Karpatka – bez masła, mąki pszennej i cukru!

karpatka3

Karpatka, czyli słodki klasyk w wersji bez masła, mąki pszennej i cukru. Idealnie krucha, delikatna, rozpływa się w ustach i co najważniejsze – smakuje jak tradycyjna karpatka! Po pierwszym kęsie będziesz w siódmym niebie! 

Karpatka, czyli polski klasyk, jeśli chodzi o ciasta. Za każdym razem, gdy widziałam ją w cukierni – było mi szalenie smutno, że nie mogę jej zjeść. Dlatego postanowiłam, że upiekę jej zdrowszą wersję, którą będę mogła zjeść mimo nietolerancji mąki pszennej. I tak oto powstała ona – waniliowa perełka wśród ciast – fit karpatka!

Aby zachęcić Cię do spróbowania mojego przepisu – przedstawię Ci kilka pozytywnych aspektów spożywania oleju kokosowego, którego jest dość sporo w przepisie oraz ksylitolu, którym zastępuję cukier:

Olej kokosowy:

• może zwiększać wydatek energetyczny ciała, co wspomaga spalanie większej ilości kalorii

• zawiera kwas laurynowy, który ma działanie antybakteryjne i antywirusowe

• poprawia poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca

Ksylitol:

• ma kilkukrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier

• ma o połowę mniej kalorii niż cukier

• zwiększa przyswajanie wapnia przez kości

Przekonałam Cię, prawda? Zatem do dzieła!

Składniki:

Ciasto:

  • 130 g oleju kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 5 jaj
  • 3/4 płaskiej łyżeczki sody

Krem:

  • 3 torebki budyniu waniliowego bez cukru (ja użyłam Gellwe, jedna torebka miała 40 g)
  • 950 ml mleka
  • 100 g oleju kokosowego
  • 6 łyżek ksylitolu

+ zmielony ksylitol do posypania

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. W garnku (lub Thermomix’ie) rozpuść olej kokosowy.
  2. Gdy będzie już płynny dodaj do niego wodę i zagotuj.
  3. Gdy zacznie bulgotać – ściągnij z gazu i ciągle mieszając stopniowo dodawaj zmieszane mąki.
  4. Nie przejmuj się, że powstała Ci „klucha” zamiast ciasta – takie ma być. 🙂
  5. Odłóż ciasto, aby stygło.
  6. Gdy ostygnie zmiksuj z jajami i sodą.
  7. Ciasto podziel na dwie części.
  8. Piekarnik nastaw na 200 stopni – grzanie góra dół.
  9. Ja użyłam blachy 35×25 cm, więc jeśli masz podobną – powyżej podane proporcje ciasta będą idealne na dwa blaty ciasta.
  10. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  11. Papier posmaruj cieniutką warstwą oleju kokosowego.
  12. Przygotuj ciepłą wodę w szklance, aby maczać w niej łyżkę do nakładania ciasta – ciasto jest dość kapryśne i mocno się klei.
  13. Ciasto rozsmaruj zwilżoną łyżką na całej powierzchni papieru do pieczenia. Nie przejmuj się nierównościami – dzięki temu ciasto nabierze ładnego kształtu.
  14. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika – ważne, aby ciasto było zarumienione.
  15. Po wyjęciu pierwszego blatu ciasta – powtórz te same czynności z drugim blatem.

Krem:

  1. Trzy budynie waniliowe i ksylitol rozpuść w 300 ml zimnego mleka.
  2. 650 ml mleka wlej do garnka i zagotuj.
  3. Gdy mleko będzie delikatnie bulgotać – ciągle mieszając – dodaj do niego wcześniej przygotowane mleko z budyniami i ksylitolem. Porządnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  4. Całość zagotuj (ciągle mieszając).
  5. W momencie, gdy budyń zacznie gęstnieć – ściągnij garnek z ognia i mieszaj do momentu, aż uzyskasz gęstą masę.
  6. Budyń odstaw, aby ostygł.
  7. Gdy ostygnie zmiksuj budyń z olejem kokosowym. Pamiętaj, aby najpierw przez chwilę miksować olej kokosowy, a następnie stopniowo dodawać do niego zimny budyń.
  8. Tak przygotowaną masą pokryj pierwszy, ostudzony blat ciasta (pamiętaj, aby spód ciasta był „garbami” do góry, czyli w takiej pozycji, w jakiej został wyciągnięty z piekarnika).
  9. Masę budyniową przykryj drugim blatem.
  10. Całość posyp zmielonym ksylitolem.
  11. Odstaw w zimne miejsce na 1-2 godziny, aby masa się ścięła.

