5 pomysłów na szybkie i smaczne przystawki

przystawki

5 pomysłów na szybkie i smaczne przystawki, czyli idealna propozycja zarówno na co dzień, jak i od święta. Kurczak na dwa sposoby, grillowane warzywa i dwa dipy zdecydowanie przydadzą się na grillu lub imprezie. A co najważniejsze – przygotujesz je szybko, prosto i przyjemnie! 

Nadchodzi czas grillowania, dlatego pomyślałam, że przyda Ci się kilka klasyków, które można zrobić naprawdę szybko. A co najważniejsze – wszystkie składają się ze zdrowych składników, dzięki czemu możesz je przyrządzić i zjeść bez wyrzutów sumienia!

Chciałam podać Ci jeden przepis na kurczaka, ale gdy spytałam Lubego: „Mam dwie piersi z kurczaka, na którą wersję mam dodać przepis?” odpowiedział: „Masz dwie piersi z kurczaka, więc dodaj dwa przepisy. Oba są super.”. Więc słowo się rzekło! Poniżej dwa sposoby na pierś z kurczaka, które – obiecuję – podbiją Twoje serce i serca osób, którym zaserwujesz te dania.

Poniżej znajdziesz 5 przepisów na genialne przystawki:

  • kurczak w panierce z ciecierzycy – jest konkurencją dla kurczaka z KFC i ma nad nim ogromną przewagę – jest to zdrowe danie!
  • kurczak grillowany a’la szaszłyk
  • sos orzechowy – idealny do mięs
  • grillowane warzywa z ziołami
  • sos tzatziki – czyli grecki klasyk na polskim stole

Nie ma na co czekać – do dzieła!

Kurczak na dwa sposoby:

  • w panierce z ciecierzycy
  • grillowany a’la szaszłyk

W obu przypadkach marynata jest taka sama (proporcje dla dwóch piersi z kurczaka):

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku mielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chilli mielonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą.
  2. Piersi kurczaka pokrój w paski, mniej więcej 1×1 cm szerokości.
  3. Kawałki kurczaka dokładnie wymieszaj z przygotowaną marynatą. Zostaw na 15 minut w lodówce.

Zrzut ekranu 2017-04-29 21.25.41

Kurczak w panierce z ciecierzycy:

  • 1 pierś z kurczaka – wcześniej pokrojona i zamarynowana
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Wbij jajko do miseczki i roztrzep widelcem.
  2. Mąkę z ciecierzycy wysyp na talerz.
  3. Wcześniej zamarynowane kawałki kurczaka maczaj w jajku, otocz w mące i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem kokosowym. Smaż z obu stron, aż panierka się zarumieni.
  4. Kawałki kurczaka ściągnij z patelni i przełóż na papier kuchenny.

Zrzut ekranu 2017-04-29 21.28.28

Kurczak grillowany a’la szaszłyk:

  • 1 pierś z kurczaka – wcześniej pokrojona i zamarynowana
  • patyczki do szaszłyków
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

  1. Kawałki zamarynowanego kurczaka nabij na patyczki do szaszłyków.
  2. Nabite kawałki kurczaka ułóż na folii aluminiowej i zwiń w „cukierki”.
  3. Ułóż na grillu i piecz przez ok. 15 minut. Jeśli używasz piekarnika – ustaw na opcję grill i piecz przez ok. 15 minut.

 

Zrzut ekranu 2017-04-29 21.30.47

Sos orzechowy:

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 20 gram posiekanych orzeszków ziemnych lub orzechów włoskich
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 cebuli
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki cukru kokosowego lub miodu
  • duża szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym.
  2. Gdy będzie zeszklona – dodaj do niej pozostałe składniki i porządnie wymieszaj.
  3. Ściągnij z ognia.
  4. Serwuj z grillowanym kurczakiem.

Zrzut ekranu 2017-04-29 21.35.52

Grillowane warzywa:

  • 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
  • 2 cebule
  • 10 pieczarek
  • 2 cukinie
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie: 

  1. Papryki, cebule, pieczarki i cukinie pokrój na kawałki i wrzuć do dużej miski.
  2. Sól, czosnek, bazylię, oregano, rozmaryn i pieprz wymieszaj w miseczce.
  3. Wymieszane przyprawy dodaj do pokrojonych warzyw.
  4. Wymieszaj.
  5. Warzywa ułóż na folii aluminiowej na grillu lub w piekarniku z opcją grill. Piecz przez ok. 10 minut, aż się zarumienią. Czas zależny jest od grilla i piekarnika. Ważne, aby warzywa były miękkie i przypieczone.

Zrzut ekranu 2017-04-29 21.37.58

Zrzut ekranu 2017-04-29 21.39.51

Sos tzatziki:

  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 obranego ogórka długiego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki czosnku mielonego lub 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Obranego ogórka zetrzyj na tarce na małych oczkach lub jeśli używasz Thermomixa – wrzuć ogórka na 4 sekundy na poz. 6.
  2. Ogórka wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  3. Serwuj jako dodatek do grillowanych warzyw i/lub kurczaków.

Zrzut ekranu 2017-04-29 21.42.10

Zrzut ekranu 2017-04-29 21.46.13

Daj znać czy spodobały Ci się moje propozycje! Najlepiej w komentarzu pod postem! 🙂

Dodaj komentarz