Domowy majonez na bazie oleju kokosowego i rzepakowego

majonez

Domowy majonez, czyli klasyk na polskim stole. Czy rzeczywiście trzeba kupować go w sklepie? Nic bardziej mylnego! A co najważniejsze – zrobisz go na bazie zdrowych składników. 

Domowy majonez to nieodłączny element Świąt Wielkiej Nocy. Wielu z nas po prostu nie wyobraża sobie dań bez tego kluczowego składnika. A co ciekawe – przygotowanie majonezu jest banalnie proste!

Nie musimy ograniczać się do klasycznego, kupnego majonezu. Można zrobić go w domu z o wiele lepszych składników, dzięki czemu nie będziesz mieć aż tak wielkich wyrzutów sumienia.

Moją propozycją jest majonez na bazie oleju kokosowego i rzepakowego. Dlaczego?

Olej rzepakowy:

  • ma wysoką zawartość kwasu omega-3
  • zawiera witaminy E, K oraz prowitaminę A
  • witamina E ma silne działanie oksydacyjne, witamina K wspomaga metabolizm i sprzyja krzepnięciu krwi, prowitamina A ma korzystny wpływ na stan błon śluzowych i skóry
  • jest bogaty w sterole roślinne, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
  • jest dobrym źródłem polifenoli, które mają działanie utleniające
  • zawiera tylko ok. 1 mg cholesterolu w 100 g

Olej kokosowy:

  • może zwiększać wydatek energetyczny ciała, co wspomaga spalanie większej ilości kalorii
  • zawiera kwas laurynowy, który ma działanie antybakteryjne i antywirusowe, dzięki czemu pomaga w leczeniu zakażeń
  • poprawia poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca
  • kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym, działają korzystnie na funkcje mózgu u osób cierpiących na chorobę Alzheimera

Prawda, że za tym majonezem przemawiają same pozytywy? Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Żółtka, musztardę i sok z cytryny umieść w misce.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki ubijaczką, tak, jak ubija się bitą śmietanę. Ubijaj przez mniej więcej 10-20 sekund, aż masa się spulchni.
  3. Ciągle ubijając – stopniowo wlewaj rozpuszczony olej kokosowy. Pamiętaj, aby nie wlewać zbyt dużej ilości oleju na raz.
  4. Następnie, w ten sam sposób wlewaj olej rzepakowy.
  5. Gdy zobaczysz, że majonez jest już gęsty – dodaj sól i pieprz do smaku.
  6. Wymieszaj. I gotowe!

majonez

Dodaj komentarz