Ciasto marchewkowe – bez mąki pszennej i cukru!

marchewkowe1

Ciasto marchewkowe, czyli genialny klasyk, który skradnie serce każdego wielbiciela słodyczy… i nie tylko! Jest delikatne, wilgotne i subtelnie słodkie. A co najważniejsze – można jeść je bez wyrzutów sumienia i smakuje naprawdę wspaniale! 

Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, choć zazwyczaj spotykałam się z jego dwoma rodzajami – albo na bazie mąki pszennej albo w wersji a’la totalna bomba kaloryczna. Dlatego też postanowiłam, że czas przygotować ciasto, które będzie lekiem na całe zło, czyli ciasto marchewkowe bez cukru i mąki pszennej.

Jest delikatne, wilgotne i – słowo daję – rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • 230 g marchwi
  • 125 g jabłek z bananami w słoiczku Bobovita lub zblendowane 60 g jabłek i 65g bananów
  • 1 jajko
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 90 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki owsianej
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli
  • 40 g wiórków kokosowych
  • 3 białka
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 130 g oleju kokosowego
  • 5 łyżek mleka
  • 1 opakowanie sera ricotta lub 1 opakowanie naturalnego serka na kanapki
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • kakao naturalne
  • zmiażdżone migdały

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Marchew zetrzyj na tarce lub jeśli używasz Thermomix’a – wrzuć kawałki marchewek do kielicha i ustaw na poz.7 na 6 sekund.
  2. Tak przygotowaną marchew wymieszaj z 1 jajkiem, 1 łyżką ksylitolu oraz musem z jabłek i bananów. Odstaw na bok.
  3. Następnie wymieszaj zmielone migdały z mąką ryżową, mąką owsianą, mąką ziemniaczaną, cynamonem, sodą, szczyptą soli i wiórkami kokosowymi. Jeśli używasz Thermomix’a – wszystkie składniki wrzuć do kielicha i ustaw na poz.3 na 10 sekund.
  4. W osobnej misce ubij 3 białka na sztywną pianę.
  5. Gdy piana będzie już sztywna – stopniowo dodaj do niej 4 łyżki ksylitolu – ciągle ubijając.
  6. Następnie do gotowej piany stopniowo dodaj rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy. Dalej ubij, aż masa będzie gładka.
  7. Do ubitych białek z olejem i ksylitolem dodaj wcześniej zrobioną masę z marchwi, jabłek, bananów, jajka i ksylitolu.
  8. Tak przygotowaną masę wymieszaj z suchymi składnikami (mąkami, sodą, solą i wiórkami kokosowymi).
  9. Do wymieszanej masy dodaj 5 łyżek mleka. Ponownie wymieszaj.
  10. Piekarnik nastaw na 175 stopni, grzanie góra dół.
  11. Tortownicę nasmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Ja użyłam tortownicę o średnicy 28 cm.
  12. Gotową masę przelej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  13. Piecz przez ok. 35 minut. Jeśli używasz mniejszej tortownicy niż ja – czas pieczenia może wydłużyć się do 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.

Krem:

  1. Ser ricotta lub serek naturalny wymieszaj z 1 łyżką zmielonego (!) ksylitolu i 2 kroplami aromatu waniliowego.
  2. Tak przygotowanym kremem pokryj ostudzone ciasto.
  3. Do dekoracji możesz posypać ciasto naturalnym kakao i zmiażdżonymi kawałkami migdałów.

marchewkowe2

marchewkowe3

marchewkowe1

19 Comment

  1. Anna says: Odpowiedz

    hej! czy w punkcie 4 nie powinno być „ubij 3 białka”? nie czepiam się, po prostu jestem „ciastową” dyletantką, a bardzo mnie skusił ten przepis, jak zresztą większość Twoich 🙂 wygląda nieziemsko i na pewno upiekę na majówkę!

    1. Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi! Poprawione! 🙂

  2. Czy migdały można czymś zastąpic? Np. mielonymi orzechami ziemnymi?

    1. Myślę, że można spróbować z orzechami ziemnymi, choć ja zdecydowanie dostałabym przy migdałach 🙂

  3. Karola says: Odpowiedz

    Ciasto meeega😋jak tylko pojawił się wpis wzięłam sie do pracy😀ciasto nie jest za słodkie ani za suche…pycha😋od niedawna śledze ten blog i uważam, że warto😉gratulacje😊

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂

  4. Weronika says: Odpowiedz

    Czy moge zastąpić mąkę owsianą, mąką orkiszową? 🙂

    1. Szczerze mówiąc, nie używam mąki orkiszowej, ale wydaje mi się, że można zastąpić nią mąkę owsianą 🙂

  5. Mn says: Odpowiedz

    Przepis wyglada bardzo fajnie, tylko niestety nie na kazda kieszen.. 6 lyzek ksylitolu ktory jest tak drogi 🙁 ja uzywam go tylko do slodzenia kawy bo po prostu szkoda mi pieniazkow. Szkoda, moze jak juz bede bogata to zrobie takie ciasto 😄

    1. Ksylitol można zmienić na miód lub inny słodzik, wedle uznania. Ksylitol tak naprawdę nie wychodzi bardzo drogo, bo używa się go znacznie mniej niż cukru. 🙂 Jednorazowy zakup jest drogi w porównaniu z tradycyjnym, białym cukrem, ale opakowanie starcza na długo. 🙂

  6. Natalia says: Odpowiedz

    Dzisiaj zrobiłam i jest obłędne;) zamiast ksylitolu dałam miód i wszystko wyszło;) wspaniały przepis. Dziękuję.

    1. Bardzo się cieszę! <3

  7. Anna says: Odpowiedz

    Zamiast ksylolitu dałam cukier kokosowy. Super wyszło.

    1. Super! Cieszę się, że smakowało! <3

  8. Kasia says: Odpowiedz

    A gdyby skusić się jednak na cukier, to na jakim etapie można by go dodać i w jakiej postaci?

    1. W takim przypadku należy dodawać cukier w tym samym czasie, co ja dodawałam ksylitol. Jednak ksylitol jest 3-4 krotnie słodszy niż cukier, więc ilość cukru musi być większa 🙂

      1. Niestety nie mogę się zgodzić, ksylitol jest praktycznie tak samo słodki jak zwykły cukier. A ciasto wygląda świetnie 🙂

  9. Karolina says: Odpowiedz

    Ciasto pyszne, właśnie robię drugi raz;)

    1. Super! Cieszę się, że smakuje! <3

Dodaj komentarz