Tort czekoladowy – bez masła i mąki pszennej!

tort8

Tort czekoladowy z kakaowym biszkoptem i nutą solonego karmelu. Pyszny, wyrazisty i delikatny. Nie zawiera glutenu oraz masła. Daję słowo – po pierwszym kęsie zakochasz się w nim na amen!

Obiecałam, że przygotuję pyszny tort czekoladowy z okazji 10 tysięcy polubień na Facebook’u i dotrzymuję słowa!

Moja propozycja tortu nie zawiera mąki pszennej i masła, a jedynym dodanym cukrem (tylko 6 łyżek!) jest cukier kokosowy, który ma genialne właściwości odżywcze! Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz tu LINK . Sekretem tego tortu jest sól gruboziarnista, która przełamuje słodycz i podbija smak. Powiem jedno – niebo w gębie!

Nie należę do fanów tortów czekoladowych, jednak ten smakował tak genialnie, że zjadłam na raz naprawdę spory kawałek!

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 białek jaj
  • 8 żółtek
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 2 łyżki kakao naturalnego

Krem:

  • 1/4 szklanki wody
  • 6 łyżek cukru kokosowego
  • śmietana z mleka kokosowego (stała część w puszce z mlekiem kokosowym)
  • 3-4 czekolady gorzkiej
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu (jeśli masa będzie dla Ciebie za mało słodka)
  • 50 g migdałów
  • sól gruboziarnista

Biszkopt:

  1. Białka ubij na sztywną pianę.
  2. Gdy białka będą ubite dodaj do nich ksylitol – ciągle mieszając.
  3. Do masy stopniowo dodawaj żółtka.
  4. Gdy masa będzie puszysta, zacznij dodawać mąkę wymieszaną z kakao – wciąż mieszaj!
  5. Tak przygotowaną masę na biszkopt przelej do tortownicy nasmarowanej olejem kokosowym.
  6. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
  7. Po wyciągnięciu biszkoptu poczekaj, aż wystygnie i podziel go na 2-3 płaty.
  8. Każdy z płatów polej wodnistą częścią mleka kokosowego z puszki rozrobioną z wodą w proporcji 2:1 (np. 100 ml mleka kokosowego na 50 ml wody).

Krem:

  1. 1/4 szklanki wody wlej do garnuszka i dodaj do niej cukier kokosowy.
  2. Zagotuj i mieszaj, aż do rozpuszczenia składników.
  3. Zmniejsz ogień (tak, aby masa delikatnie bulgotała) i gotuj przez ok. 10 min.
  4. Po tym czasie dodaj śmietankę kokosową, zagotuj i porządnie wymieszaj.
  5. Ściągnij z gazu.
  6. Do miski wsyp kawałki czekolady gorzkiej, zalej je powyżej przygotowaną masą i porządnie wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstaw masę do ostygnięcia.
  7. Po ostygnięciu – zmiksuj masę z 5 łyżkami oleju kokosowego.
  8. Tak przygotowanym kremem posmaruj pierwszą warstwę biszkoptu i posyp ją solą. Przykryj drugim blatem biszkoptu i powtórz czynność.
  9. Migdały posiekaj na mniejsze kawałki. Podpraż je z 1 łyżeczką soli na suchej patelni teflonowej. Tak przygotowanymi migdałami posyp górę tortu.

Daj znać, czy przepis przypadł Ci do gustu i jeśli upieczesz ten tort – czekam na info jak smakował! 🙂

tort7

tort6

14 Comment

  1. Marzena says: Odpowiedz

    3 lub 4 całe tabliczki czekolady? Czy trzy czwarte jednej tabliczki?

    1. 3 lub 4 całe tabliczki gorzkiej czekolady 🙂

  2. Marzena says: Odpowiedz

    Dziękuję za odpowiedź, na pewno zrobię 😊

  3. Asia says: Odpowiedz

    A jakiej średnicy ma być tortownica?

    1. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24,5 cm 🙂

      1. Asia says: Odpowiedz

        Dziękuję 🙂

  4. Asia says: Odpowiedz

    I jeszcze mam pytanie, czy cukier kokosowy można zastąpić ksylitolem i w jakich proporcjach?

    1. Ja nie zastępowałabym cukru kokosowego ksylitolem. Obawiałam się, że nie uzyskam odpowiedniego smaku przy użyciu ksylitolu 🙂

  5. Tort najlepszy na świecie, nigdy nie wyszedł mi tak dobry jak z tego przepisu!

    1. bardzo się cieszę <3!

  6. Aga says: Odpowiedz

    Hmm czy mąkę ryżową można zastąpić inną? Np. Jaglaną lub owsianą?

    1. Myślę, że można zastąpić jaglaną, choć nie próbowałam biszkoptu w tej postaci. Pozdrawiam 🙂

  7. Jowita says: Odpowiedz

    Naprawdę jeden z lepszych tortów jakie jadłam! Był przepyszny, zresztą gościom też smakował i wszyscy chcieli przepis 😀 Na pewno będę jeszcze korzystać z tego przepisu 🙂

    1. Bardzo miło mi to słyszeć! <3

Dodaj komentarz