Czekoladowe ciastka owsiane – bez wyrzutów sumienia!

ciastka owsiane11

Czekoladowe ciastka owsiane, czyli idealny pomysł na drugie śniadanie lub słodką przekąskę. W połączeniu z nasionami chia, czekoladą i migdałami smakują naprawdę rewelacyjnie! 

Często miewam ochotę na coś słodkiego, lecz mój rozsądek mówi „Malutko, nie rób tego swoim boczkom, nie daj im rosnąć!”. Dlatego też stwierdziłam, że muszę wykombinować coś na czarną godzinę. Coś, co zaspokoi chętkę na łakocie, a jednocześnie nie nabawię się wyrzutów sumienia. Tak oto powstały one – czekoladowe ciastka owsiane!

Słowo daję – są przepyszne. Tym, co jest równie ważne, co ich smak, są ich wartości odżywcze. Ciastka bazują na płatkach owsianych, które mają naprawdę bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Poniżej ich kilka zalet:

Właściwości płatków owsianych:

  • są bogate w witaminy: z grupy B, E
  • pozytywnie wpływają na utrzymanie masy ciała – zawarte w nich beta-glukany zmniejszają wchłanianie cholesterolu i regulują poziom cukru we krwi
  • zawarty w nich błonnik reguluje gospodarkę insulinową we krwi – są więc bardzo dobre dla osób chorych na cukrzycę
  • zmniejsza poziom hormonu głodu – to zasługa cholecystokininy
  • owies sam w sobie nie zawiera glutenu, jednak może być nim zanieczyszczony w trakcie przetwórstwa, gdzie ma kontakt z innymi zbożami
  • obniżają ciśnienie krwi
  • dzięki zawartości awentramidów, czyli polifenoli, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, działają przeciwzapalnie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego
  • są bogate w magnez, który wzmacnia mięśnie i przeciwdziała nerwicy wspomagają trawienie i perystaltykę jelit

Prawda, że powyższe właściwości zachęcają do upieczenia ciastek? Zatem do dzieła!

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • 2 łyżki mielonego lnu lub zmienione siemię lniane
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki nasion chia
  • garść orzechów nerkowca
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki pokruszonych, prażonych w soli migdałów
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 160 stopni.
  2. Olej kokosowy podgrzej razem z mlekiem i miodem, aby miały płynną konsystencję.
  3. Czekoladę posiekaj na małe kawałki.
  4. Przygotowaną mieszaninę (pkt. 2) połącz z czekoladą i pozostałymi składnikami. Dobrze wymieszaj.
  5. Z powstałej masy uformuj kulki, spłaszcz, aby miały kształt okrągłych ciastek i ułóż na blaszce lub kratce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Smacznego!

ciastka owsiane123

ciastka owsiane11

Dodaj komentarz