Zupa z dorszem i owocami morza – po prostu pycha!

zupa rybna3

Zupa z dorszem i owocami morza to jedno z moich popisowych dań. Jest mocno esencjonalna i smakuje nawet osobom, które nie są wielkimi wielbicielami ryb i owoców morza. Słowo daję – zakochasz się od pierwszego „zjedzenia”!

Pamiętam pierwszy raz, kiedy przygotowałam tę zupę. Byłam wtedy w domu rodzinnym i postanowiłam, że przekonam mojego tatę do owoców morza, bo nie jest ich wielkim zwolennikiem. I jaki był efekt? Po pierwszym talerzu poprosił o dokładkę! I już wiedziałam, że jest to strzał w dziesiątkę!

Jeśli chcesz skraść czyjeś serce lub podać coś „niecodziennego” – ta zupa będzie idealnym wyborem!

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 200 g mrożonych krewetek
  • 200 g mrożonych krążków kalmarów
  • 350 g fileta/polędwicy z dorsza
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 2-3 litry bulionu warzywnego
  • 3 jajka
  • 3 ziemniaki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Bulion:

  • 3 marchewki (pokrojone na małe kawałki)
  • 1/2 selera
  • 2 kawałki pora (przekrojone na pół)
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 5 liści laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 cebula (wcześniej opalona na palniku)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 litry wody

Przygotowanie:

  1. Rozmroź krewetki i kalmary.
  2. Wszystkie składniki na bulion wrzuć do garnka, zalej 3 litrami wody i gotuj przez ok. 1 godzinę.
  3. Cebule i czosnek drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym. Gdy się zeszklą – dodaj do nich słodką paprykę, ostrą paprykę i świeży tymianek. Wymieszaj.
  4. Następnie dodaj zawartość 2 puszek z krojonymi pomidorami i porządnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut, aby zredukować ilość płynów.
  5. Po tym czasie do pomidorów dorzuć dorsza pokrojonego w kawałki ok. 2x2cm.
  6. Gdy bulion będzie gotowy – do gotującego się bulionu wlej gotujące się pomidory z dorszem.
  7. Ziemniaki obierz i pokrój na małe kawałki (ok. 1×1 cm). Wrzuć do gotującej się zupy.
  8. Po 10 minutach od wrzucenia do zupy ziemniaków – wrzuć rozmrożone kalmary i krewetki. Gotuj kolejne 10 minut.
  9. Po tym czasie ściągnij zupę z gazu, wbij trzy jajka i porządnie wymieszaj.
  10. Następnie wlej sok z cytryny i dodaj sól, pieprz, sos sojowy, sos ostrygowy i koncentrat pomidorowy. Porządnie wymieszaj.
  11. Zupę podawaj ze świeżym chlebem i świeżą kolendrą.

zupa rybna1

2 Comment

  1. Agnieszka says: Odpowiedz

    Część, zupa rzeczywiście robi wrażenie, ale jest bardzo czasochłonna. Niestety nie udało mi się roztrzepać dobrze jajek, no jednego, ale efekt końcowy był chyba zadowalający, bo gość co zawsze najbardziej marudzi przy stole – poprosił o dokładkę. Bardzo ciekawe przepisy i fajna strona. Dziękuje i pozdrawiam. Agnieszka

    1. Super! Cieszę się, że smakowało! I fakt, zupa jest dość czasochłonna, ale dla takiego efektu czasami warto się poświęcić 🙂

Dodaj komentarz