Sernik z galaretką i owocami – bez wyrzutów sumienia!

serniczek1

Sernik z galaretką i owocami, czyli lekkie ciasto, które dosłownie rozpływa się w ustach! Przygotowanie go jest banalnie proste, a efekt? Niebo w gębie! I co najważniejsze – składa się z samych zdrowych składników, które mają naprawdę zaskakujące właściwości!

Sernik z galaretką i owocami „chodził” za mną od dawna. Sernik uwielbiam, galaretkę z owocami mogłabym jeść o każdej porze dnia i nocy, więc to ciasto jest moim osobistym strzałem w dziesiątkę.

Ponoć domowe ciasta nie tuczą, więc babcine drożdżóweczki można jeść bez wyrzutów sumienia. Od dziecka wierzę, że jest to prawdą, choć moja figura nie rzadko pokazywała mi, że bardziej służy mi sałata, pomidory i powietrze. Dlatego też zaczęłam tworzyć przepisy, które nie dodadzą mi centymetrów w biodrach – ten przepis jest właśnie jednym z nich.

Chciałabym pokazać Ci zalety sernika. Na sernik składa się głównie twaróg, który:

  • Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.
  • W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.
  • Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
  • Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
  • Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).
  • W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.

Mam nadzieję, że zachęciłam Cię do upieczenia sernika. Serniczek jest pyszny i zdrowy, więc jedzmy go wszyscy – bez najmniejszych wyrzutów sumienia!

Składniki:

– 1 kg twarogu na serniki (taki w wiaderku)

– 5 łyżek ksylitolu

– 5 jajek

– 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

– 5 kropelek aromatu waniliowego do ciast

– 2 opakowania galaretki malinowej

– świeże maliny i borówki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastaw na 190 stopni, grzanie góra dół.
  2. Twaróg zmiksuj z ksylitolem, jajkami, budyniem śmietankowym i aromatem waniliowym. Jeśli używasz Thermomix’a – zmiksuj składniki przez 40 sekund, poz. 5.
  3. Tortownicę lub formę nasmaruj cienką warstwą oleju kokosowego.
  4. Gotową masę przelej do formy lub tortownicy. Ja użyłam formy do tarty o średnicy 28 cm.
  5. Formę z masą przykryj folią aluminiową.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  7. Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez 60 minut.
  8. Po tym czasie ściągnij folię aluminiową i piecz przez 25 minut, aż do momentu, kiedy sernik zetnie się w 100%.
  9. Wyciągnij sernik z piekarnika i odstaw, aby ostygł. Nie wyciągaj go z formy!
  10. 2 galaretki malinowe przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstaw, aby ostygły.
  11. Gdy będziesz mieć pewność, że rozpuszczone galaretki i sernik ostygły w 100% – do formy z sernikiem wlej galaretki.
  12. Następnie na wierzchu poukładaj owoce i wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.
  13. Najlepiej zostaw sernik na noc w lodówce, aby mieć pewność, że galaretka odpowiednio stężeje.

serniczek1

5 Comment

  1. pięknie ten serniczek wygląda, sama prowadzę bloga ale to cudo będzie dla mnie inspiracją. Niedlugo organizuje I Komunię Świętą, wiec napewno wyprubuje. Super.

    1. Cieszę się, że się podoba! 🙂

  2. Małgorzata says: Odpowiedz

    Pewna niejasność jest w punkcie 7: „Piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni. Po 25 minutach zmniejsz temperaturę”. W razie czego usrednilam i zmniejszyłam po 22 minutach 😆 Z braku fajnych świeżych owoców na wierzch dam odrobinę mango. Czekam z niecierpliwością na wynik wypieku! Pozdrawiam

    1. Ah, już poprawiłam. 😀 Czekam na info czy smakowało! 🙂

      1. Małgorzata says: Odpowiedz

        Super. Bardzo fajna alternatywa dla przeładowanych cukrem i tłuszczem tradycyjnych sernikow. Zrobię jeszcze nie raz! 😀

Dodaj komentarz