Babka kokosowa – bez mąki pszennej i cukru!

babka1-kopia

Babka kokosowa, czyli wspaniały pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Nie zawiera mąki pszennej i cukru, dzięki czemu można jeść ją bez wyrzutów sumienia! A połączenie kokosa z gorzką czekoladą? Niebo w gębie!

Babka, jako ciasto, kojarzy mi się głównie z Wielkanocą i mąką pszenną. Moje skojarzenia wynikają z tego, że święta w Polsce obfitują we wszystko, co pszenne i słodkie. Dlatego też postanowiłam, że tym razem stanę na wysokości zadania i zrobię babkę, którą będę mogła zjeść bez wyrzutów sumienia!

I udało się! Moja propozycja babki jest mocno kokosowa, a dodatek czekolady sprawia, że w smaku przypomina batonika bounty. Słowo daję – niebo w gębie!

Składniki:

  • 120 g oleju kokosowego
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 3 jajka
  • 60 g mąki kokosowej
  • 90 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • migdały
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Mąki: kokosową, ryżową i ziemniaczaną wymieszaj z sodą.
  2. Olej kokosowy zmiksuj z ksylitolem.
  3. Ciągle miksując – dodaj jajka, a następnie miks mąk z sodą do oleju kokosowego z ksylitolem. Najlepiej dodawaj po jednej łyżce, aby uzyskać dobrą konsystencję, bez grudek.
  4. Gdy masa będzie dobrze wymieszana dodaj do niej jogurt naturalny i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę.
  5. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.
  6. Formę do babki nasmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Ja użyłam formy do babki o średnicy 23 cm.
  7. Przelej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  8. Piecz przez 40 minut.
  9. Po tym czasie wyciągnij babkę z piekarnika, uderz nią 2-3 razy o deskę lub ziemię.
  10. Wyciągnij babkę z formy po 10-15 minutach od wyjęcia jej z piekarnika.
  11. Możesz ozdobić babkę lukrem lub czekoladą. Ja wybrałam gorzką czekoladę, migdały i wiórki kokosowe.
  12. 1/2 tabliczki czekolady połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Ja dodaję do niej 3-4 łyżki mleka, aby uzyskać lepszą konsystencję.
  13. Polej babkę rozpuszczoną czekoladą, posyp wiórkami i kawałkami migdałów.

babka1-kopia

Dodaj komentarz