi do głowy inna, z perspektywy nawet zabawna opowieść (choć wtedy nie było mi do śmiechu!).

Będąc na mojej stronie ciężko nie zorientować się, że mam na nazwisko Malutko. I jak pewnie się domyślasz, nie raz starano się obrócić to w żart.

Wyobraź sobie, że od 6 roku życia śpiewałam. Odnosiłam naprawdę duże sukcesy i zgarniałam wiele nagród na festiwalach. Jednak jest jeden festiwal, który zaszedł mi w pamięć najbardziej. Dlaczego? Niestety, nie należałam do grona dzieci filigranowych. Zawsze lubiłam zjeść i jak widać – zostało mi to do dziś. I właśnie na jednym z festiwali międzynarodowych był pewien konferansjer, który postanowił być żartownisiem.

Kiedy weszłam na scenę przywitał mnie inaczej niż każde dziecko. Spojrzał na mnie i powiedział „Oj… z Ciebie wcale nie takie Malutko!”. Cała sala wybuchła śmiechem, a ja myślałam, że zapadnę się pod ziemię.

Na szczęście dziś już nikt nie mówi mi takich rzeczy, choć moje nazwisko jest integralną częścią tego, kim jestem i nawet większość moich znajomych, mówi do mnie po nazwisku. Jednak koniec z tymi opowieściami. Czas na ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. I nie tylko ze zmorą konferansjera!

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 4 jajka
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 10 kropli aromatu waniliowego
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 280 g mąki ryżowej
  • 120 g mąki kokosowej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • jabłka do położenia na górze ciasta (choć ja proponowałabym dodać kawałki jabłka również do ciasta, tego trochę brakowało w moim)
  • cynamon do posypania

Przygotowanie:

  1. Jogurt zmiksuj z jajkami, aromatem waniliowym i ksylitolem.
  2. Następnie (nie przestając miksować) dodaj do masy olej kokosowy.
  3. W osobnej misce połącz ze sobą sodę i mąki.
  4. Połączone suche składniki stopniowo dodawaj do gotowej masy (nie przestawaj miksować!).
  5. Jabłka obierz i pokrój na kawałki. Możesz ułożyć je tylko na górze ciasta, jak ja to zrobiłam, lecz radziłabym Ci też dodać trochę jabłek do masy. Dzięki temu będzie bardziej wilgotne.
  6. Piekarnik nastaw na 200 stopni, grzanie góra dół.
  7. Blaszkę (ja użyłam tortownicy 24,5 cm) posmaruj olejem kokosowym. Następnie przelej do niej ciasto.
  8. Na górze ułóż jabłka i posyp je cynamonem.
  9. Ciasto wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 40-45 minut.

ciasto z jablkami1

Dodaj komentarz