Tort czekoladowy z kakaowym biszkoptem i nutą solonego karmelu. Pyszny, wyrazisty i delikatny. Nie zawiera glutenu oraz masła. Daję słowo – po pierwszym kęsie zakochasz się w nim na amen!
Obiecałam, że przygotuję pyszny tort czekoladowy z okazji 10 tysięcy polubień na Facebook’u i dotrzymuję słowa!
Moja propozycja tortu nie zawiera mąki pszennej i masła, a jedynym dodanym cukrem (tylko 6 łyżek!) jest cukier kokosowy, który ma genialne właściwości odżywcze! Więcej szczegółów na ten temat znajdziesz tu LINK . Sekretem tego tortu jest sól gruboziarnista, która przełamuje słodycz i podbija smak. Powiem jedno – niebo w gębie!
Nie należę do fanów tortów czekoladowych, jednak ten smakował tak genialnie, że zjadłam na raz naprawdę spory kawałek!
Składniki:
Biszkopt:
- 5 białek jaj
- 8 żółtek
- 4 łyżki ksylitolu
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 2 łyżki kakao naturalnego
Krem:
- 1/4 szklanki wody
- 6 łyżek cukru kokosowego
- śmietana z mleka kokosowego (stała część w puszce z mlekiem kokosowym)
- 3-4 czekolady gorzkiej
- 5 łyżek oleju kokosowego
- opcjonalnie 1 łyżka ksylitolu (jeśli masa będzie dla Ciebie za mało słodka)
- 50 g migdałów
- sól gruboziarnista
Biszkopt:
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Gdy białka będą ubite dodaj do nich ksylitol – ciągle mieszając.
- Do masy stopniowo dodawaj żółtka.
- Gdy masa będzie puszysta, zacznij dodawać mąkę wymieszaną z kakao – wciąż mieszaj!
- Tak przygotowaną masę na biszkopt przelej do tortownicy nasmarowanej olejem kokosowym.
- Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu i piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka).
- Po wyciągnięciu biszkoptu poczekaj, aż wystygnie i podziel go na 2-3 płaty.
- Każdy z płatów polej wodnistą częścią mleka kokosowego z puszki rozrobioną z wodą w proporcji 2:1 (np. 100 ml mleka kokosowego na 50 ml wody).
Krem:
- 1/4 szklanki wody wlej do garnuszka i dodaj do niej cukier kokosowy.
- Zagotuj i mieszaj, aż do rozpuszczenia składników.
- Zmniejsz ogień (tak, aby masa delikatnie bulgotała) i gotuj przez ok. 10 min.
- Po tym czasie dodaj śmietankę kokosową, zagotuj i porządnie wymieszaj.
- Ściągnij z gazu.
- Do miski wsyp kawałki czekolady gorzkiej, zalej je powyżej przygotowaną masą i porządnie wymieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstaw masę do ostygnięcia.
- Po ostygnięciu – zmiksuj masę z 5 łyżkami oleju kokosowego.
- Tak przygotowanym kremem posmaruj pierwszą warstwę biszkoptu i posyp ją solą. Przykryj drugim blatem biszkoptu i powtórz czynność.
- Migdały posiekaj na mniejsze kawałki. Podpraż je z 1 łyżeczką soli na suchej patelni teflonowej. Tak przygotowanymi migdałami posyp górę tortu.
Daj znać, czy przepis przypadł Ci do gustu i jeśli upieczesz ten tort – czekam na info jak smakował! 🙂
3 lub 4 całe tabliczki czekolady? Czy trzy czwarte jednej tabliczki?
3 lub 4 całe tabliczki gorzkiej czekolady 🙂
Dziękuję za odpowiedź, na pewno zrobię ?
A jakiej średnicy ma być tortownica?
Ja użyłam tortownicy o średnicy 24,5 cm 🙂
Dziękuję 🙂
I jeszcze mam pytanie, czy cukier kokosowy można zastąpić ksylitolem i w jakich proporcjach?
Ja nie zastępowałabym cukru kokosowego ksylitolem. Obawiałam się, że nie uzyskam odpowiedniego smaku przy użyciu ksylitolu 🙂
Tort najlepszy na świecie, nigdy nie wyszedł mi tak dobry jak z tego przepisu!
bardzo się cieszę <3!
Hmm czy mąkę ryżową można zastąpić inną? Np. Jaglaną lub owsianą?
Myślę, że można zastąpić jaglaną, choć nie próbowałam biszkoptu w tej postaci. Pozdrawiam 🙂
Naprawdę jeden z lepszych tortów jakie jadłam! Był przepyszny, zresztą gościom też smakował i wszyscy chcieli przepis 😀 Na pewno będę jeszcze korzystać z tego przepisu 🙂
Bardzo miło mi to słyszeć! <3
Czy można użyć mąki kokosowej?
Niestety mąka kokosowa jest dużo cięższa niż ryżowa i bardziej chłonie wodę. Biszkopt na niej nie wyjdzie delikatny i puszysty 🙁