Sernik ze słonym karmelem na kruchym, czekoladowym spodzie

sernik3

Sernik, słony karmel i kruchy spód czekoladowy, to coś, co skradnie serce każdego łasucha. Moja propozycja nie zawiera mąki pszennej, jest delikatna, słodka, po prostu pyszna. Czy wspominałam, że sernik ze słonym karmelem można zjeść bez wyrzutów sumienia?

Od dawna chodził za mną sernik ze słonym karmelem. Gdy kupiłam wszystkie składniki – stwierdziłam, że trzeba coś jeszcze do niego dodać. I tak właśnie powstał sernik na kruchym, czekoladowym spodzie!

Tradycyjny karmel lub masa krówkowa, są bardzo kaloryczne. Stwierdziłam, że aż tak grzeszyć nie będę i nieco „odchudziłam” tradycyjny przepis na słony karmel. I powiem Ci szczerze – wyszedł przepyszny!

Do słonego karmelu dodałam cukru kokosowego, ponieważ:

  • posiada niższy indeks glikemiczny niż inne rodzaje cukru (IG=35)
  • jest bogaty w witaminy: C, B1, B2, B3 oraz B6
  • nie jest rafinowany
  • nie zawiera sztucznych barwników
  • ma delikatny, karmelowy smak

Przekonałam Cię do użycia cukru kokosowego? Mam nadzieję, że tak! Zatem do dzieła!

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 170 g zamrożonego oleju kokosowego
  • 200 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Część serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (ja używam President)
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 10 kropli aromatu waniliowego

Słony karmel:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 4 łyżki cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • płatki migdałów i małe kawałki gorzkiej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Jeśli używasz Thermomix’a:

1. Zamrożony olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 8 sekund, poz. 4 – 4,5.

2. Następnie do oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 30 sekund, poz. 5 – 5,5.

3. 2/3 ciasta użyj do wyłożenia nim blachy, a 1/3 wrzuć do zamrażalnika. Nie martw się, że ciasto jest mocno sypkie.

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

5. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

7. Ciasto piecz przez 20 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie do rozdrabniania – rozdrobnij w nim zamrożony olej. Jeśli nie – zamrożony olej kokosowy wyłóż na stolnicę i porządnie posiekaj.

2. Do posiekanego masła stopniowo dodawaj pozostałe składniki i nadal siekaj ciasto nożem, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto zimnymi rękoma.

3. 2/3 ciasta użyj do wyłożenia nim blachy, a 1/3 wrzuć do zamrażalnika.

4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

5. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

7. Ciasto piecz przez 20 minut.

8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Masa serowa: 

  1. Wszystkie składniki wrzuć do wysokiej miski lub Thermomix’u i zmiksuj na gładką masę.
  2. Przygotowaną masę wylej na upieczony, kruchy spód.
  3. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
  4. Po tym czasie obniż temperaturę do 120 stopni i piecz przez 70 minut.
  5. Następnie ściągnij folię, górę sernika posyp zamrożoną 1/3 ciasta kruchego i piecz przez 30 minut z termoobiegiem w 140 stopniach.

Słony karmel:

  1. Z puszki z mlekiem kokosowym odlej „wodnistą, bezbarwną” wodę kokosową.
  2. Do garnka przelej śmietanę (białą część).
  3. Do śmietany wrzuć resztę składników.
  4. Całość gotuj ok. 20 minut na wolnym ogniu, aż odrobinę się zredukuje i zgęstnieje.
  5. Po tym czasie ściągnij z ognia i odstaw w zimne miejsce, aby trochę ostygło.
  6. Gdy ostygnie – polej karmelem upieczone ciasto i posyp płatkami migdałów oraz kawałkami czekolady.

sernik1

sernik3

3 Comment

  1. […] który ma genialne właściwości odżywcze! Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz tu LINK . Sekretem tego tortu jest sól gruboziarnista, która przełamuje słodycz i podbija smak. Powiem […]

  2. Agata says: Odpowiedz

    Hej, piękny sernik! Z chęcią bym go zrobiła – nawet już kupiłam składniki, tylko się zastanawiam na jakiej średnicy blaszki był pieczony? Mam fi 26, nie będzie za duża? 🙂
    Pozdrawiam serdecznie

    1. Był pieczony w blaszce o średnicy 24 cm, ale 26 też będzie ok 🙂

Dodaj komentarz