Jajka faszerowane awokado i suszonymi pomidorami

jajka3

Jajka faszerowane, czyli danie, bez którego ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc. Wypełnione awokado i suszonymi pomidorami są zdecydowanie jednym z najsmaczniejszych świątecznych rarytasów. Słowo daję – są genialne!

Wielkanoc kojarzy nam się jajkami serwowanymi na milion sposobów. Jaja są totalnie nieodłącznym elementem tych świąt. I prawidłowo! Są bardzo smaczne i można wyczarować z nich naprawdę ciekawe dania.

Pamiętam, że w mojej rodzinie często jadło się jajka faszerowane, jednak bazowały one na… majonezie! Ja staram się go unikać lub ewentualnie robić domowy majonez na bazie oleju kokosowego. Jedno jest pewne – w tym przepisie nie znajdziesz majonezu i masz pewność, że ten świąteczny rarytas „nie pójdzie Ci w boczki”!

Moją propozycją są jajka faszerowane awokado, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem. Dlaczego? Awokado staram się często przemycać w moich daniach, ponieważ jest szalenie zdrowe.

Oto kilka zalet awokado, które przekonają Cię do spróbowania tego przepisu:

  • kwas oleinowy zawarty w awokado obniża poziom cholesterolu
  • w 100 g jest aż 160 kcal, jednak tłuszcz zawarty w awokado działa korzystnie na nasze zdrowie i sylwetkę
  • awokado ma wiele wartości odżywczych, takich jak likopen, luteina czy potas
  • jest bogate w witaminy A, B, C, E
  • zawiera silne przeciwutleniacze, które przeciwdziałają nowotworom

Przekonałam Cię? Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 4 jaja kurze
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Jaja ugotuj na twardo.
  2. Awokado i suszone pomidory pokrój w małą kosteczkę.
  3. Drobno posiekaj szczypiorek.
  4. Awokado, suszone pomidory, szczypior, jogurt, musztardę, sok z cytryny, pieprz i sól porządnie wymieszaj.
  5. Ugotowane jajka przekrój na pół. Możesz je obrać lub zostawić w skorupce. Ja wolę zostawiać je w skorupce, ponieważ czasami jajka „nieładnie” się obierają.
  6. Żółtka wyciągnij z białek.
  7. 2 z 4 żółtek dodaj do przygotowanej masy z awokado.
  8. Tak przygotowanym farszem napełnij jajka.
  9. Podawaj posypane szczypiorkiem.

jajko3

2 Comment

  1. Baśka says: Odpowiedz

    Wyglądają bardzo apetycznie 🙂

    1. Dziękuję! 🙂

Dodaj komentarz