Fit kiełbasa z indyka i białej fasoli

Zrzut ekranu 2017-04-13 o 22.06.26

Fit kiełbasa to genialne rozwiązanie na Wielkanoc. Przygotowana na bazie mięsa z indyka i białej fasoli idealnie sprawdzi się w roli zamiennika tradycyjnego, świątecznego przysmaku. 

Biała kiełbasa to klasyk na Wielkanocnym stole. Czy można zrobić w domu jej zdrowszy zamiennik? Oczywiście! I w dodatku jest to zamiennik, który można jeść bez wyrzutów sumienia!

Brzmi kusząco, prawda? Zatem do dzieła!

Składniki: 

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 puszki (po 400 g) białej fasoli
  • 4 kromki chleba żytniego na zakwasie (lub bezglutenowego)
  • 2 cebule
  • 15 pieczarek
  • 3 ziemniaki
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • olej kokosowy do smażenia

+ folia spożywcza

Przygotowanie:

1. Cebulę i pieczarki posiekaj w drobną kostkę i usmaż na 1 łyżce oleju kokosowego. Następnie odstaw je w chłodne miejsce, aby ostygły.

2. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.

3. Odkrój skórki od chleba.

4. Fasolę przepłucz na sitku.

5. Zmiksuj fasolę razem z chlebem i ziemniakami na gładką masę. Jeśli używasz Thermomix’a – ustaw na 1,5 minuty, poz. 6.

6. Do zmiksowanej masy dodaj mięso mielone, ostudzone pieczarki, cebulę i sos sojowy. Porządnie wymieszaj, aby wszystkie składniki stworzyły zwartą masę. Jeśli używasz Thermomix’a – ustaw na interwał na 3 minuty.

7. Do masy dodaj majeranek, czosnek, paprykę ostrą, sól, pieprz i mąkę ziemniaczaną.

8. Ponownie wymieszaj. Najlepiej, jeśli zagnieciesz masę ręką – wtedy będziesz mieć pewność, że masa jest zwarta i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masa powinna wyglądać mniej więcej tak:

k2

9. Masę odstaw na godzinę do lodówki.

10. Po wyciągnięciu masy z lodówki – możesz formować „kiełbaski” ręcznie. Pamiętaj tylko, aby mieć mokre ręce.

11. Tak przygotowane „kiełbaski” możesz upiec lub usmażyć na oleju kokosowym.

12. Jeśli wybierzesz wersję pieczoną (ja tak zrobiłam) – nasmaruj papier do pieczenia olejem kokosowym. I ustaw piekarnik na 170 stopni, grzanie góra dół.

13. Na papierze ułóż kiełbaski.

14. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. 20 minut piecz w grzaniu góra dół, a na ostatnie 10 minut ustaw termoobieg.

Możesz także wybrać odrobinę bardziej skomplikowaną opcję i uformować „kiełbaski” przy pomocy folii spożywczej. 

1. Rozłóż kawałek folii na desce do krojenia.

k1

2. Nałóż ok. 1 łyżkę masy na środku folii. Pamiętaj, aby rozłożyć masę w kształcie kiełbaski.

3. Złap za końce folii od Twojej strony i kieruj je tak, aby końce z dwóch stron folii się spotkały.

k3

4. Ściśnij folię z „kiełbaską”, aby masa była zwarta. Zwiń.

k4

5. Powtórz czynność z resztą „kiełbasek”.

6. Tak przygotowane „rulony” wstaw na 2 godziny do lodówki, aby trochę zastygły.

7. Po tym czasie piekarnik nastaw na 170 stopni, grzanie góra dół.

8. Papier do pieczenia posmaruj olejem kokosowym.

9. Na papierze ułóż kiełbaski. Delikatnie rozwijaj zrobione rulony z folii spożywczej, aby utrzymać kształt „kiełbasek”.

10. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. 20 minut piecz w grzaniu góra dół, a na ostatnie 10 minut ustaw termoobieg.

Zrzut ekranu 2017-04-13 o 22.06.26

Dodaj komentarz