Curry z wołowiną i ryżem jaśminowym

curry1

Curry z wołowiną i ryżem jaśminowym, czyli jeden z tajskich przysmaków. Delikatnie pikantne, mocno aromatyczne i intensywne w smaku. Jeśli masz ochotę na danie rodem z Dalekiego Wschodu – ten przepis zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!

Jestem wielką fanką kuchni Dalekiego Wschodu, dlatego stwierdziłam, że czas wypróbować te smaki w kuchni.

I co odkryłam? Przygotowanie naprawdę genialnego dania kuchni tajskiej wcale nie jest skomplikowane! Wystarczy kilka produktów i przypraw, a w domowym zaciszu powstaje danie, jak z dobrych restauracji.

Jeśli lubisz curry i wołowinę – ten przepis skradnie Twoje serce. Jeśli nie przepadasz za tym rodzajem mięsa – możesz przygotować to danie z kurczakiem lub przyrządzić wersję bez mięsa.

Składniki:

  • 300 g mięsa wołowego (u mnie udziec wołowy)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 4 plastry imbiru
  • 6 pieczarek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 4 łyżeczki zielonego curry ze słoiczka (u mnie marki house of Asia)
  • 15 g grzybów mun
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ryż jaśminowy
  • jeśli lubisz mocno ostre dania – dodaj odrobinkę papryki ostrej

Przygotowanie:

  1. Mięso pokrój w cienkie paseczki.
  2. Cebulę, paprykę, marchewkę i imbir pokrój pokrój na drobne kawałki, najlepiej w słupki.
  3. Pieczarki pokrój w paseczki.
  4. Cebulę podsmaż na oleju kokosowym (w garnku w którym będziesz przygotowywać curry).
  5. Gdy cebula się zeszkli – wrzuć do niej mięso oraz imbir i razem podsmaż.
  6. Następnie dodaj paprykę, marchewkę i pieczarki – przesmaż razem z cebulą i wołowiną. Dopraw czarnym pieprzem, papryką słodką i kurkumą. Całość zalej bulionem warzywnym.
  7. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
  8. W tym czasie przygotuj grzyby mun (zalej wrzątkiem, przykryj i po 15 minut odcedź).
  9. Po 30 minutach dodaj mleczka kokosowe, zielone curry, grzyby mun, ciecierzycę i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 30 minut.
  10. Podawaj razem z ryżem jaśminowym.

curry2

Dodaj komentarz