Tort śmietankowy z biszkoptem kakaowym – bez mąki pszennej i cukru!

tort marek 3

Tort śmietankowy z biszkoptem kakaowym, czyli połączenie śmietany kokosowej, mascarpone, kakao i konfitury z malin. Jest delikatnie słodki, rozpływa się w ustach oraz nie zawiera mąki pszennej i cukru!

Jedną z moich tradycji jest pieczenie tortu na urodziny mojego lubego. W tym roku poprosił o mało słodki tort, który mimo, że będzie „konkretny” to nie wywoła ogromnych wyrzutów sumienia. I tak oto powstał on – tort śmietankowy z biszkoptem kakaowym.

W samym biszkopcie i kremie nie ma ani grama mąki pszennej i cukru – jedynym „małym grzeszkiem” mogą być dodatkowe ozdoby na torcie. Mój luby uwielbia ciastka owsiane Sante i Kinder chocko bons, więc to one znalazły się na jego torcie urodzinowym.

Tort upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm.

Składniki:

Krem:

  • 250 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 30%
  • 250 ml mascarpone
  • 4 łyżki zmielonego ksylitolu

Biszkopt:

– 5 białek jajka

– 8 żółtek jajka

– 5 łyżek ksylitolu

– 3/5 szklanki mąki ryżowej

– 4 łyżki naturalnego kakao

Do nasączenia biszkoptu:

  • 200 ml wody
  • 2 łyżki zmielonego ksylitolu
  • sok z połowy cytryny
  • konfitura malinowa

Do ozdoby (opcjonalnie):

  • ciasteczka owsiane (ja użyłam Sante, bo nie zawierają pszenicy)
  • Kinder chocko bons lub kawałki pokruszonej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Krem:

1. Śmietankę kokosową lub śmietankę 30% ubij przy pomocy miksera.

2. Do ubitej śmietany stopniowo dodawaj mascarpone – nie przestawaj ubijać.

3. Gdy uzyskasz gładki krem – dodaj zmielony ksylitol i wymieszaj do połączenia składników.

Biszkopt:

1. Białka ubij na sztywną pianę.

2. Gdy białka będą ubite dodaj do nich ksylitol – ciągle mieszając.

3. Do masy stopniowo dodawaj żółtka.

4. Gdy masa będzie puszysta, zacznij dodawać mąkę – wciąż mieszaj.

5. Tak przygotowaną masę na biszkopt przelej do tortownicy nasmarowanej olejem

kokosowym.

6. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu.

piecz przez 20-25 minut (do suchego patyczka).

7. Po wyciągnięciu biszkoptu poczekaj aż wystygnie i podziel go na 2 blaty.

8. Każdy z blatów (tylko ich wewnętrzne strony) polej przygotowaną zalewą z wody, soku z cytryny i ksylitolu, aby nie były suche.

9. Dolny blat biszkoptu posmaruj konfiturą malinową.

10. Następnie konfiturę pokryj warstwą kremu.

11. Tak przygotowane warstwy zakryj drugim blatem biszkoptu.

12. Rozsmaruj krem na górze i po bokach torta.

13. Ja ozdobiłam ciasto pokruszonymi ciastkami owsianymi i Kinder chocko bons, ale do tego ciasta pasują także np. kawałki pokruszonej gorzkiej czekolady lub świeże maliny.

marek tort 1

marek tort 3

marek tort2

2 Comment

  1. Monika says: Odpowiedz

    Mam takie małe pytanko, 3/5 mąki ryżowej tzn,. 150g czy 3 lub 5 szklanek mąki ?

    1. około 150 g 🙂

Dodaj komentarz