Ciasto kruche a’la mazurek – bez mąki pszennej i cukru!

mazurek1

Ciasto kruche a’la mazurek to propozycja idealna dla wielbicieli czekolady. Delikatne, kokosowe ciasto, masa czekoladowa i migdały prażone w soli to zdecydowanie genialne połączenie. Obiecuję – to ciasto skradnie Twoje serce! Wspominałam już, że nie zawiera ani grama mąki pszennej, masła i cukru?

Całe życie nie lubiłam mazurków. Były dla mnie za słodkie i nie byłam ich wielbicielką. W tym roku postanowiłam, że czas przekonać się do Wielkanocnego klasyka i stworzyć taką wersję, która w końcu mi zasmakuje. I udało się!

Moja propozycja mazurka odbiega trochę od oryginału, dzięki temu możesz serwować to ciasto przez cały rok. I z ręką na sercu mogę powiedzieć Ci jedno – to ciasto jest naprawdę genialne.

Połączenie czekolady z delikatnie kokosowym spodem, solą i migdałami – to totalny strzał w dziesiątkę!

Składniki: 

Kruchy spód:

  • 100 g mąki kokosowej
  • 90 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 120 g zamrożonego oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mielonego lnu

Masa czekoladowa:

  • 200 g śmietanki kokosowej
  • 200 g gorzkiej czekolady

Prażone migdały:

  • 150 g migdałów
  • duża szczypta soli
  • sól gruboziarnista do dekoracji

Przygotowanie: 

Ciasto:

  1. Wszystkie mąki wymieszaj z ksylitolem.
  2. Z zamrażarki wyciągnij olej kokosowy i go posiekaj.
  3. Zmiksuj mąki z olejem kokosowym, aby uzyskać ciasto jak na kruszonkę. Możesz także wymieszać mąki z olejem kokosowym poprzez siekanie ich razem na stolnicy.
  4. Jeśli używasz Thermomix’a – mąki połącz z olejem kokosowym i ustaw na poz. 7-8. Miksuj do momentu, aż głośny dźwięk rozbijanego oleju ucichnie. Pamiętaj, aby nie przesadzić z długością miksowania, ponieważ wtedy olej się roztopi.
  5. Do przygotowanej masy dodaj jajko i mielony len. Zmiksuj na gładką masę.
  6. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 20 minut.
  7. Piekarnik nagrzej do 160 stopni – grzanie góra dół, bez termoobiegu.
  8. Wyciągnij ciasto z lodówki.
  9. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Uklep ciasto po kawałeczku na papierze do pieczenia, tak aby stworzyć spód ciasta.
  11. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  12. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30-35 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika. W momencie, kiedy zobaczysz, że ciasto staje się już brązowo-złote – wyjmij je z piekarnika.
  13. Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.

Masa czekoladowa:

  1. Śmietankę kokosową rozpuść w małym garnuszku.
  2. Gdy będzie już płynna – ściągnij ją z ognia.
  3. Czekolady połam na małe kawałki i wrzuć do gorącej śmietanki kokosowej. Porządnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Masę czekoladową odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
  5. Po tym czasie wylej ją na upieczony i ostudzony (!!!) spód. Rozsmaruj.

Prażone migdały:

  1. Migdały wrzuć na rozgrzaną patelnię teflonową (bez tłuszczu!) i posyp je dużą szczyptą soli.
  2. Praż przez ok. 5 minut. Pamiętaj, aby często mieszać migdały, żeby się nie spaliły.
  3. Następnie odstaw migdały do ostygnięcia.
  4. Gdy migdały ostygną – wrzuć je na czystą ściereczkę i zmiażdż tłuczkiem do ziemniaków – nie żartuję! Tłuczek do ziemniaków jest do tego idealny!
  5. Tak przygotowanymi migdałami posyp ciasto.
  6. Udekoruj ciasto solą gruboziarnistą.

mazurek2

mazurek4

5 Comment

  1. Marika says: Odpowiedz

    Przepis super, chcę zrobić ale jakie wymiary blaszki? A może przegapiłam…? Pozdrawiam! 🙂

    1. Ja użyłam blaszki 35×25 cm 🙂

  2. Marika says: Odpowiedz

    Dzięki, wesołych Świąt!

  3. AM says: Odpowiedz

    Zrobilam ten mazurek na wielkanoc, ale dodalam jeszcze jedna warstwe zaczerpnieta z innego zdrowego bloga – bylo wspaniale – nie moglam sie najesc i moja rodzinka przyzwyczajona do tradycyjnych ciast z maka i cukrem tez zachwalala 🙂 Bardzo lubie Twoje przepisy – szczegolnie na slodkosci – dzieki!

    1. Super! Bardzo się cieszę, że moje przepisy się przydają! 🙂

Dodaj komentarz