Bardzo ważne, aby rozsmarowywać zimny krem budyniowy na zimnych blatach – dzięki temu unikniemy sytuacji, że krem się rozpłynie. 

Jeśli spodobał Ci się ten przepis – daj znać w komentarzu!

karpatka2

karpatka1

24 Comment

  1. Lidka says: Odpowiedz

    Czy zamiast mąki ryżowej mogę użyć jaglanej?

    1. Myślę, że warto spróbować 🙂

    2. rox says: Odpowiedz

      Nawet na mące owsianej da radę to zrobić

  2. Brzmi ekstra! Koniecznie do wypróbowania 🙂

  3. BB says: Odpowiedz

    drugi raz przygotowuje ciasto ..robię wszystko wg przepisu i straszne grudki tworzą się w masie ;/;/ czy tak ma być ?

    1. Nie. Masa powinna wyjść gładka. Trzeba porządnie ją zmiksować i stopniowo dodawać budyń do oleju 🙂

  4. Gosia says: Odpowiedz

    Czy jesli dodam mąki pszennej zamiast ryżowej to takie same proporcje?

    1. Co do tego nie jestem pewna. Nie korzystam z mąki pszennej, więc wolę nie doradzać w tej kwestii. Wiem, że z mąką ryżową w takiej proporcji wychodzi i to bardzo smacznie 🙂 Pozdrawiam

  5. Kasia says: Odpowiedz

    Przepis wyglada bardzo fajnie. Mam pytanie: Olej kokosowy rafinowany czy nie?

    1. Ja w tym przepisie użyłam rafinowanego 🙂

  6. Monia says: Odpowiedz

    A jeśli robię w thermomixie to jakie obroty jak dodaje mąkę itd.?

    1. Ja zazwyczaj miksuję na obrotach 4-5 🙂

  7. Joanna says: Odpowiedz

    Jedna uwaga – przepis fajny, zdrowy, tylko czemu budynie z torebki? Przecież budyń można zrobić w 10 minut ze składników dostępnych w każdym domu… Jak zdrowo, to już w stu procentach!

    1. Wezmę tę uwagę do serca! 🙂

    2. Joanna says: Odpowiedz

      Jasne, że jest budyń domowej roboty, ale zna Pani dobrą wersję bezglutenową? Bo ja znam tylko taką z mąką pszenną 🙁

      1. Ja używam budyniu waniliowego bez cukru WINIARY 🙂 w składzie nie ma ani grama mąki pszennej 🙂

        1. Joanna says: Odpowiedz

          Też takiego używam 🙂
          Ale Pani powyżej pisała o domowym, to pomyślałam, że może ma jakiś tajemny przepis na domowy, nie z paczki, bezglutenowy 🙂

          1. Ciągle obiecuję sobie, że będę robić domowy, ale często brak czasu robi swoje. 🙂

  8. Kamila says: Odpowiedz

    Czy mogę mąkę ryżową zastąpić jaglaną?☺

    1. Szczerze to robiłam to ciasto tylko z mąką ryżową, ale wydaje mi się, że warto spróbować 🙂

  9. Justyna says: Odpowiedz

    Popełniłam to ciasto na święta! I to był horror haha 😀 na poczatku miałam kluchę z mąki i pływający wokół niej olej za nic nie chciało to się połączyć i chciałam wyrzucać już wściekła na siebie, że zdrowe nie dla mnie, ale wbiłam jedno jajko potem drugie i się udało! ciasto wyszło wspaniałe 🙂 Krem to też komedia i na początku nie chciał wyjść były okropne grudki, gdy budyń ostygł, olej kokosowy się troszę rozpuścił, ale dodająć i ucierając wyszedł gładki i piękny. Zachwyt gości nad tym, że smakuje jak prawdziwa karpatka rekompensuje ogromny stres w przygotowaniu 🙂 Przepis zachowuję! Ciasto jest PRZEPYSZNE !

    1. Też na początku byłam przerażona, kiedy robiłam ciasto! Mój chłopak nie pozwolił mi go wyrzucić i kazał z nim walczyć, więc dzięki niemu powstał ten przepis. 😀 To ciasto pokazało mi, że nie warto od razu panikować, że nie wyjdzie. I bardzo cieszę się, że smakowało! <3

  10. alicja says: Odpowiedz

    Super przepis! Zastanawiam się czy wyjdzie gdy zamienię olej kokosowy na masło klarowane.. Jak myślisz? ;>

    1. Powinno wyjść 🙂

Dodaj komentarz