Wytrawna babka twarogowa – bez mąki pszennej i masła!

baba

Wytrawna babka twarogowa to idealne rozwiązanie dla osób lubiących wypieki „na słono”. Jest wilgotna, delikatna i można serwować ją jako osobne danie. Dodatek szynki i cebulki sprawia, że ciasto nabiera wyjątkowego smaku. I nie zawiera ani grama mąki pszennej oraz masła!

Wszystkie święta, w trakcie których trzeba usiąść przy stole zasłanym „tradycyjnymi daniami”, zawsze sprawiały mi problem ze względu na bogactwo mąki pszennej w kuchni polskiej. Dlatego postanowiłam, że czas połączyć „tradycję z nowoczesnością” i zrewolucjonizować standardowy przepis na babkę.

Twaróg, szynkę i podsmażoną cebulkę wybrałam nie bez powodu – po prostu bardzo lubię to połączenie. Tak naprawdę oba te składniki możesz zastąpić tym, co lubisz. Mój Luby stwierdził, że ta babka idealnie pasuje do świątecznej, białej kiełbasy!

Moja propozycja na wytrawną babkę jest ciastem delikatnym, choć wilgotnym i bardzo sycącym. Jednak tym, co zachwyca mnie w niej najbardziej, jest fakt, że bazuje ona na mące owsianej, czyli zmielonych płatków owsianych. I teraz uwaga – mała porcja wiedzy na temat ich zalet!

Właściwości płatków owsianych:

• są bogate w witaminy: z grupy B oraz E

• pozytywnie wpływają na utrzymanie masy ciała – zawarte w nich beta-glukany zmniejszają wchłanianie cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi

• zawarty w nich błonnik reguluje gospodarkę insulinową we krwi – są więc bardzo dobre dla osób chorych na cukrzycę

• zmniejsza poziom hormonu głodu – to zasługa cholecystokininy

• owies sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak może być nim zanieczyszczony w trakcie przetwórstwa, gdzie ma kontakt z innymi zbożami

• obniżają ciśnienie krwi

• dzięki zawartości awentramidów, czyli polifenoli, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego

• są bogate w magnez, który wzmacnia mięśnie i przeciwdziała nerwicy

• wspomagają trawienie i perystaltykę jelit

Prawda, że ich właściwości zachęcają do posiłków na bazie płatków owsianych? Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 100 g chudej szynki
  • 150 g chudego twarogu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka musztardy do smaku (można także dodać chrzan – ja wybrałam musztardę, bo nie jestem fanką chrzanu)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na 1 łyżeczce oleju kokosowego.
  3. Mąki wymieszaj z sodą.
  4. Do powyższej mieszanki – ciągle mieszając – dolej wodę i wbij cztery jajka.
  5. Następnie – nie przerywając mieszania/miksowania – dodaj 4 łyżki płynnego oleju kokosowego oraz twaróg.
  6. Tak przygotowaną masę wymieszaj dużą łyżką z podsmażoną cebulką i szynką pokrojoną w kostkę.
  7. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni – grzanie góra dół.
  8. Keksówkę nasmaruj cienką warstwą oleju kokosowego i posyp mąką owsianą.
  9. Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  10. Piecz przez około 1 godzinę.
  11. Nie przestrasz się – ciasto szybko rośnie w piekarniku. 🙂
  12. Po wyjęciu gotowego ciasta z piekarnika – wyjmij je z formy i zostaw do ostudzenia.
  13. Smacznego!

Jeśli używasz Thermomix’a:

  1. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na 1 łyżeczce oleju kokosowego.
  3. Mąki wymieszaj z sodą – poz. 4-5.
  4. Do powyższej mieszanki – ciągle mieszając na poz. 4-5 – dolej wodę i wbij cztery jajka.
  5. Następnie – nie przerywając mieszania/miksowania – dodaj 4 łyżki płynnego oleju kokosowego oraz twaróg. Przygotowanie masy zajmie Ci ok. 4 minut.
  6. Tak przygotowaną masę wymieszaj na obrotach wstecznych, 1 min.,  poz. 3, z podsmażoną cebulką i szynką pokrojoną w kostkę.
  7. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni – grzanie góra dół.
  8. Keksówkę nasmaruj cienką warstwą oleju kokosowego i posyp mąką owsianą.
  9. Ciasto przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  10. Piecz przez około 1 godzinę.
  11. Nie przestrasz się – ciasto szybko rośnie w piekarniku. 🙂
  12. Po wyjęciu gotowego ciasta z piekarnika – wyjmij je z formy i zostaw do ostudzenia.
  13. Smacznego!

babka3

baba

babka2

2 Comment

  1. Asia says: Odpowiedz

    Wygląda pysznie! 🙂

    A jaka mąką byłaby ok w zamian ryżowej?

    1. Myślę, że jaglana powinna być ok, choć z ryżową wyszło naprawdę super 🙂

Dodaj komentarz