Sernik czekoladowo-orzechowy – bez cukru i mąki pszennej!

sernikkk4

Sernik czekoladowo-orzechowy, czyli delikatny spód serowy z genialnym kremem na bazie ricotty i masła orzechowego. 

Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast, dlatego często staram się robić go w różnych formach. Tym razem miałam ochotę na połączenie czekolady z masłem orzechowym, więc wyczarowałam sernik z użyciem tych produktów.

Jak każde z przygotowywanych przeze mnie ciast – i to nie zawiera ani grama cukru oraz mąki pszennej, dzięki czemu można jeść go bez wyrzutów sumienia.

Do przepisu użyłam masła orzechowego, które nie dość, że jest pyszne, ma także wspaniałe właściwości. Oto kilka z jego zalet:

  • masło orzechowe jest dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6) oraz witaminy E,
  • zawiera ogrom składników mineralnych, takich jak: cynk, selen, wapń, chrom, mangan, potas, fosfor czy żelazo,
  • dzięki powyższym witaminom i składnikom mineralnym – wpływa na zapobieganie anemii, wzmacnia kości i zęby oraz wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu, ma dobry wpływ na układ nerwowy oraz stan włosów i paznokci,
  • masło orzechowe jest bardzo wskazane dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwoju płodu,
  • jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego,
  • 100 g masła orzechowego zaspokaja ok. 94% zapotrzebowania na witaminy z grupy B.

Przekonałam Cię do masła orzechowego? Mam nadzieję, że tak! Zatem do dzieła!

Składniki:

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego (ja użyłam marki President)
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 5 jajek
  • 2 łyżki masła orzechowego

Krem:

  • 250 g sera ricotta
  • 100 g masła orzechowego
  • 1 łyżka zmielonego ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 g orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Sernik:

  1. Wszystkie składniki na sernik włóż do miski lub Thermomix’a i zmiksuj na gładką masę.
  2. Tortownicę (ja użyłam 28 cm) nasmaruj olejem kokosowym.
  3. Piekarnik nagrzej do 190 stopni, grzanie góra dół.
  4. Przygotowaną masę na sernik wlej do formy, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  5. Piecz przez 30 minut.
  6. Po tym czasie ściągnij folię, zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz kolejne 30 minut.
  7. Wyciągnij sernik z piekarnika i odstaw, aby ostygł.

Krem:

  1. Wszystkie składniki na krem zmiksuj na gładką masę.
  2. Krem rozprowadź na bokach i górze ostudzonego sernika.
  3. Orzeszki ziemne posiekaj nożem i posyp nimi górę sernika (dookoła, przy brzegach).
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zabierz odrobinę na łyżkę i polewaj górę ciasta, aby uzyskać efekt „rozbryzgania”.
  5. Tak przygotowane ciasto schłodź w lodówce.

sernikkkk1

sernikkk4

7 Comment

  1. Małgosia says: Odpowiedz

    Wspaniale przepisy ,szukałam właśnie takich czyli bez mąki pszennej i że zdrowymi zamiennikami masła cukru. Super, na pewno będę korzystać

    1. Bardzo się cieszę! 🙂

  2. Wspaniały przepis i inspiracja 🙂

    1. Dziękuję! Ogromnie miło mi to słyszeć! <3

  3. Świetny przepis, mam jednak pytanie: czy na pewno do masy dajemy aby na pewno 2 łyżki masła orzechowego, a do masy ricottowej aż 100g, a nie na odwrót? 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

  4. Świetny przepis, mam jednak pytanie: czy na pewno do masy dajemy aby na pewno 2 łyżki masła orzechowego, a do masy ricottowej aż 100g, a nie na odwrót? 🙂
    Pozdrawiam serdecznie!

    1. Tak, ja akurat tak zrobiłam, bo zależało mi na mocno orzechowym kremie, jako dodatku do ciasta. Wedle upodobań można zwiększyć ilość masła orzechowego w serniku. 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz