Fit kopiec kreta – bez mąki pszennej i cukru!

kopiec5

Fit kopiec kreta, czyli połączenie kakaowego biszkoptu z bananami i delikatnym kremem na bazie śmietanki kokosowej. Ciasto jest puszyste, delikatne i subtelnie słodkie. Daję słowo – jest to dobra propozycja zarówno na co dzień, jak i od święta! 

Całe życie słuchałam o kopcu kreta, ale jakoś nigdy nie miałam okazji go spróbować. Moi znajomi zazwyczaj robili go z „pudełka”, więc starałam się od niego stronić. Jakiś czas temu zobaczyłam kopiec kreta w sklepie osiedlowym i stwierdziłam, że raz kozie śmierć – czas spróbować zrobić domową, nie pudełkową wersję tego ciasta.

Moja propozycja nie zawiera ani grama mąki pszennej i cukru. A co najważniejsze – bazą tego ciasta jest biszkopt, który zdecydowanie skradnie Twoje serce! Ciasto jest totalnie puszyste i delikatne. Rozpływa się w ustach!

W tym cieście ogromną rolę grają banany. Oto kilka zalet bananów o których warto pamiętać:

  • banany zawierają witaminy takie, jak: A, C, K, E, B
  • są polecane dla osób cierpiących na nadciśnienie, ponieważ w 100 g banana jest aż 358 mg potasu, który obniża ciśnienie tętnicze
  • banany są bogate w pektyny, czyli rodzaj błonnika pokarmowego, który może przyczyniać się obniżenia poziomu cholesterolu

Prawda, że są niesamowite? Zatem do dzieła!

Ciasto:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g mąki ryżowej (ok. 1/2 szklanki)

Wypełnienie:

  • 3-4 banany
  • puszka (400 ml) mleka kokosowego (powinna być w lodówce przez co najmniej kilka godzin przed robieniem kremu)
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • sok z cytryny

Ciasto:

1. Białka z solą ubij na sztywną pianę. Ubijaj je ok. 3 minut mikserem.

2. Gdy białka będą sztywne – stopniowo dodawaj do nich ksylitol (ciągle ubijając).

3. Do sztywnej masy dodaj 4 żółtka i ponownie wymieszaj mikserem.

4. Na koniec dodaj kakao i mąkę – wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Masa powinna być bardzo puszysta.

5. Piekarnik nagrzej do 165 stopni, grzanie góra dół.

6. Tortownicę nasmaruj cienką warstwą oleju kokosowego.

7. Masę na ciasto przelej do tortownicy i piecz przez 20-25 minut.

8. Po wyciągnięciu – odstaw ciasto, aby ostygło i zabierz się za przygotowanie kremu.

Wypełnienie:

1. Czekoladę gorzką drobno posiekaj. Kawałeczki czekolady powinny być naprawdę małe, żeby masa smakowała mniej więcej, jak lody straciatella.

2. Do posiekanej czekolady dodaj śmietankę z mleka kokosowego. W puszce z mlekiem kokosowym znajduje się część „płynna” i część „stała”, czyli śmietanka. Śmietankę użyj do kremu, a wodę użyjesz do nasączenia biszkoptu. Ważne, aby wcześniej trzymać puszkę z mlekiem kokosowym w lodówce, aby śmietanka była odpowiednio schłodzona.

3. Zmiksuj na gładką masę.

4. Banany obierz ze skórki i przekrój na pół.

5. Z ostudzonego biszkoptu wyciągnij „środek” tak, aby po bokach został wysoki.

6. Biszkopt namocz „wodnistą” częścią mleka kokosowego.

7. Na namoczonym biszkopcie ułóż połówki banana, płaską częścią do dołu, następnie skrop je sokiem z cytryny.

kopiec3

8. Banany pokryj masą na bazie śmietany i gorzkiej czekolady.

9. Wyciągnięty z biszkoptu środek pokrusz na masie śmietanowej, aby wizualnie stworzyć „kopiec”.

kopiec kreta

 

 

17 Comment

  1. Aga says: Odpowiedz

    w przepisie podajesz, że do czekolady dodajesz śmietankę, ale w spisie składników jej nie ma.. Co to za śmietanka? 😉

    1. Już dopisałam we wpisie co to za śmietanka. 🙂 Kiedy kupujemy puszkę z mlekiem kokosowym (dobre jakościowo), w środku powinna znaleźć się część „płynna” i część „stała”, czyli śmietanka. 🙂

      1. Aga says: Odpowiedz

        Dzięki 😉 będzie pieczone w weekend 😉

    2. Śmietankę z mleka kokosowego. Czytaj uważnie

  2. Jestem pod wrażeniem Twojego talentu. Serio.
    Nigdy nie sądziłam, że jedzenie ciast na diecie będzie możliwe. Co prawda, internet zasypuje nas przepisami „fit”, wypieki jednak nie smakują już tak jak te wysokokaloryczne. Kiedy patrzę na Twoje przepisy, znów nabieram chęci do pieczenia i próbowania.

    1. Dziękuję! <3 Aż mi się ciepło na sercu zrobiło! 🙂

  3. Ela says: Odpowiedz

    jakiej średnicy ma być tortownica???

    1. U mnie była to tortownica o średnicy 24 cm 🙂

  4. Świetny przepis! Zawsze jak czytałam, że potrzebna będzie stała cześć mleczka kokosowego do przygotowania jakiegoś posiłku to od razu rezygnowałam, bo zużyłam w życiu 2 puszki mleka i w żadnej takiej stałej części nie znalazłam. Ale mój mąż uwielbia kopiec kreta i w ten weekend spróbuję jeszcze raz 😊

    1. Dziękuję! 🙂 Ja zawsze w sklepie sprawdzam, czy mleczko kokosowe ma też tą „stałą” część – po prostu potrząsam puszką i jeśli „chlupie” to oznacza, że jest to tylko płynne mleczko pozbawione śmietanki. Polecam ten sposób! 😀

  5. Ewa says: Odpowiedz

    Witam.Dzisiaj zrobiłam razem z mężem kopiec.Wyszedl super i jest smaczny.Pozdrawiam.

    1. Bardzo się cieszę, że smakował! 🙂

  6. Karo says: Odpowiedz

    Witam, czy mąkę ryżowa mogę zamienić na mąkę kokosową?

    1. Mąka kokosowa i ryżowa znacznie się od siebie różnią, więc odradzałabym zastąpienie jej kokosową. Biszkopt na ryżowej wychodzi bardzo delikatny 🙂

      1. Karo says: Odpowiedz

        Dziękuję za odpowiedź. Już kupiłam ryżową 🙂

  7. Marta says: Odpowiedz

    czy można zastąpić smietane kokosową zwykłą 36%

    1. tak 🙂

Dodaj komentarz